torstai 20. syyskuuta 2012

Gluteeniton ja laktoositon sitruuna-marenkipiiras

Ystäväni tuli käymään ja makeaksi tarjottavaksi leivoin gluteenitonta sitruuna-marenkipiirasta. Sama ohje sopii normiruokavalioonkin, jos vaihtaa jauhot tavallisiksi.


Gluteeniton sitruuna-marenkipiiras

Pohja:
100 g laktoositonta voita
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin noin puolet karkeaa seosta)
2 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
n. 2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 dl sitruunan puristettua mehua
2 1/2 rkl Maizenaa
4 keltuaista
50 g laktoositonta voita
1 rkl vaniljasokeria

marenki:
4 valkuaista
1 1/2  dl Siro-sokeria

1. Nypi kylmä, pilkottu voi ja vehnäjauho-sokeri-leivinjauheseos murumaiseksi. Lisää kylmää vettä vähitellen ja sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.

2. Kauli taikinasta ympyränmuotoinen, joko yksi iso piirakkavuoan kokoinen pala tai pikkupiiraisiin useampi pieni pala. Käytän gluteenittomia jauhoja apuna. Siirrä taikinalevy voidellun piirakkavuoan päälle ja taputtele. Leikkaa reunat veitsellä siistiksi. Laita vielä jääkaappiin 15 minuutiksi.

3. Paista pohjat 200 asteessa noin 15 min. Näihin en laittanut painoja tai foliota, sillä gluteeniton taikina pysyi yllättävän hyvin kuosissaan. Jäähdytä pohjat.

4. Kaada kattilaan vesi, lisää sokeri, sitruunanmehu, Maizena ja keltuaiset. Kuumenna tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Ota kattila pois liedeltä, lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna hetken jäähtyä. Lisää vaniljasokeri.

5. Annostele sitruunakiisseli piiraspohjille/tai pohjalle. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (lisäsin tilkan sitruunanmehua mukaan), lisää vähitellen sokeria koko ajan vatkaten. Pursota tai lusikoi kuohkea marenki sitruunakiisselin päälle. Paista piirasta uunissa vielä sen verran aikaa, että marenki saa kauniin vaaleanruskean värin. Tarjoile jäähtyneenä.

Nyppimisessä saa olla nopea, ettei voi lämpene liikaa ja ala muuttua puuroksi.


Tein pieniä marenkipiiraita.


Paistetun pohjan päälle levitetty sitruunakiisseli.




4 kommenttia:

  1. Empä ole pitkään aikaan tätä herkkua tehnytkään, vesi tulee kielelle. Minäkin joskus gluteenitonta leivon kun ystävä keliaakikko, murotaikina on kyllä vähän erilainen käsitellä kuin vehnäjauhoista tehty.
    Tykkään käyttää gluteenittomia jauhoja muissakin kuin gluteenittomissa leivonnaisissa, esim suklaapiirakoissa, korvaan monesti osan vehnäjauhoista gluteenittomilla jauhoilla, mukavasti kuohkeuttaa pohjaa. :)

    VastaaPoista
  2. Voi kun ihanaa että olet saanut tehtyä uuden blogin! :) Näyttää hyvältä, kuten myös kaikki ihanat leivonnaisesi :) Ihanaa syksyä sinulle ja perheellesi <3

    VastaaPoista
  3. Sitruunamarenkipiirakka on yksi suurimmista herkuista ,joita tiedän! Gluteeniton pohja kuulostaa hyvältä:)

    VastaaPoista
  4. Onnea uudelle blogille, toiv. ei tarvii enää vaihtaa! Tää rumba on ollu sellasta täällä suunnassa ettei ehdi kommentoidakkaan, mutta sivussa seuraan säännöllisesti! :) Hyvää syksyä Ebe sulle ja perheellesi!

    VastaaPoista