lauantai 8. syyskuuta 2012

Appelsiinijäätelöä ja keksikupit

Kesä meni jo, mutta vielä voi olla kesätunnelmissa näitä jäätelöannoksia katsellessa. Jäätelö maistuu joka tapauksessa herkulta, oli sitten kesä tai ei :D


Appelsiini-sitruunajäätelö

4 kpl kananmunankeltuaisia
25 g sokeria (laitoin vähän enemmän)
3 dl kuohukermaa
1 appelsiinin mehu ja hienoksi raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori

1. Laita keltuaiset ja sokeri isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Sekoita munavaahtoon sitrusten raasteet ja appelsiinimehu. Ei haittaa, vaikka seos näyttää tässä vaiheessa liian vetiseltä. Kääntele kermavaahto mukaan ja kaada seos pakastimen kestävään kulhoon tai vuokaan.
4. Laita pakastimeen ja vatkaa vielä uudestaan noin parin tunnin päästä. Anna jäätyä kokonaan.
5. Kauho jäätelökauhalla palloset keksikuppeihin.

Jäätelökeksikupit

50 g mantelimassaa
1 valkuainen
1 kananmuna
1 dl tomusokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl kaakaojauhetta

1. Raasta mantelimassa hienoksi. Sekoita valkuainen ja kananmuna mantelimassaan tasaiseksi taikinaksi.
2. Lisää tomusokeri ja vehnäjauhot.
3. Ota taikinasta pari ruokalusikallista erilliseen kulhoon ja sekoita kaakaojauhe taikinaan. Lusikoi pursotinpussiin.
4. Voitele leivinpaperi ja käytä sapluunaa sekä lastaa (halkaisija n.12 cm) apuna taikinan levittämiseksi ohueksi, tasaiseksi ympyräksi.
5. Nosta sapluuna ja koristele reuna pursottamalla tummempaa taikinaa kuvioksi ympyrän reunoilla.
6. Paista muutama ympyrä kerrallaan 200 asteessa n. 5 min, kunnes reunat ovat kullanruskeat.
7. Nosta keksilevyt leveällä lastalla esim. juomalasin päälle, jotta saat ne kupin muotoon.
8. Säilytä kupit kosteudelta suojattuna ennen käyttöä, jotta ne pysyvät rapeina.

Muotin keksien tekoon väsäsin paksusta muovikannesta (elintarvikemuovia). Leivinpaperin päälle suhautin ennen taikinan levittämistä hennon suihkauksen vuokasprayta. Liika rasva hylkii taikinaa ja se ei levity tasaisesti, ilman rasvaa paistetut levyt jäävät kiinni leivinpaperiin.


Levitetty taikina, nyt varovasti muottisapluuna irti ja seuraavaan kohtaan.


Halutessasi voit koristella reunan kaakaojauheella värjätyllä taikinalla.


Heti paiston jälkeen siirretään kuuma levy esim. juomalasin päälle ja taivutetaan reunat alaspäin. Siksi keksilevyjä ei kannata paistaa kuin muutama kerrallaan. Ohuet levyt palavat helposti eli uunin vierestä ei kannata kovin kauas karata :D



Päälle mansikoita, kinuskikastiketta ja Wiener Crushia, nam!





3 kommenttia:

  1. Hyvä idea!! näyttäis ainaskin helpolta tehdä tuon muotin ansiosta ;)
    Ja kiva kun laitoin taas blogin pystyyn, harmittava paikka se kaatuminen! Monenmonta ihanaa kuvaa meni hukkaan!
    T:Noora

    VastaaPoista
  2. Minullekin maistuisi tuollainen... :--)

    VastaaPoista
  3. Kekseliäisyys ja viitseliäisyys ovat keitiön valtit ! Vielä jos olisit leikannut kaksi aukkoa, niin olisi sabluuna kuin kaupasta ostettu, mutta arvokkaampi itse tehtynä :D

    VastaaPoista