sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Fantasiapiparit

Pipareiden koristelu on minusta yksi hauskimmista jutuista leivonnan saralla. Harmin paikka, että lopputuloksesta tulee melkein syömäkelvotonta (ainakin minun mielestä), sillä kuorrute tekee pipareista älyttömän makeita. Piparitaloja onkin vielä mukavampi tehdä, koska niitä ei välttämättä ole edes tarkoitettu syötäväksi. Koristeelliset piparit sopivat esim. vieraslahjoiksi tai juhlapöydän koristeeksi ja kyllä niistä jotkut makeasta tykkäävät jopa pitävät :D

Tein pienen tytön synttärijuhliin My Little Pony-pipareita.


Vaaleiden fantasipipareiden taikinaohje

2 1/2 dl sokeria
1 3/4 dl (n.150 g) voita tai margariinia, pehmennettynä
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria (vaniljasokeria)
1 tl manteliaromia tms., raastettua sitruunankuorta jne. (voi jättää pois)
6-6 1/2 vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa (voi jättää pois, jos käyttää esim. vähäsuolaista voita)

1. Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vanilliinisokeri ja aromi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Lisää 6 dl jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Lisää jauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Muista, että taikina jähmettyy kylmässä ja jauhoja lisääntyy taikinaan kaulittaessa. Sekoita taikina pehmeäksi taikinaksi.

3. Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa 1-2 tuntia tai kunnes taikina on kovettunut (yön ylikin).

4. Kaaviloi taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita. Paista pikkuleipiä 4-6-7 minuuttia (koosta riippuen) 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla. Taikinasta tulee noin 65 keskikokoista piparia.

Ohjeet:

Etsin netistä My Little Pony-kuvat, jotka pienensin sopivaan kokoon ja printtasin. Pipareiden koko vaikuttaa siihen, kuinka pieniä yksityiskohtia pystyy tekemään. Nämä olivat 11-12 cm korkeita ja noin 10 cm leveitä. Leikkasin paperin ääriviivoja myöten. Mallia voi myös muokata yksinkertaisemmaksi ja siten helpommaksi leikattavaksi taikinalevystä.

Ensin leikataan kaulitusta taikinasta kutakuinkin Ponyn kokoinen pala ja se siirretään leivinpaperin päälle.


Vasta sitten aloitetaan tarkempi leikkaaminen, jotta piparia tarvitse enää siirrellä leikkaamisen jälkeen.


Pieni leikkuupyörä on kätevä työväline.


Marsipaaniveitsellä saa leikattua kulmat ja pienet yksityiskohdat. Kovin pieniä ulokkeita ei kannata jättää, koska ne palavat uunissa.


Valmiiksi leikattu Pony. Leivinpaperi on helppo vetäistä uunipellin päälle.


Paiston ja jäähtymisen jälkeen alkaa koristelu. Monimutkaisemmassa piparissa on hyvä käyttää apuviivoja, jotta pipareista tulee samannäköisiä. Mallista osat leikataan niin moneen osaan kuin on tarvetta. Yksi mallikopio saa olla ehjänä. Siitä näkee piparin kokonaisuudessaan.


Elintavikekynällä piirretään kevyet viivat halutuista kohdista. Tässä on musta väri käytössä, mutta muutkin käyvät, kunhan väri ei ole liian vahvana. Yleensä apuviivat jäävät kuorrutteen alle, mutta vahva väri saattaa kuultaa läpi tai värjätä kuorrutetta.


Kaikkia osia ei tarvitse leikata irti, vain kolo riittää.


Silmän kohdistaminen oikeaan paikkaan.


Apupiirretty Pony. Loput ääriviivat pursotin pikeerillä vapaalla kädellä ja esim. harja ja häntä ei ole niin tarkkaa. Jokaisesta Ponysta voi tulla sen verran yksilöllinen.


Ääriviivat pursotin mustalla pikeerillä, tyllakoko oli 1,5 mm. Jos haluat paksummat ääriviivat, käytä tyllakokoa 2 mm.


Tässä vaiheessa virhepursotukset on helppo korjata. Kaavit pienellä metallilastalla pursotusta pitkin pikeerin pois ja teet uuden linjauksen.


Ääriviivojen annetaan kuivua ainakin pari tuntia ennen eri osien täyttöä.


Eri lohkot täytetään pikeerillä. Cocktailtikku on mainio apuväline kapeissa kohdissa. Vierekkäisiä osia ei kannata täyttää samaan aikaan, sillä pikeeri leviää helposti peittäen ääriviivat alleen. Yleensä annan pikeerin kuivahtaa ennen viereisen osan täyttöä, mutta ei tarvitse odottaa läpikuivumista. Riittää, että pikeerin pinta on kuivahtanut. Sarjatyönä tässä ei mene sen enempää aikaa kuin muutenkaan. Linjassa täytän pipareita ja kun olen päässyt loppuun, on ensimmäiset piparit jo kuivuneet tarpeeksi uusien osien täyttöä varten.


Valmis Pony.


25 kommenttia:

  1. Minusta ei olisi tuollaiseen piperrykseen. Ihania pipareita jaksat väkertää!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihania poneja!! Nyt vasta löysin tämän sinun uuden blogin, ajattelin jo että olet lopettanut koko blogin pitämisen!! Mutta et onneksi!! =) Mukavaa syksyn jatkoa!!!

    VastaaPoista
  3. Todella ihania pipareita! Miten hyvin piparit säilyvät? Jos tekee ne pari viikko ennen juhlaa, miten kannattaa säilyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D

      Piparit kannattaa säilyttää kuten yleensäkin eli kuivassa ja mieluiten hiukan viileässä (mutta kuitenkin huoneenlämmössä) valolta suojattuna. Piparit säilyvät pitkään ja voi hyvinkin tehdä pari viikkoa ennen juhlia.

      Poista
  4. Millä olet värjännyt tuon mustan pikerin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhassa blogissa oli mustan pikeerin teko-ohjeet, mutta ne ovat siellä. Yleensä käytän kaakaotomusokeria (tummanruskea pikeeri,joka on helpompi värjätä mustaksi) tai lisään pikeeriin paksua lakritsikastiketta (Pirkka). Lakritsikastiketta ei voi laittaa paljoa, koska pikeerin koostumus muuttuu liikaa. Mutta harmaaksi pikeerin saa ja loput värjään mustalla pastavärillä.

      Poista
  5. Oletkos koskaan tehnyt gluteenittomia fantasiapipareita? Ei varmaan ihan onnistu vaan korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla? Netistä ei ainakaan aivan googlettamalla löytynyt.
    Ja vielä ylistys näille sun pipareille (ja toki kaikille muillekin tekemisillesi. Niin taidokkaita kaikki, ettei voi kun lumoutuneena ihailla täälä ruudun toisella puolella! :D
    T:Nuppuliini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Olen tehnyt gluteenittomia pipareita ja ohje on pitänyt laittaa blogiinkin, mutta se on vain jäänyt. Kirjoitan ohjeen tähän nyt ensi alkuun:

      250 g voita
      200 g sokeria
      1 muna
      400 g gluteenitonta jauhoseosta
      1/2 tl leivinjauhetta
      1 tl vaniljasokeria
      (mausteeksi voit laittaa esim. raastettua sitruunakuorta, kanelia tms. niin halutessasi)

      1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Vatkaa tasaiseksi. Laita kelmu päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Kauli taikinasta levy, ota muotilla pipareita ja paista ne 170 asteessa 6-7 min, kunnes ovat reunoilta kauniin kullankeltaisia.

      Poista
  6. Kiitoksia ohjeesta! Täytyykin testata tuota piakkoin.
    Vielä kysyisin sulta, että tuossa normi pipariohjeessa reseptissä lukee käytettäväksi kuohukermaa. Käytätkö vispikermaa koskaan? Sitä kun yleensä on aina jääkaapissa valmiina pitkän käyttöpäiväyksen vuoksi.
    Entäs voiko taikinaa pakastaa?
    T:Nuppuliini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut vispikermaa, koska yleensä kaikkiin kuumennettaviin tuotteisiin suositellaan kuohukermaa. En tiedä, miten vispi taikinassa käyttäytyisi. Sitähän voisi testata :D Taikinaa voi pakastaa ja olen pakastanutkin.

      Poista
    2. Testattu tällä viikolla vispikermalla ja hyvin toimi. Todella hyvä ohje,kiitos. :)

      Poista
  7. Oletko kokeillut maustaa taikinaa esim. kaakaolla/suklaalla, limellä tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen maustanut taikinaa esim. sitruunalla, kanelilla yms. eli maustaminen onnistuu hyvin. Kaakaojauhetta käytettäessä kannattaa vähentää jauhojen määrää sen verran.

      Poista
  8. Nämä ovat ihan uskomattoman upeita! Jos pipareita on tarkoitus myös syödä, osaatko sanoa, kuinka kauan säilyvät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparit kestävät kauan, useamman viikonkin, mutta yleensä teen piparit korkeintaan paria viikkoa ennen tarjoilua (yleensä noin viikkoa ennen).

      Poista
  9. Miksi tehdä tuollaisia pipareita jos niitä ei edes pysty syömään/niitä ei ole tarkoitus syödäkään?! Tai jos maistaa kyseisen näköistä piparia, niin odottaisi että ne olisi tosi hyviä, mutta ovatkin liian makeita.. En voi ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a.. en osaa sanoa :) Vaikka itse en näitä koristeltuja pipareita tykkää syödä, niin toiset tuntuvat pitävän makeudesta huolimatta. Makuasioita. Näitä on hauska tehdä ja jos joku niitä haluaa, tottakai leivon sellaisia. Kannattaa kysyä niiltä, jotka pipareita tilaavat :)

      Poista
  10. Itse tein tällä ohjeella keksejä ja lisäsin joukkoon reilusti appelsiinin kuorta ja mehua. Tuli aivan ihanan makuisia! :)

    VastaaPoista
  11. Nämä fantasiapiparit toimivat meillä tyttäreni kastajaisissa toimittaen kummeille ns. "kiitos-lahjan"virkaa.
    Jokainen vieras/perhe sai lähtiessään Eben kauniisti sellofaaniin pakkaaman "My little Pony"-piparin.

    Sattui eräs lapseni kummi vielä sen verran nuuka olemaan, että se hänen piparinsa löysi tiensä vielä takaisinkin meille.
    (Antoi sen reilun 1vuosi tuosta tilaisuudesta vanhemmalle tytöistämme leikkiin sanoen "Kun en ite raaski syödä noin kaunista luomusta...")
    Yritin kyllä sanoa kaikille vieraille, jotta "ne ovat täysin syötävissä olevia, vain vähän paremmin koristeltuja pipareita."

    VastaaPoista
  12. Voiko näitä pakastaa ennen kuorruttamista? :) Meillä on ristiäiset vasta 6.2 ja eilen leivoin. Taitaa olla parasta pakastaa kun melkein kuukausi vielä, vaiko? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pakastaa ja kannattaakin, jos on noin pitkä säilytysaika :)

      Poista
    2. Pakastin, kiitos! Nyt otin sulamaan ja koristelin kun lauantaina juhlat! Itse tein vauvan body, sydän ja kastemekko -pipareita :) Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! :) :) :)

      Poista
    3. Jenni, pakastitko siis valmiit, leivotut+paistetut pikkuleivät ja koristelit vasta sulattamisen jälkeen? Vaikuttiko mitenkään makuun?

      Poista
    4. Voih, nyt vasta huomasin kysymyksen! Pakastin valmiiksi öeivotut ja paistetut ja tosiaan koristelin sulatuksen jälkeen. Oli oikein hyviä! :)

      Poista
  13. Kuorrutin pipareita sulatetulla candy meltsillä. Confetin ohjeessa oli, että voi laittaa öljyä joukkoon jos on liian paksua. Minä niin tietenkin tein ja nyt kuorrute ei kovetu kunnolla huoneenlämmössä. Kuorrute on vielä mustaa ja varmasti sotkee juhlavieraiden vaatteet.. Ajattelin laittaa päälle vielä sokerimassaa samalla muotilla, onko ehdotuksia millä sen voi kiinnittää? Onko kokemusta näistä candy meltsistä? :(

    VastaaPoista