torstai 11. huhtikuuta 2013

Punssirullat

Marsipaani on kuin homejuusto, joko siitä tykkää tai sitten ei. Täytyy myöntää, etten vielä muutama vuosi sitten tykännyt yhtään marsipaanista. Tai niin ainakin kuvittelin, koska eihän sitä tullut syötyä siinä ajatuksessa, että pahaahan se on. Kakkuilun myötä on tullut maisteltua marsipaania ja siihen olen tottunut vähitellen. En vieläkään marsipaania pelkästään söisi, mutta leivonnaisten kaverina menee oikein hyvin.

Punssirullat ovat minusta herkullisia marsipaanileivonnaisia. Joskus olen ostanut niitä kaupasta ja nyt teki mieli tehdä niitä ihan itse. Traktorikakusta jäi ylimääräistä suklaakakkupohjaa ja lisäsin mukaan suklaadigestivemurua. Näissä on sama periaate kuin perunaleivoksissa. Aineksia voi vaihdella sen mukaan mitä kaapista löytyy.


Tässä on yksi perusohje:

Punssirullat

100 g voita
1 1/4 dl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ dl keksinmuruja (kaurakeksejä, Digestive-keksejä ym.)
2 ½ dl sokerikakun  muruja
2 rkl punssia
250 g vihreätä marsipaania
150 g tummaa suklaata

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Siivilöi mukaan kaakaojauhe.
2. Murskaa keksit ja murenna kakunpalat. Sekoita mukaan tomusokeri-kaakojauhe-voivaahtoon. Mausta punssilla. Maista ja lisää punssia, jos haluat vahvemman maun. Laita hetkeksi kylmään.
3. Jaa massa kolmeen osaan ja pyöritä tangoiksi. Laita tangot leivinpaperin päälle ja jääkaappiin jähmettymään.
4. Jaa marsipaani myös kolmeen osaan ja kauli niistä pötköjen pituiset kaistaleet. Kaistaleen leveys tulee olla sellainen, että se riittää pötkön ympäri. Rullaa marsipaani pötkön ympäri, nipistä kiinni ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois. Pyöritä pötkö tasaiseksi.
5. Leikkaa pötköstä 4-5 cm pituisia paloja ja siirrä ne leivinpaperin päälle ja jääkaappiin.
6. Sulata suklaa ja kastele molemmat päät suklaassa. Säilytä punssirullat viileässä.

Oma ohjeeni oli tälläinen:

50 g sitruunatuorejuustoa
50 g voita
1 dl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
5 dl suklaakakunmurua
2 dl suklaadigestivemurua
3 rkl punssia
300 g marsipaania
180 g tummaa suklaata

1. Työvaiheet kuten ensimmäisessä ohjeessä, mutta osa voista on tuorejuustoa.

Jääkaapissa jähmettyneet pötkön kuorrutus.


Leikkasin saksilla ylimääräisen marsipaanin pois. Marsipaanin voi myös rullata pötkön päälle, mutta silloin kaistaleen täytyy olla juuri sopivan levyinen.


 Kevyt rullaus alustan päällä tasoittaa pinnan.


Yleensä punssirullat ovat tasaisen vihreitä, mutta muutkin sävyt ja kuvioinnit ovat sallittuja.


 Raitapötkö.


Paloiksi leikattuna odottamassa päiden kastamista suklaaseen. Suklaata voi olla ohjetta enemmänkin, koska viimeisten punssirullien päinen kastaminen alkoi mennä jo hankalaksi.


Näitä voisi sanoa kevätpunssirulliksi :D


Rullaati rullaa.


Nam! Hyvää kahvin kanssa :D



15 kommenttia:

  1. Kivankuuloinen ohje ja paljon kauniimpia kuin kaupan punssirullat!

    Mulla oli kanssa vuosien tauko marsipaanista, kun sokeri- ja kaulintamassat tuli tutummaksi. Tässä jokin aika sitten tein pyynnöstä kakkua johon tuli marsipaania ja kylläpäs maistui hyvältä pitkästä aikaa.
    Piti meidän pienimmän juhliinkin tehdä sitten kakku marsipaanista. :) ( juhlissa muuten oli niitä kaupan punssirullia :D )

    VastaaPoista
  2. Ihania !
    Minulla oli ihan sama juttu marsipaanin kanssa, mutta kummasti sitä tottuu. EN minä vieläkään tykkää niistä saksalaisista marsipaanikonfehdeista, mutta kakun päällä (ja taatelien ja saksanpähkinöiden kanssa karkkina) marsipaani on herkkua.

    VastaaPoista
  3. Ihanat punssirullat ja ohjeet Ebe:) Mä olen aina tykkännyt marsipaanista ja varmaan teen näitä ohjeesi mukaan joten kiitos:)

    VastaaPoista
  4. Ihania raitoja ja palloja rullien koristeena. Nämä näyttävät todella vastustamattomilta :)

    VastaaPoista
  5. Punssirullat ovat niin hyviä. Olen niitä joskus tehnyt, pitäisi taas tehdä uudelleen. Nuo sinun tekemät ovat ihanan "karkkimaisia" :)

    VastaaPoista
  6. Täytyypä kokeilla, kun näyttävät niin hyviltä. Ei tule huono omatunto, kun ottaa kahvin kanssa vain yhden.
    Hilkka

    VastaaPoista
  7. Ihan ensimmäiseksi kun näin kuvan noista sinun punssirullistasi, niin luulin, että ne eivät ole oikeita. Olivat niin suloisen ja täydellisen näköisiä! :D

    VastaaPoista
  8. Ihanan näkösiä, harmi etten voi sietää marsipaania :( Esille noita voisin tehdä ja muiden syötäväksi.

    VastaaPoista
  9. Kiva ohje, pitääkin kokeilla, tykkään marsipaanista tosi paljon, varsinkin kun toimerrun tekemään sen itse.

    VastaaPoista
  10. Hei! Jälleen aivan loistava ohje pikkumakupalaksi - ja se todellakin toimii, sillä tuli testattua :)! Kiitos sinulle vinkkauksesta! Mutta - koska mulla ei homma kuitenkaan sujunut kuten elokuvissa, niin kyselisinkin, että miten kummassa sinä saat tuon suklaakuorrutuksen aikaiseksi noin siististi?! Eli missä/miten sinä annat rullien suklaakuorrutuksen kera jämäköityä? Koristeletko ensin vain yhden pään kerrallaan vai? Vai...ajattelenko asian jälleen aivan liian vaikeaksi hommaksi :D?

    t: Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin rullat jääkaappiin jämäköitymään ennen suklaaseen kastoa ja myös kastamisen jälkeen. Kokeilin kastaa molemmat päät samalla kastokerralla sekä niin, että kastoin ensin toisen pään, laitoin jääkaappiin ja vähän ajan päästä sitten toinen pää suklaaseen. Kumpikin tyyli onnistui, mutta samalla kastokerralla saa olla tarkkana, ettei sotke suklaata ympäriinsä :D

      Poista
    2. Kiitos - mä epäilen kyllä, että tässä oli tekijän nakkisormilla suuresti osuutta asiassa, kun työnjälki oli..noh, suklaista :D :p. Mutta - pitää kokeilla toisenkin kerran, ja kokeilenkin, sen verran suuren suosion nuo rullat saivat :)!
      Tanja

      Poista
  11. Oi, todella sieviä rullia! Näitä on pakko kokeilla joskus, sillä marsipaani on yksi suurimmista heikkouksistani... :}

    VastaaPoista