perjantai 1. helmikuuta 2013

Ananaskukat

Vaikka sokerimassakukkien väkräily on hauskaa, on mukava välillä käyttää aitoja luonnonantimia kakkujen koristeena. Näitä ananaskukkia on pitänyt kokeilla jo varmaan vuoden päivät, mutta vasta nyt sain aikaiseksi. Ohjeita löytyy netistä esim. täältä ja värillisistä ananaskukista täältä. Värjäämättömät ananaskukat sopisivat hyvin keväisen juustokakun koristeeksi, koska kukka ei sula ja siten ei värjää juustokakun pintaa.


Kukkiin tarvitaan tuore ananas.

Ananas kuoritaan.


Tummat kohdat leikataan pois ja muutenkin ananakseen kuuluu tehdä koloja, jotta kukista tulee elävämpiä.


Anaksesta leikataan aivan ohuita viipaleita, jotka voi kuivata nukkaamattomaan pyyhkeeseen tai paperiin. Puumaista keskustaa ei siis poisteta kuten yleensä tuoreen ananaksen kanssa tehdään.


Viipaleet laitetaan uunipellille, leivinpaperin päälle.


Ananaksesta voi ottaa myös muoteilla paloja, mutta usein palan siistimisessä tarvitaan saksia.


Ananaksia kuivataan uunissa, miedolla lämmöllä n.100 asteessa ensin puolisen tuntia ja sitten palat käännetään ja taas kuivatetaan puolisen tuntia. Minulla aikaa meni kauemmin ja kääntelin paloja parisen kertaa, sillä käytin kiertoilmauunia ja lämpötilana 50 astetta. Ananaksia täytyy vahtia, koska reunat kuivuvat keskustaa nopeammin ja helposti ruskettuvat. Ananaksien kuuluu olla uunista pois otettaessa kuivahtaneita, mutta kumminkin vielä taivutettavissa olevia. Käytin minimuffinssipeltiä kukkien muotoiluun. Peitin pellin foliolla ja asettelin ananasviipaleet kuppeihin. Kuivatin vielä hetken uunissa ja sitten siirsin kukat uunin päälle yön ajaksi kuivumaan.


Kuivunut kukka. Kuivumisen aikana puumaisesta keskiosasta tulee kaunis kukan keskusta.


Ihanan aurinkoisia ja hyvänmakuisia kakunkoristeita :D




24 kommenttia:

  1. Voi vitja kun kauniita ja helpon kuuloisia =) täytyykin pistää mieleen jos sais aikaiseksi kokeilla pääsiäiskakkuun vaikka =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihan huippu vinkistä!
    Muuan viikko sitten kuivattelin appelsiininsiivuja askarteluja varten ja mietin et niitäkin voisi käyttää kakkujen koristelussa...

    VastaaPoista
  3. Kiva idea! Kuinkahan kauan tällaiset säilyvät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilyvyydestä en vielä osaa sanoma, mutta kyllähän kuivatut hedelmät jonkin aikaa säilyvät ilman säilöntäaineita.

      Poista
    2. Itselläni on kokemusta luumujen kanssa. Kuivasin luumuja kesällä 2011 Bosnian auringolla ilman säiliöntäaineita. On vielä jonkun verran jäljellä ja ne ovat ihan hyviä, ei minkäänlaista muutosta.

      http:/sokerivaltakunta.blogspot.com/

      Poista
  4. Todella kauniita ja mukavan erillainen idea.

    VastaaPoista
  5. Ihanan herkän näköisiä kukkia ja käy hyvin sekä täytekakkuihin että voileipäkakkuihin. Tätä täytyy kyllä jossakin välissä testata. Kiitokset selkeästä ohjeistuksesta :)

    VastaaPoista
  6. Minäkin mietin tuota säilymistä. Missä ja kuinka kauan kukkia uskaltaisi säilyttää ennen käyttöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta näitä voisi verrata kuivattuihin omenenviipaleisiin tai vastaaviin eli luulisin säilyvän pitkäänkin. Kunhan vain ovat varmasti riittävän kuivia ennen mihinkään rasiaan laittoa :D

      Poista
  7. Kokeilin tehdä noita "hummingbird" kukkia viime keväänä Martha Stewartin ohjeella http://www.marthastewart.com/281565/dried-pineapple-flowers . Onnistuivat ihan hyvin, mutta kauniista ulkonäöstä huolimatta lopputulos oli silti iso pettymys. Kauniita katsella, mutta todella ikävän sitkeitä syödä eikä makukaan ollut lopulta niin kovin kummoinen. Ei ole tarvinnut kokeilla toista kertaa :)
    terv. Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä maistoin yhtä kuivattua kukkaa ja ei se minusta pahaa ollut. Tykkäsin juuri siitä sitkeydestä, tuli aivan joku sitkeä karkki mieleen. Mutta nämä ovat aina makuasioita, toinen tykkää ja toinen ei :D

      Poista
  8. Onpas hauskoja, ja tosiaan ihan kuin pieniä aurinkoja itsessään :)

    VastaaPoista
  9. Onpa hauska idea! Onnistuisi varmaan kuivurissa; minun kalusteuunini ei kuivata, mutta valuttaa vedet luukun alta...

    VastaaPoista
  10. Siis wau, en voi muuta sanoa mun blogistasi, että tää on kyllä ideoita täynnä! :)

    VastaaPoista
  11. Aivan mahtava. Ja lisäksi niin terveellistä! Kiitos Ebe, tästäkin ohjeesta! Sinusta aina tulee uutta inspiraatiota.

    VastaaPoista
  12. Hei! Ehditkö kakkujen teon lomassa ottaa vastaan tunnustuksen?
    http://bonbonvol2.blogspot.fi/2013/02/tunnustus-new-blog-love.html

    VastaaPoista
  13. Wau! Todella upeita kukkasia. Näyttävät kivoilta tuossa pitkän mallisessa vuoassa. Näitä täytyy joskus kokeilla!

    VastaaPoista
  14. Upeita kukkia! Mitenhän vaikuttaisi makuun ja säilyvyyteen jos ripottelisi pinnalle erikoishienoa sokeria? Täytyy ihan kokeilumielessä testata jossain vaiheessa, vaikka juuri pääsiäisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin tehdessä ihan samaa, mutta jätin kokeilematta. Sokeri pitäisi lisätä varmaankin vasta kuivatuksen loppuvaiheessa ja ehkä käyttää jotain apuna kiinnitykseen. Tuore ananas on niin märkä, että sokeri sulaa. Keskustaan ainakin saisi kimalletta sokerista :D

      Poista
  15. Loistava idea! Kokeiltava on joskus, ihan ehdottomasti.

    VastaaPoista
  16. Mahtava idea! Siirtyy heti testattavien juttujen listalle :)

    VastaaPoista
  17. heippa! tuleeko noista tosiaan noin keltaisia vai oletko värjäillyt niitä jossain kohtaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ananaskukista tulee kuivuessaan noin keltaisia, näitä ei ole värjätty.

      Poista