sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Makeat, kuivatut päärynälastut

Vielä lisää kuivattuja hedelmäkoristeita. Löysin nimittäin Mari's Cakes-blogista kivan ohjeen läpikuultavien päärynälastujen tekemiseen. Ohje löytyy täältä. Omat versiot eivät onnistuneet ihan yhtä hyvin :D


Kaupassa ei ollut Bartlett-päärynöitä ja kokeilin Conference-päärynää sen sijaan. Päärynöiden pitäisi olla melko raakoja, mutta ostamani päärynät olivat jo kypsänpuoleisia. Siksi osa päärynöistä epäonnistui ja niistä tuli ruskeita. Liian kuumassa en kuivattanut, koska omenalastut jäivät vaaleiksi.


Ensin päärynät pestään, kuivataan ja viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet kastellaan tai sivellään sitruunamehuun.


Paistinpannuun laitetaan 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Seosta keitellään noin 8 min ohueksi sokerisiirapiksi. Päärynäviipaleita keitetään miedolla lämmöllä sokerivedessä 2 min ja sen jälkeen nostetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.


Keitetyt ja sokerivedestä nostetut päärynäviipaleet. Viipaleita kuivatetaan 90-95 asteisessa uunissa parisen tuntia. Kääntelin päärynänviipaleita kuivatuksen aikana aina aika ajoin. Lopuksi laitoin uunipellin leivinuunin päälle yön ajaksi. Viipaleet eivät kuivuneet rapsakoiksi, vaan olivat lähinnä sitkeitä.


Osa päärynöistä onnistui aika hyvin, mutta lajike ja kypsyys taisivat olla vääriä. Viipaleidenkin olisi pitänyt olla vielä ohuempia.


Kokeilin myös omenaviipaleiden kuivatusta samalla tekniikalla. Lastuista ei tullut läpinäkyviä, mutta muuten kauniita kyllä.


Omenat olivat pieniä, kotimaisia omenia ja siten lastuistakin tuli somia. Aivan kuin ruusun terälehtiä.



5 kommenttia:

  1. Tuleeko näistäkin terveellisiä syötäviä kukkia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkia ei näistä tule, mutta nuo omenanviipaleet ovat niin somia, että niistä voisi koota eräänlaisen omenaruusun :D

      Poista
  2. Omenalastut ovat tosiaan kuin ruusun terälehtiä, kauniita!

    VastaaPoista
  3. Kauniita ja monikäyttöisiä :) Kiva idea.

    VastaaPoista
  4. I guess mine where more transparent because the were sliced very thinly, but I still think yours came out beautiful. The apple chips look very nice with that red border. Thank you for sharing my link.

    Have an great week.

    VastaaPoista