maanantai 25. toukokuuta 2015

Luontoäidin kranssikakku

Sunnuntaina oli viimeinen päivä osallistua Leivontafoorumin kuukauden haasteeseen, joka oli tällä kertaa täytekakku. Hetken mielijohteesta päätin leipoa jotain ja koska kaupat olivat kiinni, piti turvautua niihin tarvikkeisiin mitä kotoa löytyi. Onneksi yleensä on aina varalle pari purkkia kermaa ja pakastimesta nappasin marjat. Syötävät kukat ja yrtit ovat tällä hetkellä kovassa nousussa ja niiden saatavuus on parantunut kaupoissa huimasti. Tosin nämä kukat sain ihan lähettyviltä poimimalla... maalaiselämän etuja :) Ideana oli tehdä kranssi kakun päälle suklaaoksista ja kukista. Jos kaupat olisivat olleet auki niin muutama tuore marja olisi myös sopinut kakkuun.



Luontoäidin kranssikakku
(8-10 hengelle)

Pohja:

2 kananmunaa
65 g Siro-sokeria
40 g vehnäjauhoja
30 g ohrakasta tai perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Kostutus:

50-100 g 50 % sokerivettä (tai sitruunalimua)

Täyte 1.

90 g vadelmamarmeladia
120 g mustikoita (minulla oli pensasmustikoita, jotka värjäävät vähemmän, mutta metsämustikat käyvät myös)

Täyte 2.

200 g vadelmasosetta
100 g vaniljatuorejuustoa
60 g vadelmamarmeladia
40 g tomusokeria
4 liivatetta
15 g sitruunamehua
200 g vispikermaa

Kuorrutus ja koristelu:

200 g vispikermaa
100 g tummaa suklaata (+pakastettua alkoholia 2-3 dl esim. Koskenkorvaa, minulla oli Calvadosta)
mustikankukkia
orvokkeja
marjoja
(riisikrokanttia)

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi yhdistetyt vehnäjauhot, ohrakas ja leivinjauhe. Kääntele varovasti haarukkavatkaimella vaahtoon. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (18 cm) ja paista 180 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä.

2. Tee täyte 1. Yhdistä vadelmamarmeladi ja hieman murskatut mustikat.

3. Tee täyte 2. Sekoita vadelmasose, vaniljatuorejuusto ja vadelmamarmeladi. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen liotettu liivate. Kaada liivateseos vadelmasoseoksen joukkoon kokoajan vispaten. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon varovasti käsin vispaten. Maista ja lisää tomusokeria tarpeen mukaan.

4. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Vuoraa käyttämäsi irtopohjavuoka tuorekelmulla ja aseta pohjalle toinen kakkupohjista. Kostuta sokerivedellä ja levitä puolet täyte 1.:stä. Kaada vadelmamousse (täyte 2.) vuokaan. Levitä loput täyte 1.:stä päälle tulevalle kakkupohjalle ja kiepsauta se vadelmamoussen päälle. Kostuta ja kääri tuorekelmuun. Laita kakku pakastimeen pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.

5. Valmista suklaaoksat. Sulata suklaa 30-33 asteisessa vesihauteessa (ei tarvitse temperoida) tai temperoi suklaa. Siirrä pursotinpussiin. Kaada pakastettu alkoholi kulhoon ja pursota siihen "suklaaoksia". Suklaa jähmettyy välittömästi. Nosta oksat leivinpaperin päälle kuivumaan. Alkoholi haihtuu huoneenlämmössä. Alkoholiin pursottamalla saat oksista melkein aidonnäköisiä.

6. Vaahdota vispikerma. Käännä kakku kakkupahvin päälle. Kuorruta kermavaahdolla. Jätä hiukan kermavaahtoa pursotuksia varten. Voit tässä vaiheessa koristella reunan esim. riisikrokantilla ennen tarjoilualustalle siirtoa. Pursota pyöreäpäisellä tyllalla kermapallosia kakun päälle ja asettele suklaaoksat, mustikankukat ja orvokit.

Valmis kakku.


Mustikankukat ovat suloisia ja maukkaita koristeita.


Tämä muistutti enemmänkin hyydykekakkua pohjan niukkuuden vuoksi. Kakku maistui marjaiselta ja kotoiselta, täytteessä kun ei ollut mitään ihmeellistä ja jännittävää :)


7 kommenttia:

  1. Miten teit tuon reunan krokanttikoristelun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin kakun vasempaan käteen (olen siis oikeakätinen :) ) ja otin riisikrokanttia reilusti oikeaan käteen. Sitten painoin sen kakkuun ja ylimääräinen tippuu takaisin riisikrokanttiastiaan. Tässä kannattaa olla reilu kulho riisikrokantille. Kakkupahvin tulee olla aivan täsmälleen kakun kokoinen, että painaminen onnistuu.

      Poista
  2. Herkullisen näköinen täyte.

    VastaaPoista
  3. Kauniin näköinen kakku. Täyte näyttää tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Mistä tuota riisikrokanttia saa? En ole nähnyt moista kaupoissa... Onko vain tukkutuote? Ja kakku on tosi kaunis, kivasti erilainen. Ja mukava oppia uusia tekniikkoja, kuten tämän suikerosuklaan pursotus. Kiitos neuvoista! Terv: Amatööri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) En ole ainakaan nähnyt missään riisikrokanttia olevan myynnissä, joten todennäköisesti on vain tukkutuote. Sen tilalla voi käyttää esim suklaaströsseliä.

      Poista
  5. Mie en tiennyt, että mustikankukkia voi käyttää noin. Oli pakko maistaa lenkillä, että miltä ne maistuvat ja täytyy myöntää, että heti menivät ainakin meillä kakun koristeeksi!
    -Miima

    VastaaPoista