torstai 16. huhtikuuta 2015

Simaa simasuille

Lapsuuden vappuun kuului äidin tekemä sima ja ihanat herkkumunkit, muutama ilmapallo, vähän serpentiiniä ja jos sattui sopivasti kauppareissulta mukaan muoviset tuulihyrrät. Vaatimatonta juhlintaa, mutta lapsena siitä alkoi se oikea kevät ja kesän odotus. Nyt tein omalle perheelle pienen varaslähdön vappuun, sillä osallistuin Blogiringin ja Suomen Sokerin kampanjaan, jossa loihditaan simasuille vappuherkkuja.


Simareseptejä on monenlaisia versioita. Itse pitäydyin melko perinteisessä mallissa, mutta muutama niksi siman valmistuksessa on. Esimerkiksi sitruunanviipaleita ei kannata simaan lisätä sellaisenaan, koska valkoinen osa tekee juomasta helposti kitkerää. Appelsiinimehulisä antaa pienen lisäsävyksen ja raikastuksen. Jos haluaa enemmän potkua käymiseen, niin loraus olutta tai siideriä tekee terää.



Sima

4 l vettä
250 g Dansukker fariinisokeria
250 g Dansukker taloussokeria
2 sitruunaa
1 appelsiini
herneenkokoinen nokare hiivaa

Pulloihin:
rusinoita
1 tl sokeria/pullo

1. Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita ja anna sokereiden sulaa.
2. Lisää kylmää vettä 2 litraa. Pese ainakin toinen sitruunoista ja kuori siitä ohuita kuorisuikaleita (ei valkoista osaa mukaan). Lisää kuorisuikaleet veteen. Purista molemmista sitruunoista sekä yhdestä appelsiinista mehu ja lisää mukaan. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Ota tilkka lientä kuppiin ja liota hiiva siihen. Sekoita nesteeseen.
4. Anna käydä huoneenlämmössä vuorokausi.
5. Lisää puhtaisiin pulloihin jokaiseen 1 tl sokeria ja muutama rusina. Siivilöi sima ja pullota. Siirrä viileään viikoksi. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, alkaa sima olla valmista. Muista, että pulloihin tulee painetta siman käydessä. Joko korkkien tulee olla löysästi kiinni tai painetta tulee aika ajoin päästää pois.
6. Käytä sima noin viikon kuluessa.


Jos siman teosta jää ylimääräistä fariinisokeria ja pelkää sen jäävän pussiin kovettumaan (tähänkin ongelmaan on omat niksinsä, vinkkejä löytyy esim. täältä), niin nämä fariinisokerista tehdyt herkut eivät taatusti jää pöydälle vanhenemaan:

HerkkuCookies

170 g voita
150 g Dansukker fariinisokeria
50 g Dansukker talousokeria
1 kananmuna
250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

1/2 taikinaan:
130 g tummaa suklaata

1/2 taikinaan:
100 g valkosuklaata
50 g macadamiapähkinöitä

1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää mukaan. Sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa taikinaa. Puolita taikina ja lisää toiseen puoleen ruohittu tumma suklaa ja toiseen puoliskoon rouhittu valkosuklaa ja pilkotut macadamiapähkinät. Ota lusikalla melko isoja nokareita pellille tai pyörittele niistä palloja. Jätä leviämisvaraa keksien väliin. Paista 175 asteessa 12-15 min riippuen keksien koosta. Siirrä paiston jälkeen ritilälle jäähtymään.


Vappuun kuuluu ehdottomasti jotain upporasvassa paistettua super"kevyttä" syötävää. Itse pidän churroista ja niitä on tullut aiemminkin tehtyä. Nyt halusin kokeilla lisäksi jotain uutta ja tein gluteenittomia tippaleipiä. Paistoin nämä ensin puhtaassa rasvassa, sillä churrotaikina oli vehnäpohjaista.



Gluteenittomat tippaleivät

2 kananmunaa
1,5 dl maitoa
1 rkl psylliumia
2 rkl fariinisokeria
1/2 tl kanelia
2 tl sitruunankuoriraastetta
n. 1 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1,5 dl riisijauhoa

1. Vatkaa kananmuna ja fariinisokeri kevyesti. Lisää maito ja psyllium. Anna turvota noin 10 min.
2. Lisää kaneli, sitruunakuoriraaste ja hieno gluteeniton jauhoseos. Lisää noin puolet riisijauhosta, anna hetki levähtää ja turvota ja lisää sen verran jauhoja lisää, että saat pursotettavan massan aikaan. Jos taikinasta tulee liian paksua, lisää vähän maitoa.
3. Kuumenna puhdas munkkirasva noin 170-180 asteeseen. Pursota taikinaa öljyssä olevan reikäkauhan päälle ja anna paistua kauniin vaaleanruskeaksi. Käännä tippaleipä ja paista samoin toiselta puolelta. Nosta valumaan ja jäähdyttyä siivilöi tomusokeria päälle.

Tein pienen videon tippaleivän ja churrojen teosta. Öljy olisi saanut olla hiukan kuumempaa, mutta idea tulee ehkä kuitenkin esille :)



Churrojen ohje löytyy jo täältä, paitsi että nyt käytin munkkirasvaa paistossa.


Mukavia vappuvalmisteluja kaikille ja uusia kivoja ideoita voi poimia muista kampanjaan osallistuneista blogeista!



Yhteistyössä Suomen Sokeri
http://www.blogirinki.fi/

4 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja.. Appelsiinia voisikin lisätä simaan, ja nuo cookiet pääsevät ehdottomasti vielä joskus kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Kiitos valoittavasta tippaleipävideosta! En oikein ymmärtänyt pelkästä ohjeesta mitä tulisi tehdä,mutta videon nähtyäni asia kirkastui ja taidanpa kerrankin tehdä tippaleivät itse(yleensä olen tehnyt munkit itse,mutta tippaleivät hakenut kaupan hyllyltä) :)

    VastaaPoista
  3. Nam, ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
  4. Onpa herkullisen näköisiä vappuherkkuja! Minäkin taidan kokeilla cookieita. :)

    VastaaPoista