maanantai 19. toukokuuta 2014

Marjainen suklaakakku

Suklaan ja kesäisten marjojen yhdistelmä on vastustamaton. Siksi leivoin tämän marjaisen suklaakakun, joka voisi hyvin olla vaikka kesäjuhlien makea tarjottava. Blogiringin kautta osallistuin Pandan kampanjaan ja sen tarkoituksena on leipoa jotain ihanaa suklaista herkkua. Pandan sivuilla on myös kiva kilpailu, johon jokainen voi leipoa oman suklaabravuurinsa. Kannattaa kurkata tänne ja osallistua, upeita palkintoja jaetaan herkullisimpien ohjeiden kesken.




Marjainen suklaakakku

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
5 kananmunan keltuaista
5 kananmunan valkuaista
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
130 g Pandan tummaa suklaata

Kostutus:
2 1/2 dl appelsiinimehua

Täyte:
200-250 g vadelmia
1 1/2 dl vadelmahilloa
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
130 g Pandan valkosuklaata
60 g Pandan keksisuklaata

Koristelu:
220-250 g Pandan tummaa suklaata

1. Sulata tumma suklaa ja lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe.
2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
3. Lisää vaahtoon keltuaiset yksitellen koko ajan sekoittaen.
4. Lisää suklaa-kaakaojauheseos mukaan.
5. Siivilöi yhdistetyt vehnäjauho ja leivinjauhe suklaa-voisokerivaahtoon.
6. Vaahdota valkuaiset ja kääntele vaahto lopuksi massan sekaan.
7. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (20-23 cm). Kypsennä 175 asteessa 45 min kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä. Kakun voi tehdä jo edellisenä päivänä ennen täyttöä, niin kakku on helpompi leikata.

Kakun täyttäminen:

1. Sulata valkosuklaa.
2. Vaahdota vispikerma ja lisää siihen sitruunarahka.
3. Lisää sulatettu valkosuklaa mukaan ja sekoita tasaiseksi.
4. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin pohja appelsiinimehulla, levitä vadelmahilloa ja ripottele vadelmia päälle. Levitä vajaa puolet vaahdosta pohjan päälle ja ripottele keksisuklaapaloja. Laita keskimmäinen pohja päälle ja lisää täytteet samoin kuin alimpaan pohjaan. Jätä hiukan vaahtoa levitettäväksi kakun reunoille.
5. Peitä kakun pinta vadelmahillolla (marjat pysyvät paremmin pinnalla) ja levitä täytevaahtoa ohut kerros kakun reunalle.
6. Leikkaa paksusta pakastemuovipussista tai leivinpaperista 1-2 cm kakkua korkeampi kaistale, joka riittää pituudeltaan  reilusti koko kakun ympäri.
7. Jos mahdollista, temperoi tumma suklaa. Voit käyttää myös temperoimatonta suklaata, mutta se jähmettyy huonommin kuin temperoitu ja ei kestä niin hyvin lämpöä sulamatta tarjoiluvaiheessa. Temperoinnin voi tehdä esim. siten, että sulatat noin 150 g tummaa suklaata 48-50 asteeseen ja lisäät siihen lopun suklaasta pieneksi rouhittuna. Suklaan lämpötilan tulisi laskea 30-33 asteeseen.
8. Levitä suklaa tasaisesti kaistaleelle, mutta jätä molempiin päihin hiukan tyhjää tilaa nosto-otetta varten. Anna hiukan jähmettyä ja kiepauta kaistale suklaapuoli kakun reunaa vasten. Tässä olisi hyvä olla apuri, jos käytössä ei ole suklaakoristeisiin tarkoitettua tukevampaa muovia. Leikkaa yhtymäkohta saksilla tasaiseksi.
9. Laita kakku jääkaappiin ja anna suklaan jähmettyä. Ota muovikalvon tai leivinpaperin reunasta ja poista kalvo varovasti vetämällä. Täytä kakun keskusta marjoilla. Voit käyttää marjojen päällä myös hyytelösokerilientä, jos haluat marjojen pysyvän leikatessa paremmin paikoillaan tai kakkua säilytetään pidempään. Tuoreet marjat voi koristella tomusokerilla ja/tai sitruunamelissan lehdillä.

Suklaan sulatuksen voi tehdä mikrossa, mutta varovasti pienissä osissa lämmittäen ja välillä sekoittaen. Varsinkin valkosuklaa palaa helposti.


Kakun täyttö.


Kaikki kerrokset koossa.


Suklaan levityksessä on oltava tarkka, ettei siitä tule liian paksu, mutta ei myöskään liian ohut. Valmiiksi mitattu kaistale kannattaa laittaa vaikka leivinpaperin päälle. Yli menevän suklaan voi käyttää myöhemmin uudelleen, kun suklaa on jähmettynyt.


Käyttämäni muovi oli hiukan liian ohutta ja siirto olikin mielenkiintoinen operaatio. Lisäksi sattui tämä lämpöaalto juuri sopivasti ja vaikka temperoin suklaan, se ei jähmettynyt tarpeeksi, jolloin siirtokin olisi ollut helpompi. Onneksi tytär oli apuna ylimääräisenä käsiparina.


Ruttuun meni, mutta oikeastaan reunasta tuli hauskempi näin. Yläreunan taitoin osittain kaksinkerroin, kun se ei suostunut jäämään pystyyn. Marjoille jäi kuitenkin riittävästi reunaa, että pysyivät hyvin kakun päällä. Hilloakin olisi voinut olla reilummin tuossa kakun päällä, mutta joku hillorosvo oli käynyt syömässä melkein koko vadelmahillopurkin tyhjäksi :D


Poistin muovikalvon suklaan jähmettyä ja täytin keskustan runsaalla määrällä marjoja.


Kesäisen marjaista suklaakakkua, olkaa hyvä :)



http://www.panda.fi/

http://blogirinki.fi/

3 kommenttia:

  1. Siis toi on tuolla lailla paljon hienempi kuin suorana reunana olisi ollut <3 pandan suklaa se on täälläkin käytössä harvase päivä :) herkun näköinen kaakku, slurps!

    VastaaPoista
  2. Ruttureuna on tyylikäs! Se on se iin-piste tässä kakussa.

    VastaaPoista