keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Saaristolaisleipää lohitäytteellä

Saaristolaisleipä kalan kanssa on yksi parhaimmista suolaisista herkuista mitä tiedän. Tälläinen maakrapu vaikka olenkin :D Kalat tulivat kaupasta, mutta leivän leivoin itse. Ohje on myös vanhassa blogissa, mutta laitan sen tähän uudestaan.


Saaristolaisleipä (Nauvon limppu)
2-3 leipää

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa

Voiteluun siirappivettä:
2 osaa vettä, 1 osa siirappia (esim. 4 rkl vettä ja 2 rkl siirappia)

1. Lämmitä piimä n. 37-asteiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta kokonaan piimän joukkoon (tähän menee jokunen minuutti). Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita hyvin, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

2. Laita kohoamaan lämpimään ja ei-vetoisaan paikkaan 2 tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 leipävuokaan (riippuen vuokien koosta, minulla tulee tästä satsista täyteen 3 melko pientä vuokaa). Mielestäni leipiä kannattaa kohottaa hetken verran ennen paistamista, esim. noin 10 min.

3. Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä sivele leivät siirappivedellä. Tämän voi halutessaan toistaa pari, kolmekin kertaa paistamisen aikana.

4. Kun otat leivät pois uunista, laita ne puhtaan keittiöpyyhkeen alle jäähtymään. Pistä sen jälkeen vielä jääkaappiin tekeytymään, leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta.

Paistoin yhden ison leivän ja 6 ihan pientä vuokaleipää. Pienistä leivistä sai leikattua kivan kokoisia viipaleita ja maku oli entistäkin parempi, kun kuoren osuus on suurempi leivän kokoon suhteutettuna.

Ensin sipaisu voita.


Päälle salaattia ja kalatäytettä. Jos pitää piparjuuren mausta, voi laittaa sitä täytteeseen enemmänkin. Ohjeen täyte on miedosti piparjuurinen.


Katkarapuja ja ruohosipulia koristeeksi. Ja eikun syömään!


Kylmäsavulohitäyte

100 g piparjuurituorejuustoa
100 g kylmäsavulohituorejuustoa
150 g ranskankermaa
150-200 g kylmäsavulohta
100 g katkarapuja (jätä esim. 150 g pussista loput koristeeksi)
1 kiinteämaltoinen päärynä
puolikas punasipuli
ruohosipulia
sitruunanmehua
mustapippuria

1. Pilko kuorittu päärynä ja sipuli pieniksi paloiksi. Hienonna katkaravut. Leikkaa lohi ohuiksi suikaleiksi tai paloiksi. Leikkaa saksilla ruohosipuli silpuksi (n.3 rkl silppua riittää). Sekoita tuorejuustot ja ranskankerma toisiinsa, lisää pilkotut ainekset ja mausta sitruunanmehulla sekä mustapippurilla.

4 kommenttia:

  1. Mitä luulet, kävisikö tuo leipien tahna voileipäkakun täytteeksi? Suunnittelen voileipäkakun tekoa, ja haluaisin siihen hyvän kalatäytteen. Kuullostaa ainakin todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti käy. Kannattaa kokeilla yksi satsi ensin vaikka ruisleipien kaveriksi ja päättää sitten, haluatko käyttää täytettä voileipäkakkuun :D

      Poista
  2. Voi taivas että näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  3. Näitä aion tehdä viikonlopun juhliin. Kuulostaa niin herkulliselta tuo täyte! Oikaisen tosin aika reippaasti ja ostan kaupasta maalahden limppua. Sen kanssa varmaankin tulee ihan hyvää myös.

    VastaaPoista