tiistai 28. toukokuuta 2013

Rheum rhabarbarum

Raparperi, tuo hapokas alkukesän herkku, jälleen leivonnan kohteena :D


Mehevät raparperineliöt (Ohje osittain Kodin Kuvalehden parhaat piiraat-vihkosesta, osittain oma)

Pohja:
200 g voita tai margariinia
4 dl piimää
3 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl kanelia (voi jättää pois)
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 l raparperinpaloja
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
3 rkl vettä (laitoin mukaan myös sitruunanmehua)

Vanilja-kermavaahtotäyte:
1,5 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 kananmuna
2 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

2 dl vispikermaa
sokeria
2 liivatetta

Koristeeksi:
mansikoita
Wiener Crushia

1. Tee ensin pohja. Sulata rasva ja anna hetken jäähtyä. Lisää joukkoon piimä, sokeri, kananmunat ja kuivat aineet toisiinsa sekoitettuna. Kaada taikina korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 20-30 min, kunnes pohja on kypsä ja kauniin vaaleanruskea. Anna jäähtyä.

2. Keitä rapaperperinpalat pehmeiksi vesitilkan ja sokerin kanssa. Sekoita perunajauhot muutamaan ruokalusikalliseen kylmää vettä ja lisää se vähitellen raparperin joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Kaada täyte jäähtyneelle pohjalle.

3. Kaada kattilaan kuohukerma, maito, kananmuna, perunajauhot ja tavallinen sokeri. Kuumenna hämmentäen seosta, kunnes se sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä keitä. Anna jäähtyä ja lisää vaniljasokeri mukaan.

4. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää mukaan kokonaan jäähtynyt vaniljakastike. Mausta sokerilla maun mukaan. Kuumenna pieni vesitilkka (ruokalusikallinen) ja lisää liivatelehdet siihen. Kaada liivateliemi vaahtoon koko ajan sekoittaen. Levitä vaniljakermavaahto raparperin päälle. Laita levy jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy. Leikkaa neliöiksi, koristele juuri ennen tarjolle laittoa mansikoilla ja esim. Wiener Crushilla (rouhe sulaa jääkaapissa) tai sitruunamelissan lehdillä.

1. Vinkki: Voit käyttää itsetehdyn vaniljakastikkeen tilalla myös kaupan valmista, paksua vaniljakastiketta.

2. Vinkki: Jos et halua vanilja-kermatäytettä, voit latoa mansikanviipaleita suoraan raparperitäytteen päällä. silloin piirakka säilyy helpommin lämpimässäkin. Mansikat voi latoa myös vanilja-kermatäytteen päälle peittäen kokonaan pinnan. Kiille lisää mansikoiden ulkonäön säilymistä pidempään.
 


Testasin uusimman Kotivinkin Taikinaterapiaa-osion helppoa raparperikeikauskakkua. Muuten ihan jees, mutta itselle tuo kardemumma on aina selkeä pullamauste ja ei siten maistu oikein missään muussa kuin pullassa. Sokeria voisi myös vähentää, mutta nämä ovat ihan makuasioita vaan. Itse en niin supermakeasta tykkää, mutta toiset eivät ilman kunnon sokerointia saa raparperia edes alas. Joskus lapsena järsin raparperia ihan raakana suoraan puutarhasta. No, söin minä raakoja omenia ja suolaheinääkin ihan intona. Kummallisia makumieltymyksiä :)

Raparperin oksaalihapon takia pitäisi raparperileivonnaisten yhteydessä olla mieluusti jotain maitotuotetta. Jäätelöhän on! Keikauskakkua jätskin, kinuskikastikkeen ja mansikoiden kera.

Lehdessä oli niin ihanan punaisia raparperejä, mutta nämä minun ovat tosi vihreitä. Siis kakkukin on vihreä. Punaista raparperiä pidetään maukkaampana kuin vihreää, mutta lieneekö tuo sitten lähinnä värimiellyttävyyden ansiota?


Raparperikeikaus

Vuokaan:
50 g voita
2 dl fariinisokeria
500 g raparperia (n.1l)
1 dl sokeria

Taikina:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

1. Sulata rasva ja kaada se vuoan reunoja myöten (halk. 24 cm, ei irtopohja). Levitä fariinisokeri rasvan päälle.
2. Puhdista raparperit, kuori ne tarvittaessa ja pilko paloiksi tai pätkiksi. Lado varret vieri viereen tai levitä palat fariinisokerin päälle. Levitä sokeri päälle.
3. Vaahdota sähkövatkaimella rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina raparperien päälle.
4. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 min. Kumoa kakku vasta jäähtyneenä. Tarjoile kakku vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

7 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää ja kuulostaa! Testiin menee :)

    VastaaPoista
  2. Namskis, noita neliöitä pitää testata. Olispahan vähän vaihtelua sille iänikuiselle isoäidin raparperipiirakalle, joka on kyllä hyvää.

    VastaaPoista
  3. Vesi kielellä odottaa testaavansa neliöitä! :D Mutta millä korvata perunajauhot kun perheessä on peruna-allergikko?

    VastaaPoista
  4. Rakastan juuri tälläisiä leivonnaisia kuin nuo neliöt, nams!
    Me kanssa lapsena syötiin raparperia suoraan puskista, tosin dipattiin sitä sokerikipossa ensin :D

    VastaaPoista
  5. Oi, miten superihanan näköisiä neliöitä! Meidän pihan raparperi on hurahtanut hurjan isoksi ihan yllättäen. Kiitos siis - nyt on joku kiva uusi ohje testattavana :D

    VastaaPoista
  6. Mä katselin kanssa tuota kotivinkin ohjetta. Ihmettelin suuresti tuota sokerin määrää. Itse vähentäisin reilulla kädellä. Mun mielestä raparperipiiraassa pitää ollakin vähän kirpakkuutta. :))
    Näyttää ihanille leivoksille!

    VastaaPoista
  7. Useana vuonna on kesää aloitettu Pirkassa olleella raparperi-omena-keikauskakulla. Makeaa,rasvaista,mutta niin hyvää jäätelön kera.

    VastaaPoista