perjantai 8. maaliskuuta 2013

Ruiskaunokkien ohje

 Ruiskaunokkeja sokerimassasta.


 Lähikuvaa.


Näissä kukissa käytin valkoista Städterin sokerimassaa, jonka värjäsin elintarvikeväreillä. Nykyään suosin Fun Cakesin sokerimassaa, koska se on joustavampaa ja siten helpommin käsiteltävissä olevaa massaa. Muita tarvikkeita ovat muotit ja muotoiluvälineet. Kuvasta puuttuvat elintarvikeliima ja tomuvärit.


Ruiskaunokki piparkakkumuotilla



Tässä on käytetty piparkakkumuottia (löytyy esim. täältä)
Kauli värjätty sokerimassa levyksi ja ota muotilla pala.


Leikkaa terälehdet enemmän toisistaan eroon ja viilto lähemmäksi keskustaa.


Terälehtien sahalaitakuviota voi myös syventää, jos haluaa selkeämmän kuvion kukan reunoille. Ilman syventämistä reunoista tulee pyöreämmät ja kuviosta loivempi.


Muotoilutikulla tai grillitikun pätkällä muotoillaan ja ohennetaan terälehteä viuhkamaiseen muotoon. Tässä huomaa hyvin, että sokerimassa kuivuu todella nopeasti (kuvaus vie aikansa :D ). Pinta muuttuu karkeaksi ja lohkeilevaksi. Sekoittamalla sokerimassan sekaan hieman marsipaania voi työskentelyaikaa pidentää. Massa täytyy muutoinkin pehmittää hyvin käsissä ennen kaulimista, jotta pinta olisi tasainen.


Taivuta jokaisen terälehden reunat sisäänpäin.


Nosta foliolla vuorattuun munakuppiin tai muuhun vastaavaan kuivumaan. Terälehtiä kannattaa asetella siirron jälkeen uudestaan.


Tomuvärillä saa kivasti sävytystä kukkaan. Sisäosia sävytettäessä se kannattaa tehdä tässä vaiheessa eikä vasta kukan kuivuttua. Vaikka väritys jää osittain tulevien terälehtien alle, antaa se kuitenkin syvyyttä kukkaan. Terälehden reunat voi tomuttaa vasta kukan kuivuttua kokonaan.


Muotilla otetaan uusi pala ja leikataan siitä yksi terälehti irti. Muotoillaan.


Tomuväritystä.


Taivutetaan.


Terälehteä lyhennetään sopivaksi ja elintarvikeliimalla liimataan terälehti kerrallaan keskustaan kiinni.


Keskustasta varovasti pienellä pallotyökalulla painamalla saadaan terälehdet varmasti kiinni. Keskustaan sopii yleensä kolme lehteä.


Heteet tehdään violetiksi värjätystä massasta. Massa kaulitaan kapeaksi nauhaksi ja marsipaaniveitsellä hapsutetaan.


Hapsutus kieritetään rullalle.


Leikataan häntä lyhyeksi ja painetaan kiinni keskelle kukkaa.


Ruiskaunokki neilikkamuotilla



Neilikkamuoteista käytin isointa ja keskikokoa. Isolla muotilla otetaan ensimmäinen pala.


Pallotyökalulla varovasti venytetään ja ohennetaan ulospäin jokaista uloketta.


Leikataan syvemmäksi ja avarammaksi joka toisen ulokkeen kohdalta. Näin saadaan 5 terälehteä.


Ohennetaan ja muotoillaan.


Kukka siirretään foliokuppiin ja jokaisen terälehden reunat taivutetaan.


Keskikokoisella muotilla otetaan toinen pala ja käsitellään samoin kuin ensimmäinen. Liimataan elintarvikeliimalla kiinni ensimmäisen palan päälle niin, että terälehdet ovat kohdakkain.


Asetellaan terälehdet mieleisiksi ja tehdään heteet keskelle samoin kuin ensimmäisessä mallissakin. Foliopaloilla terälehtiä voi erotella toisistaan, jos haluaa ilmavamman kukan.


Ruiskaunokki sydänpiparimuotilla



Pienellä sydänpiparimuotilla saa myös ruiskaunokkeja tehtyä. Tämän muotin pituus on 2,5 cm ja leveys leveimmästä kohdasta  2,8 cm. Massa kaulitaan siten, että se jää paksummaksi toisesta puolesta. Muotilla otetaan pala kärki paksumpaan puoleen päin.


Tässä näkyy paksuusero.


Sydän leikataan keskeltä kahteen osaan.


Leikataan sahanlaitakuvio, 5 sakaraa.


Muotoillaan. Ohennuksessa täytyy olla tarkkana, ettei terälehti ohene kapeasta kärjestään. Sakarat voivat olla hyvinkin ohuet ja se antaa kukalle riittävän hennon ja herkän ilmeen.


Tomutetaan tomuvärillä (jos halutaan) ja taivutetaan.


Samalaisia terälehtiä tehdään viisi kappaletta ja kiinnitetään elintarvikeliimalla toisiinsa kiinni.


Painetaan keskeltä (ei liian syvään), jotta kukka pysyy varmasti kasassa kuivuttuaan.


Keskustaan mahtuu hyvin kolme terälehteä. Näitä täytyy hieman lyhentää.


Keskelle heteet ja kukka on valmis.


Vasemmalla ruiskaunokkipiparimuotilla, keskellä neilikkamuotilla ja oikealla sydänpiparimuotilla tehty ruiskaunokki.



12 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä ohjeista! Niin kauniita nuo sinun kukkasi, kuten aina :)

    VastaaPoista
  2. Herttinen sentään, että on ohjeet! Suurkiitos sinulle viitseliäisyydestäsi, ehkäpä tällainen tumpelokin voisi onnistua näillä ohjeilla jotenkin, kukkasi ovat todella kauniita!

    VastaaPoista
  3. Ebe on taikuri! Liv-TV pitäisi tehdä Eben unelmakakku!

    VastaaPoista
  4. Tosi kauniita ja aivan mahtava ohje. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  5. Tosi nätit ja niin hyvä ohje taas:)

    VastaaPoista
  6. ... yhtyy edellisiin kommentoijiin... ja lisaksi kiitokset, kun viitsit meille opettaa eri tekniikoita kukkien valmistamiseen, minulta loytyy ainakin sydanmuotti, jolla voisin naita kaunokaisia yrittaa!

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta! Mulla on nuo neilikka muotit mutten koskaan ole oikein osannut tehdä niillä mitään :D Olin jo kirpputorilla niitä myymässä mutta sitten ajattelin, että säästämpä vielä jonkin aikaa. Ja hyvä niin, näitä kukkia voisi tässä joku viikonloppu yrittää tehdä!

    VastaaPoista
  8. Sydänmuotilla menee kokeiluun ! Kiitos selkeistä- kädestä pitäen - ohjeista!

    VastaaPoista
  9. Kiitos kaikista ihanista ohjeistasi. Aloittelija pääsee niillä hyvään alkuun. Edellisessä blogissa oli joitakin erilaisten pikkukukkien ohjeita ja niitä kaipaisin uudelleen. Taisi mukana olla myös linkki Ullan sivuille ja malleja miten tehdä yhdellä muotilla useampi erilainen pikkukukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän saada kukkaohjeita takaisin, mutta osa kuvista on menetetty ikiajoiksi. Ullan sivuilla ollut vinkkiblogi on lopetettu, koska Vuodatus hävitti kaikki kuvat. Uusia ohjeita laadin, kunhan vain aikaa löytyy muiden hommien välistä :D

      Poista
  10. Aivan ihania kukkia, kiitos kun olet laittanut näin hyvät ohjeet niin näin aloittelijanakin ymmärtää:)

    VastaaPoista