torstai 1. marraskuuta 2012

Vaalea kakkupohja

Yksi vaikeimmista asioista kakkujen teossa on se, että kaveri tilaa kakun ja sanoo, että tee sellainen hyvänmakuinen kakku... kyllä sinä tiedät. Hmmm... makuja on niin monia ja se mistä minä pidän, ei välttämättä toinen pidä. Kaikki alkaa kakkupohjasta ja jo siinä on suuria eroja. Pitääkö kakun olla kuohkea ja ilmava vai tiiviimpi, tukusampi kakku? Onko leikattu kakkukerros pienen pieni ja täytettä paljon, vai tasaisemmassa suhteessa? Sitten tulee vielä kakun kostutus, kosteaa tai kuivempaa. Puhumattakaan vielä kakun täytteistä :D

Tässä on ohje, mitä itse yleensä käytän vaaleissa kakkupohjissa. Kakusta tulee erittäin pehmeä ja kostutusta yleensä tarvitaan paljon vähemmän kuin mitä ohjeissa on. Kakkua ei ole varsinkaan tuoreeltaan helppo leikata ja siitä on vaikeampi tehdä muotokakkuja verrattuna sienikakkupohjaan. Kakkupohja kannattaisikin tehdä jo täyttöä edellisenä päivänä. Itse en vain oikein pidä sienikakun mausta ja rakenteesta.

Hyvin samanlaisia ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka, mutta pientä viilausta olen ohjeisiin tehnyt. Suoraan tasan tarkkaan en esim. muuttanut aineksien suhteita, kun kakun koko on kasvanut. Käytän yleisemmän perunajauhon tilalla Ohrakasta. Jotenkin olen ihastunut enemmän siihen kuin perunajauhoihin, vaikka en osaa sanoa, onko näiden välillä mitään eroa sitten valmiissa kakussa.

Sokerina käytän aina Siro-sokeria, joka on taloussokeria pienikiteisempää ja siten vaahdosta tulee oikein ekstrakuohkea. Siksi olen vähentänyt leivinjauheen määrää taikinassa. Kokonaan en ole sitä pois jättänyt, vaikka sekin olisi kuohkean vaahdon kanssa ihan mahdollista. Ohjeissa on vuoan koko, mutta sekin vaihtelee kakun korkeuden mukaan, mitä toivotaan tai millaisesta vuoasta on kyse. Kakkujen menekki riippuu myös monesta seikasta, täytteistä, kuorrutuksesta ja juhlien muista tarjottavista. Yleensä tätä kakkua menee enemmän kuin sienikakkupohjalla tehty juuri tuon kuohkeuden takia.


Vaalea kakkupohja

n.10-12 h kakku, vuoka 17-20 cm

4 kananmunaa
1 1/2 dl Siro-sokeria (taloussokerikin käy)
1 dl Ohrakasta (perunajauhokin käy)
1 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

n.15-18 h kakku, vuoka n.24 cm

6 kananmunaa
2 dl Siro-sokeria
1 dl Ohrakasta
2 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

n.20-24 h kakku, vuoka n.28 cm

8 kananmunaa
3 dl Siro-sokeria
1 dl Ohrakasta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

n. 30 h kakku, vuoka n.30 cm

10 kananmunaa
4 dl Siro-sokeria
2 dl Ohrakasta
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka huolella. Laita uuni kuumenemaan 4-6 munan kakkua tehdessä 200 asteeseen ja isommissa 175 asteeseen. Mikäli kananmunat ovat viileitä, upota ne muutamaksi minuutiksi lämpimään veteen. Varsinkin talvella vatkauskulhonkin voi huuhdella kuumalla vedellä ja kuivata ennen käyttöä.

2. Yhdistä Ohrakas, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne hyvin keskenään.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi pallovatkaimella tai puuhaarukalla taikinaa sekoittaen ja käännellen. Älä vatkaa sähkövatkaimella. Tarkista vielä taikinakaapimella, että taikina on sekoittunut pohjaa myöten.

4. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta siten, että keskelle jää lievä kuoppa. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta estää jonkin verran kakun liian kohoamisen keskeltä. Jos vaahto on sopivaa ja vuoka on voideltu ylös asti, kakun pitäisi kohota melko tasaisesti. Paista 4-6 munan kakkuja 25-30 min 200 asteessa ja isompia kakkuja 175 asteessa n. 40-45 min. Tarkista kypsyys tikkutestillä.

5. Ota kypsä kakku pois uunista ja anna hetken jäähtyä leivinliina päällä. Kumoa kakku ritilän tai leivinliinan päälle ja irroita kakkuvuoka, jotta kakun irtoaminen vuoasta varmistuu. Jätä vuoka kuitenkin kakun päälle jäähtymisen ajaksi. Leikkaa jäähtynyt kakku osiin ja täytä haluamallasi tavalla.

Leikattu kakkupohja.


Nämä ovat jo valmiiksi tuttuja juttuja leipojille ja jokaisella on vielä oma tyylinsä ja makunsa leipoa. Tästä herääkin kysymys, mikä on sinun lempiohjeesi tai minkätyyppisestä kakkupohjasta itse pidät eniten? Tehdään pieni pikagalluppi. Maanantaina arvon pienen palkinnon vastanneiden kesken :D


52 kommenttia:

  1. Suosikkipohjani löytyy Sirpa Talkan Tee hyvä kakku -kirjasta. Sieltä valitsen kakun mukaan joko tavallisen pohjan tai sienikakun. Eniten vannon Kenwoodini vatkaaman vaahdon nimeen.

    Ihanaa, että jaksat edelleen blogata kesäisestä vastoinkäymisestä huolimatta!

    VastaaPoista
  2. No minulla on suurinpiirtein sama lempiohje, olen käyttänyt perunajauhoja tuohon neljän munan kakkuun vain 1/2 dl ja sitten vastaavasti vehnäjauhoja 1 1/2 dl.
    Onnistuu takuuvarmasti. ;D

    Kerran minulla oli leivinjauhe loppu, joten ajattelin kokeilla ilman, tosi hyvin onnistui, enkä huomannnut mitään eroa leivinjauheella tehtyyn pohjaan.

    VastaaPoista
  3. Oma kakkupohjani on hyvin samantyyppinen, mutta en ole vielä tehnyt pohjaa, jossa olisi Ohrakasta tai perunajauhoja. Koska teen kakkuja oman perheen käyttöön tai lahjaksi lähipiirille, käytän kakkupohjassani myös mausteita, rakastamaani kardemummaa ja nyt myös kanelia ja vaniljasokeria tai vanilliinisokeria. Lopputulos on mielestäni todella herkullinen.

    VastaaPoista
  4. Satunnainen vierailija1. marraskuuta 2012 klo 3.18

    Olen ruvennut käyttämään ohjetta jossa sokeria ja vehnäjauhoja tarvitaan molempia 70% munien painosta. Varmuudeksi lisään le
    ivinjauhetta, muuta se kai on vai uskonvahvistusta. Osan vehnäjauhoista saatan korvata perunajauholla tai ohrakkaalla. Tämä toimii ainakin minun keittiössä.
    Kiva, kun jaksat jakaa ohjeita ja koristeluideoita ;)

    VastaaPoista
  5. Äitin reseptikirjasta napattu ohje on aina käytössä, tuttu ja turvallinen, takuuvarma :) Ja se menee näin: 5 kananmunaa, 1 3/4dl sokeria, 1 3/4dl vehnäjauhoja, 1 1/4 dl perunajauhoja ja 1 3/4 tl leivinjauhetta. Aika samantyyppinen siis - perusvaalea :)

    VastaaPoista
  6. Suosikkiohjeeni on sama kuin hannalla näkyi olevan :) Eli melkein sama kuin itselläsi. Joskus laitan kaakaojauhetta, ihan vaihtelun vuoksi. Jenkeissä taitavat tehdä kahvikakkumaisemman pohjan, ne ovat kyllä aika tiiviitä, en itse ole niihin niin tykästynyt täytekakuissa.

    VastaaPoista
  7. Pidän eniten kevyestä, kuohkeasta kakusta. Valitettavasti en ole itse sellaista osannut tehdä. Reseptisi menee heti kokeiluun, jospa siitä löytyisi se viisasten kivi oikeanlaisen kakun tekemiseen. Odottelen kovasti sinulta jouluun liittyviä leipomuksia ja vinkkejä lasten joulumyyjäisiin.

    VastaaPoista
  8. suosikkipohjani on suklaakakkupohja(:

    VastaaPoista
  9. 5 munan kakkuun 2,5dl sokeria. 2 dl gluteenitonta jauhoseosta (semper mieluiten) + 0,5dl perunajauhoja. Reilu 1tl leivinjauhetta. Tulee gluteenittomaksi pohjaksi mielestäni paras mahdollinen. Suklaisen teen samalla ohjeell, mutta korvaan 0,5dl jauhoista kaakaojauheella.

    VastaaPoista
  10. Ihan perusohjeilla tulee leivottua sekä vaaleaa että kaakaoista kakkupohjaa Valion lämpimäisiä- kirjan ohjeella.

    VastaaPoista
  11. Osaatko sanoa miksi aina kun kakun paistaa, siihen tulee nuo kaksi eriväristä "raitaa" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen sen johtuvan kakun kohoamisesta. Eli ensin taikinaa on noin puoleenväliin ja kun se kohoaa, näkyy se raitana. Kakkuvuoka kuumenee uunissa, joten ehkä se paistuu jotenkin nopeammin :D

      Poista
  12. Jos helpolla haluaa päästä teen vaalean kakkupohjan "lasitekniikalla" eli rikon kananmunat lasiin ja mittaan toiseen lasiin munien kanssa yhtä paljon sokeria ja sitten vielä yhtä paljon jauhoja (sekä vehnä- että perunajauhoja). Lopuksi vielä hiukan leivinjauhetta :)

    VastaaPoista
  13. Usein teen sokerikakkupohjan ja olen nykyään tehnyt sen tällaisen perusohjeen mukaan: 1 kananmuna, 30 g sokeria ja 30 g vehnäjauhoja. Yleensä teen 5 munan kakun eli 5 munaa, 150 g sokeria ja 150 g jauhoja. Sen jälkeen kun jätin leivinjauheen aikoinaan pois, ei kakkupohjat ole enää lässähtäneet ja kivan kuohkea pohja tulee. Muna-sokerivaahto pitää vaan vatkata kunnolla. Kaakaojauhetta voi laittaa noin 1/2 dl korvaten sen määrän jauhoja. Lemppareitani ovat myös täyteläiset suklaakakkupohjat :) Hieno tämä uusi blogipohjasi! Ja niin upeita leipomuksia kaikki!!!

    VastaaPoista
  14. Itse teen kakkupohjan siten että käytän apuna kuppia.Eli munia ja sokeria,jauhoja saman kupin verran.
    Pidän sokerikakkupohjasta mutta myös juustokakkuun tulevaasta keksipohjasta

    VastaaPoista
  15. Mä teen kakkupohjan äitini neuvoilla. Saman verran munia, sokeria ja jauhoja. Eli sillä kuppimitalla.
    Leivinjauhetta en laita. Jauhoina käytän yleensä puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja.
    Aina on onnistunut kakkupohjat. :)

    VastaaPoista
  16. Minä teen yleensä vaalean kakkupohjan Hannamarjan mainitsemalla "lasitekniikalla" :) Tulee sopivan kuohkea ja helposti leikattava pohja.

    VastaaPoista
  17. 7 (isoa) munaa,3dl sok, 2 1/2dl vehnjauh, 1dl perunajauh tai ohrakasta ja 1 1/2 tl leivinjauhetta (2tl vaniljasokeria), vaniljasokeria laitan jos aion kostuttaa kakun maidolla (ei tarvi sitten maitoon sekoitella sitä) :)

    VastaaPoista
  18. Mie teen kanssa kakkupohjan lasitekniikalla, jossa jauholasiin max. puolet perunajauhoja. Voisinkin nyt pojan synttärikakkuun kokeilla Ohrakasta.

    VastaaPoista
  19. Minä pidän ehdottomasti sienikakusta. Siitä saa helposti näyttävän, eikä murene kovasti.

    VastaaPoista
  20. Tykkään sellaisesta tiiviistä kakkupohjasta en hötöstä. Ja ihanat täytteet, niin se on siinä :)

    VastaaPoista
  21. Itse käytän sokerikakkupohjassa aina tämäntyylistä:
    24cm vuoka: 6munaa, 2dl sokeria, 2,5dl vehnäjauhoja, ½dl perunajauhoja, 1tl leivinjauhetta. Jos muna-sokerivaahto on vatkattu hyvin, ei leivinjauhetta tarvitse oikeastaan ollenkaan.

    VastaaPoista
  22. Sienikakku on ihan lemppari

    VastaaPoista
  23. Koulussa aikanaan opetettiin,että kaikkia saman verran (muna,sokeri,jauhot) sillä useimmiten mennään ;)

    VastaaPoista
  24. Miulla on tietyt lasit, joilla mittaan, tiedän että 4 kananmunalle tietty lasillinen (vajaa) sokeria, ja tietty lasillinen jauhoja, sekoittelen tunteella vehnä- ja perunajauhoja (n. 50/50), ripaus leivinjauhetta. Eli aika ympäripyöreillä mitoilla mennään.. ;) 7 munalle on toinen lasimalli. :) Tykkään "peruspohjasta", joskus olen tehnyt esim. oikein suklaisen pohjan jossa rasvaakin, mutta tykkään että kakusta tulee turhan raskas niin.

    VastaaPoista
  25. Minä en leivo enää ollenkaan sokerikakkupohjia vaan käytän kakuissani brittiläisillä ja amerikkalaisilla resepteillä leivottuja kakkuja. Niiden pääraaka-aineet ovat voi, sokeri, munat, jauhot ja makuaineet. Täytteiksi näihin kakkuihin ei voi laittaa kermatäytteitä koska ovat paljon painavampia vaan käytänkin erilaisia kreemejä, hilloja, hedelmiä, soseita, marmeladeja jne. jne. Mahtavilta maistuvat ja ovat mukavaa uutta makumaailmaa meille suomalaisille. Näistä on myös kivempi koota kerroskakkuja, kestävät painaviakin koristeita ja muotoutuvat melkein mihnin tahansa muotoon helposti. Säilyvätkin kermakakkuja huomattavasti paremmin, jopa huoneenlämmössä! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

    VastaaPoista
  26. Neljän munan kakkupohjan teen yleensä samoin kuin sinäkin, Mansikkamäki, mutta sitten jos tarvista olisi isommalle kakulle, niin silloin punnitsen tarkasti käytettävissä olevien kananmunien määrän ja siitä painosta sitten 70% on sijaa vehnäjauhoille ja sokerille. Ja leivinjauhetta pitää olla ainakin vähintään sen puoli tl mukana.

    Sienikakku ei onnistu mulla ikinä, aina tulee sanomista. Minulta.:)

    VastaaPoista
  27. Minä teen pohjat 3 lasin ohjeella. Eli yhteen lasiin munat, toiseen sokeria yhtä paljon ja kolmanteen jauhoja yhtä paljon (puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja) ja sitten 5 munaa kohti 2 tl leivinjauhetta.
    Sienipohjaa en vaan saa onnistumaan jostain kumman syystä!

    VastaaPoista
  28. Kuppi ohjeella mennään, osa jauhoista korvattu perunajauhoilla. Tulee mukavan pehmoinen pohja.
    -Väpä-

    VastaaPoista
  29. Teen ohjeella, jossa on 1 osa munia, 1 osa sokeria ja 1 osa jauhoseosta pottu/vehnäjauhoista.

    VastaaPoista
  30. Itse teen useimmiten nykyään jonkinlaisen suklaa- tai kaakaokakkupohjan :)

    VastaaPoista
  31. Teen kakkupohjan samoilla aineksilla ja mittasuhteetkin lähes samat kuin sinun ohjeessa. Tosin käytän perunajauhoja. Ja leivonjauhetta yritän käyttää vähän...kokonaan en ole uskaltanyt jättää sitä pois. Olen kuullut jostain, että mitä enemmän leivinjauhetta, sitä herkemmin kakkupohja lätsähtää uunista ottamisen jälkeen.

    VastaaPoista
  32. Minulla kans samanlainen ohje kuin sinullakin. Mahdollisimman pehmeä :)

    VastaaPoista
  33. Teen yleensä sokerikakkupohjan ohjeella joka on otettu jostakin leivontakirjasta joskus vuosia sitten. Välillä teen kakun pelkällä perunajauholla ja viimeksi tein kakun gluteenittomista jauhoista.

    VastaaPoista
  34. Minä teen myöskin anopin vanhalla kuppiohjeella, eli yhtä paljon jauhoja, sokeria ja munia. Yleensä korvaan noin puolet jauhoista perunajauhoilla. Leivinjauhetta laitan yhden teelusikallisen neljää munaa kohti. Onnistuu aina. Täytettä laitan paksun kerroksen ja joskus saatan hyydyttää sen yhdellä liivatteella niin pysyy hyvin kasassa.

    VastaaPoista
  35. hei, saman verran munia, sokeria ja jauhoja (vehnä/peruna), opetti äiti aikanaan. laitan myös vaniljaa tai sitruunamehua/kuorta tai pienen ripsauksen kardemummaa tai kanelia vähän riippuen siitä mitä täytteeksi tulee.

    VastaaPoista
  36. Sienikakkupohjalla on nyt menty muutaman vuoden ajan. Ennen sitä lempparina oli myös tuo "kaikkea yhtä paljon lasissa" ohjeen mukaan tehdyt pohjat.

    VastaaPoista
  37. Kinuskikissan ohjeilla mennään ja onnistutaan aina. Kaikkea yhtäpaljon lasissa ohjeella en ole ikinä onnistunut, vaan kakun päälle tulee sellainen inhottava kova kuori.

    VastaaPoista
  38. Pehmeä kakkupohja on paras, saman verran munia, sokeria ja jauhoja. Kumma kyllä, vaikka teen kakkupohjan yleensä samalla tyylillä ja ohjeella, lopputulos on milloin mitäkin. No, aina ei voi onnistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän hiukan enemmän jauhoja, jos kyseessä on leikattava muotokakku, jonka palasia täytyy siirrellä enemmän. Muuten kaiketi perusohje. Tuota "yhtäpaljokaikkea" en ole oppinut käyttämään koskaan.

      Poista
  39. Minäkään en pidä sienikakusta, on jotenkin vetisempi. Suunnilleen samantyyppisellä ohjeella teen kuin sinäkin, tykkään pehmeistä kakuista :)

    VastaaPoista
  40. Ihan peruskakkupohja tulee yleensä helppouden takia tehtyä, eli saman verran munia, sokeria ja vehnäjauhoja + himppu leivinjauhetta. Jauhoja laitan kuitenkin ehkä vähän muita enemmän, jotta pohja pysyy hyvin kasassa. Vois ehkä joskus panostaa ja testata uusiakin tuttavuuksia :)

    VastaaPoista
  41. Kuumamaitokakkupohja on mun ehdoton suosikki. Tulee tiiviimpi, tuhdimpi/täyteläisempi pohja. Helppo leikata, sopii hyvin siis muotokakkuihinkin. Siitä saa myös kaakaoversion korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella. Hyvääkin on, johtunee järjettömästä sokerin määrästä pohjassa ;)

    VastaaPoista
  42. Kääretorttukakkupohjaa (olisiko ollut Kinuskikissan ohje) olen tehnyt useasti, kun on kärsimätön ja muka saatava valmista heti :) Varma ja toimiva ...

    VastaaPoista
  43. kaakaokakkupohjia olen kovasti tehnyt ja käytän hellapoliisin reseptejä paljon.

    VastaaPoista
  44. Mun tulee tehtyä melkeinpä aina perinteisellä lasi munia, sokeria ja jauhoja-reseptillä, tosin osan jauhoista korvaan perunajauholla/ohrakkaalla/maizenalla/tummalla kaakaojauheella, ja lisäksi leivinjauhetta ja usein vaniljasokeria.
    Toki joskus tulee tehtyä tuhdimpia tai maukkaampia pohjia, riippuu täytteestä, mutta tuo peruspohja antaa enemmän tilaa täytteelle loistaa! ;)

    VastaaPoista
  45. Itse teen kakkupohjan Ulla Svenskin ohjeen mukaan.

    Pirjo Porvoosta

    VastaaPoista
  46. Turvaudun yleensä äidin opettamaan perusreseptiin, joka muistuttaa aika paljon tässä annettua ohjetta: yhtä munaa kohti puoli desiä jauhoja (josta noin neljännes perunajauhoa) ja vajaa puoli desiä sokeria. Leivinjauhetta laitan esimerkiksi kuuden munan kakkuun yhden teelusikallisen. Jos haluan oikein napakan pohjan, käytän hieman enemmän (vehnä)jauhoja ja lisään munavaahtoon pari ruokalusikallista sulaa rasvaa. Ihan hirveän tarkasti en siis mittaile, koska pohjia on tullut tehtyä aika paljon, ja aina on onnistunut hyvin. :) Pohja ei mielestäni saa olla liian höttöinen ja mureneva, vaan sopivan tiukka ja mehevä.

    VastaaPoista
  47. Suosikkejani on mudcake-tyyppinen(ei ihan niin kostea)suklaakakkupohja. En ole kauhea täytekakku-fani, joten tuollainen vähän erilainen pohja on mieleeni. :)

    VastaaPoista
  48. Onkohan mun makuhermoni jotenkin kehittymättömät, kun en kiinnitä yleensä mitään huomiota kakkupohjan makuun? Vanhasta tottumuksesta teen yleensä ihan simppelin sokerikakkupohjan, tosin siihenkin joudun joka kerta lunttaamaan ainesuhteet :)

    VastaaPoista
  49. Suklaakakkupohja on paras. Myös perus sokerikakkupohja on hyvä.

    VastaaPoista
  50. Itselläni tulee yleensä tehtyä ihan normaali vaalea kakkupohja. Mittaan kananmunien painon ja sokeria ja jauhoja laitan 70% munien painosta. Toisinaan käytän leivinjauhetta, en kyllä osaa sanoa miksi, sillä ilmankin onnistuu. Munat ja sokerin vatkaan todella kuohkeaksi yleiskoneella. Sokerina käytän molempia siroa tai norm. hienoasokeria, sen mukaan mitä kaapista löytyy.

    VastaaPoista