lauantai 24. marraskuuta 2012

Piparkakkutalotaikina

Tässä on käyttämäni piparkakkutaikinan ohje, joka soveltuu hyvin piparitalojen valmistukseen. Makukysymykseen en ota kantaa, sillä itse en ole oikein piparkakkujen ystävä. Ehkä varsinaisiin syötäviin pipareihin löytyy maistuvampiakin ja mureampia ohjeita, mutta hyvin ovat piparit (ja varsinkin piparitaikina) lapsille kelvanneet. Talotaikinassa on tärkeää kestävyys ja se, että se pysyy paistettaessa muodossaan, mutta toki pipareiden tulee olla syötävän makuisiakin.
Taikinassa käytän margariinia sen takia, että siitä tulee kestävämpi talo kuin voilla leivotusta (juuri se voin tuoma herkullinen mureus vaikuttaa kestävyyteen). Pieniin piparkakkuihin ja pieniin taloihin voi käyttää voitakin.

Piparkakkutaikina

300 g margariinia (tai voita)
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta (tai voit maustaa erillisillä mausteilla mielesi mukaan)
3 kananmunaa (keskikokoa, ei isoja)
2 tl soodaa (tarkalleen, ei yhtään yli)
13 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoittele, kunnes sokeri on on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.
2. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan haaleaan taikinaan. Liian kuuma taikina kypsentää kananmunan.
3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää seosta vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Laita tuorekelmu tai kansi kulhon päälle. Pidä jääkaapissa yön yli, jotta taikina tasaantuu ja jähmettyy.
5. Kauli taikina ohueksi levyksi, ota muotilla paloja ja paista 200 asteessa palojen koosta riippuen 4-7 min.
6. Tästä tulee 1,7 kg taikinaa. Voit myös pakastaa osan. Anna ensin taikinan jähmettyä ja kauli sitten siitä paksuhko levy (kuten kaupan piparkakkutaikinat). Laita levy pakastepussiin ja pakasta. Kun laitat taikinan useampaan osaan, on sulatus helpompaa ja nopeampaa.


Siirapin saa kätevästi mitattua rasvatulla mitalla.


Kiehautettu rasva-sokeri-mauste-siirappiseos.


Kananmunat lisätään yksitellen jäähtyneeseen seokseen koko ajan vatkaten.


 Jauhot.


 Valmis taikina jääkaappiin laitettavaksi. Vielä kelmu päälle :D

6 kommenttia:

  1. Hei iso KIITOS tästä ohjeesta. Kullakin varmasti on suvun oma piparitaikinaohje, mutta ainakin meidän suvun ohjeesta tulee juurikin niitä mureita pipareita :) Siksipä olen käyttänyt "ei syötäviin" pipareihin pakastealtaan piparitaikinaa, Mutta se paisuu kovasti paistettaessa. Täytyypä siis kokeilla tätä, jahka tästä intoudun piparoitumaan. Sinä kun olet tuommainen piparkakkutöiden suuri idoli(ni), niin uskon tämän taikinan olevan juuri oikeanlaista, Kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Tein pipareita ohjeesi mukaan, mutta jostain syystä niistä tuli ihan ryppyisiä.. Taikina oli ihan normaalin oloista ja muuten piparit pitivät paistossa muotonsa. En tiedä johtuuko ryppyisyys siitä, että ne nousivat ensin uunissa ja laskivat sitten normaaleiksi..? Noudatin ohjetta muuten, mutta laitoin valmista piparimausteseosta 2rkl, ei kai se voi vaikuttaa noin? Nyt mietin kovasti miten koristelen talon, että saako rypyt jotenkin ns. häivytettyä koristelemalla.
    Olen ollut ahkera kävijä sivuillasi ja ihaillut taidokkaita leipomuksiasi! Aivan mielettömän hienoja piparitaloja osaat tehdä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... kuulostaa oudolta. Oliko pelti kuuma, kun laitoit pipareita pellille? Peltien pitää jäähtyä ennenkuin siihen voi laittaa uusia pipareita. Kuuma pelti tekee pipareista epätasaisia, koska sooda alkaa lämmön vaikutuksesta heti toimia, mutta kumminkaan piparit eivät ala vielä paistua. Löyhyttelen peltiä ilmassa, jos on kiire saada lisää pipareita paistumaan ja vedän vasta sitten leivinpaperin pipareineen pellille.

      Toinen syy voisi olla se, että piparit eivät olleet aivan kypsiä kun otit ne pois uunista. Silloin kohoamisen jälkeen piparit lässähtävät ja pinta ei ole sellainen piparinpyöreä, sileä pinta. Mausteilla tuskin asiaan on vaikutusta, soodan määrällä enemmänkin :D

      Poista
  3. Heippa! Kiitos ihanasta blogistasi, tätä on tullut seurattua pitkään :)

    Tein tätä taikinaa ohjeen mukaan, mutta johtuneeko siitä ettei sokeri liuennut, vai että seos oli ennen munien lisäämistä liian kuumaa (jäähtyi kyllä tunnin ajan), mutta taikina oli valmiina hyvin tiivistä, ei juoksevaa niin kuin sinulla tuossa kuvassa. Annan nyt levätä jääkaapissa yön ja katson sitten mitä tapahtuu. Jos esim munat kypsyivät, voinko kuitenkin käyttää taikinan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti piparit onnistuvat :D Voi olla, että jos siirappikeitos jäähtyy pitkään, on taikina paksumpaa jauhojen lisäämisen jälkeen kuin mitä tuossa ohjeessa näyttää olevan. Sen ei pitäisi haitata pipareiden tekoa. Toinen syy voi olla, että siirappiseosta on keitetty liian pitkään, jolloin se paksunee. Se saattaa vaikuttaa jo valmiiseenkin taikinaan. Pidetään peukkuja, että taikina toimii :D

      Poista
    2. Hei! Onnistui kyllä, jee :) Maistui hyvältä ja nyt on junan sekä talojen osat koristelua vailla valmiita.. Pitääkin kurkata sinun teoksia ja ottaa vähän vinkkejä ;)

      Poista