keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Punaherukka-marenkipiiras

Instagramin puolella piirakka olikin jo esillä ja tähän toivottiin ohjetta. Eilen illalla tekaisin pikaisen uuden piirakan ja sain otettua muutaman kuvan tekovaiheista.


Punaherukka-marenkipiiras

Pohja:

3,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tomusokeria
150 g voita
1 pieni kananmuna
1 (luomu) appelsiinin/sitruunan kuoriraaste (n. vajaa ruokalusikallinen)

1. Nypi kylmä, pilkottu voi, tomusokeri ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää kananmuna ja kuoriraaste. Sekoita nopesti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa liikaa.
3. Laita vähintään puoleksi tunniksi kelmuun käärittynä jääkaappiin.
4. Kauli n. 4 mm ja leikkaa sopiva pala piirakkavuokaan.
5. Paista 225 asteessa 10-12 min, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

Täyte:

250 g punaherukoita
2,5 rkl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
0,6 dl sitruunamehua
1,6 dl appelsiinimehua
90 g sokeria
85 g suolatonta voita (kuutioitu)
3 keltuaista
1 kananmuna

1. Laita n. ruokalusikallinen vettä kattilan pohjalle ja kaada punaherukat kattilaan. Keitä n. 10 min, kunnes marjat ovat pehmeitä. Soseuta ja paseeraa siivilän läpi. Anna jäähtyä.
2. Vispaa kattilaan punaherukkasoseen kanssa sitruuna- ja appelsiinimehu, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna kunnes kiisseli pulpahtaa muutaman kerran ja seos sakenee. Ota kattila pois liedeltä.
3. Lisää suolaton voi, sekoita kunnes voi on sulanut.
4. Vispaa kananmunat kevyesti ja lisää mukaan punaherukkakiisseliin. Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna kunnes kiisseli sakenee uudelleen, ei kuitenkaan yli 85 asteen (muuten kananmuna alkaa maistua kiisselissä). Anna hetki jäähtyä ja kaada paistetulle piirakkapohjalle. (Jos haluat ettei pohja vety jääkaapissa, niin sivele esim. valkosuklaata ohuelti piirakkapohjan sisäpuolelle ennen kiisselin kaatamista). Anna jäähtyä ennen marengin lisäämistä.

Marenki:

4 valkuaista
200 g Siro-sokeria
2 tl maissitärkkelystä

1. Sekoita sokeri ja tärkkelys toisiinsa. Vispaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää Siro-sokeria/tärkkelysseosta pikkuhiljaa valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on sopivaa ja vatkaimia nostettaessa marenkiin jää huippu.
2. Levitä marenki piirakan päälle ja paista uunissa 150 asteessa n. 30 min kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Anna jäähtyä ja nauti.


TAI
 italialainen marenki:

130 g valkuaista
225 g sokeria
n. 0,5 dl vettä

1. Kaada sokeri kattilaan ja lisää vettä kunnes sokeri juuri ja juuri peittyy. Kuumenna sokerilientä ja pese tarvittaessa reunoja pensselillä ja vedellä (ettei sokeri kiteydy).
2.  Laita marengit vatkautumaan kun lämpötila lähenee 118 astetta. Sopiva sokeriliemen lämpötila on 118-122 astetta.
3. Kaada kuumaa sokerilientä pikkuhiljaa vaahdotettujen valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Anna vatkautua jonkin aikaa sokeriliemen lisäämisen jälkeen, jotta marenki jäähtyy.
4. Levitä marenki piirakkapohjalle ja polta pinta kaasupolttimella.

Tein vain puolikkaan annoksen, kun minulla oli aika pieni piirakkarengas. Pohjan voi toki tehdä tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan.

Mittasin piirakkarenkaan leveyden ja leikkasin kaistaleen reunaa varten. Kaulitun levyn paksuus oli tässä n. 4 mm. Isommassa vuoassa voi olla hiukan paksumpikin ja taas vastaavassa pienessä vuoassa ohuempi, n. 2-3 mm.


 Kääräisin kaistaleen piirakkarenkaan sisäreunalle.


Otin kaulitusta taikinalevystä sisäosan kokoisen, pyöreän palan ja kostutin yhtymäkohdan vedellä.


 Painelin reunan ja pohjan kiinni toisiinsa ja pistelin haarukalla reikiä ettei taikina nouse paistossa.


Paistetun pohjan päälle tuli ensin punaherukkatäyte ja sen päälle laitoin kerroksen italialaista marenkia.


Loput marengista pursotin isolla ruusutyllalla piirakan päälle.


Pursotin terälehtiä pätkissä, mutta jos haluaa spiraalin niin pursotusta voi vaan jatkaa yhtäsoittoa ja samalla pyörittää kakkuhyrrää tai muuta pyörivää alustaa. Varsinkin noita spriraaleja on maailmalla näkynyt paljon esim. täällä ja täällä ja vielä erityisellä sivuaukkotyllalla tehtynä saa tosi kaunista jälkeä.


Pursotukset voi tehdä aika lähelle reunaa.


Valmis pursotus.


Koska tein italialaisesta marengista pinnan, niin poltin sen kaasupolttimella. Jos polttamisen suunta on keskeltä ulospäin, niin marenkiterälehdet kaareutuvat ulospäin.


Tässä aiemmin tehty piiras.


Marenkia on melko runsaasti, kun tein sitä enemmän kuin puolikkaan annoksen. Ei haittaa ollenkaan, hyvää oli :)




4 kommenttia:

  1. Uskomattoman upea! Ja näyttää taivaallisen herkulliselta. Ihan pakko kokeilla. :)

    VastaaPoista
  2. Jes! Pääsen kokeilemaan. Kiitos ohjeesta. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, herkku näyttää taivaalliselta.

    VastaaPoista
  4. Näyttää niin kauniilta!
    Ja herkulta myös!😊😋

    VastaaPoista