torstai 3. heinäkuuta 2014

Gluteeniton pähkinä-marenkirulla

Budapest-leivos tai -torttu on monelle tuttu ja tästäkin klassikkoleivonnaisesta on monta erilaista ohjetta. Yleensä ohjeissa on käytetty vain hasselpähkinää, mutta kokeilin tehdä tälläisen oman superpähkinäisen version.


Pähkinä-marenkirulla

6 kananmunan valkuaista
1 3/4 dl Siro-sokeria
1 3/4 dl Siro-sokeria
145 g pähkinäsekoitusta (manteli, hasselpähkinä, cashewpähkinä, saksanpähkinä ja pekaanipähkinä) tai sitten pelkästään hasselpähkinää
1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl vaniljasokeria

Täyte:

2 dl vispikermaa
200 g mangorahkaa (Arla)
2 rkl Blå Band vaniljakastikejauhetta (vanhan ajan vaniljakastike)
125 g mangososetta (Semper)
2 rkl passionpyrettä (ei välttämätön, koska pyrettä ei saa tavallisista kaupoista)
1 l tuoreita mansikoita

1. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi ja paahda ne kevyesti kuivassa paistinpannussa miedolla lämmöllä. Varo, etteivät pala tai maku muuttuu kitkeräksi. Anna jäähtyä ja jauha pähkinät jauheeksi.
2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen 1 3/4 dl Siro-sokeria mukaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on marenkia.
3. Sekoita toisessa kulhossa 1 3/4 dl Siro-sokeria, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja pähkinajauhelma kunnolla sekaisin.
4. Lisää jauhoseosta marenkivaahtoon osissa käännellen vaahtoa nuolijalla.
5. Laita massa pursotinpussiin, jossa on 10-12 mm pyöreä tylla (minulla oli 11 mm tylla). Pursota leivinpaperille vieri viereen pötköjä, kunnes uunipelti on täysi.
6. Paista 200 asteessa 20 min. Pinnan tulee olla kiinteä, mutta torttupohja ei saa kuivua läpi asti.
7. Siirrä paistunut pohja pöydälle ja kumoa se puhtaalle leivinpaperille. Poista paistopaperi ja anna jäähtyä ennen täyttöä.
8. Mausta mangosose passionpyreellä. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta pyre antaa ihanaa raikkautta mangoon. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaniljakastikejauhe ennen vaahdottamisen loppua. Jauhe kiinteyttää kermaa (vanilliinikreemijauhe ajaa saman asian). Lisää mangorahka. Voit lisätä hyppysellisen sokeria, jos haluat, mutta marenki on itsessään jo aika makeaa. Levitä täytteet pohjalle ja kääri rullalle.

Paahdetut ja jauhetut pähkinät sekoitetaan massitärkkelykseen ja sokeriin. Pähkinät sisältävät rasvaa ja siksi ne kannattaa jauhottaa ennen lisäämistä marenkivaahtoon. Näin vaahto pysyy kuohkeana. Pähkinät voi lisätä ilman paahtamistakin, mutta paahto tuo paremmin pähkinöiden maun esiin.


Jauho-sokeri-pähkinäseos käännellään marenkivaahtoon.


Pellille pursotetaan tasaisia pötköjä. Pienet raot eivät haittaa, ne umpeutuvat paistossa.


Paistettu marenkipohja. Pohja käännetään puhtaalle leivinpaperille, otetaan paistopaperi pois ja jäähdyttyään täytetään.


Marenkirullaa ei kannata täyttää kovin kosteilla täytteillä. Tuo mangosose on jo siinä ja siinä, mutta tämä herkku syötiin nopeasti pois.Koristeluksi riittää kevyt tomusokerihuntu.


Tämä on hyvää, uskokaa pois! Eikä ollenkaan niin makeaa kuin voisi kuvitella. Pähkinät vievät marengista makeutta ja täyte tietysti vaikuttaa muutenkin. Voisi olla herkkua vaikka vadelmilla ja diplomaattikreemillä :D




3 kommenttia: