sunnuntai 30. elokuuta 2015

Kananmunaton macaron ja muuta mukavaa

Jo jonkin aikaa blogimaailmassa on kohistu kananmunattomasta marengista ja kun sain GoGreenin kampanjapaketista kikhernetetran, niin pakkohan tätä ihmettä oli kokeilla. Jalostin ohjeen macaron-leivoksiksi, sillä tämäkin herkku on jäänyt monelta väliin kananmunan takia.


Kananmunaton macaron

1,5 dl kikherneiden nestettä (yksi GoGreen-tetra)
1,5 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
120 g siivilöityä mantelijauhetta
100 g tomusokeria

1. Siivilöi kikherneiden neste kulhoon.Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää Siro-sokeria vähitellen mukaan. Vatkaa vaahdoksi. Mausta sitruunamehulla ja vaniljasokerilla.
2. Sekoita keskenään mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi vielä kertaalleen. Kääntele mantelijauhe-tomusokeriyhdistelmä muutamassa osassa marenkivaahtoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Siirrä marenkimassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (ei liian iso). Pursota leivinpaperille uunipellin päälle haluamasi kokoisia macaroneja ja kopauttele peltiä tasaisesti, jotta ne hiukan leviävät ja tasoittuvat.
4. Anna pinnan kuivahtaa puolesta tunnista tuntiin. Paista 130 asteessa n. 12-14 min. Anna jäähtyä, irroita leivinpaperista ja täytä.

Neste ei tuoksahda mitenkään houkuttelevalta, mutta valmiissa macaronkuoressa en huomannut mitään maku- tai hajueroa tavalliseen. Minusta nämä olivat jopa parempia kuin oikeista kananmunista tehdyt, tosin ehkä hiukan hauraampia. Kun neste on siivilöity, voi kikherneet käyttää sitten muuten ruuanlaitossa. Tulee käytettyä hyödyksi koko purkki.


Macaronimassan voisi myös värjätä, mutta tein näitä perusvalkoisia. Koristeena valkosuklaata ja kuivattuja ruiskaunokkeja.


Täytteenä tuoreita mustikoita valkosuklaaganachessa ja ripaus riisikrokanttia.


GoGreenin paketista löytyi muutakin mukavaa ja yksi tuote kiinnosti erityisesti, nimittäin pistaasijuoma. Pidän pistaaseista ja pistaasikakku maistuu aina. Ilman kuorrutetta, pistaasijuoman voimin, sopisi myös maidottomaan ruokavalioon :)


Pistaasikakku

150 g  (n. 2 1/2 dl) kuorettomia, suolattomia pistaaseja
150 g maidotonta margariinia (tai voita, kuten tässä)
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1/2 tl kardemummaa
3 kananmunaa
1 vihreä, iso omena (noin desi raastettuna)
1 dl GoGreen pistaasijuomaa

Kuorrutus (ei maidoton):
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 limetin kuoriraaste
1/2 limetin mehu
pistaasipähkinärouhetta

1. Nypi rasva ja kuivat aineet murumaiseksi.
2. Sekoita keskenään pistaasijuoma, kananmunat ja raastettu omena.
3. Yhdistä ainekset keskenään, sekoita, mutta älä vatkaa.
4. Kaada taikina vuokaan (n. 20 cm halkaisijaltaan) ja paista 175 asteessa vuoan koosta riippuen 45-55 min.
5. Anna kakun jäähtyä ja vatkaa kuorrutuksen ainekset sekaisin, paitsi pistaasipähkinät. Levitä kuorrute kakun päälle ja ripottele pistaasipähkinärouhetta päälle.

Kakku on helppo tehdä, ei tarvita edes sähkövatkainta. Rasva mukaan ja nyppimään.


Nypityyn taikinaseokseen lisätään kananmunat, juoma ja raastettu omena.


Tavallaan kuin porkkanakakkua, mutta vain pistaasipähkinästä.


Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä paketista löytyi valmiita ateriakastikkeita. Arjen tiimellyksessä ei aina jaksa laittaa ihan alusta pitäen perheelle pöperöä. Näissä on se hyvä puoli, että suolaa ei ole valmiiksi lisätty ja mausteisina eivät sitä edes kaipaa.


Kokeilin Indian Masalaa kanalla ryyditettynä ja hyvin upposi, varsinkin tyttäret pitivät kovasti. Masalaa jäi vähän seuraavallekin päivälle ja oikeastaan silloin se oli vieläkin parempaa, kun maut olivat tasaantuneet. Jos mausteisuutta vierastaa, niin raikas salaatti raejuustolla viilentää sopivasti.





http://www.blogirinki.fi/kampanjat/gogreen-t128


perjantai 28. elokuuta 2015

Maitohorsmajuoma

Maitohorsman kukinta lähenee loppuaan, mutta vielä ehdin käydä poimimassa kukat horsmajuomaa varten. Juoman väri on huikaiseva ja maku raikkaan kukkainen. Juoma sopii erinomaisesti boolin pohjaksi ja vaikka kivennäisveden tai sitruunalimun kanssa lantrattuna, jos kukkainen maku on liikaa. Kokeilin myös lisätä maitohorsmaa mustikkahyytelöön ja mustikan kaveriksi se sopikin mainiosti.





Maitohormajuoma

1/2 l maitohormankukkia
1 l vettä
puolikas sitruuna
0,5 tl sitruunahappoa
100-150 g sokeria 

1. Kerää horsmankukat ilman vihreitä osia (vihreät osat tekevät juomaan kitkeryyttä). Huuhtele hyvin.
2. Laita kulhoon kukat, sitruunahappo, puolikkaan sitruunan mehu ja keltaiset kuoriosat sitruunasta (valkoinen osa tuo kitkeryyttä ) suikaleina.
3. Keitä vesi ja kaada kiehuvana kukkien päälle. Laita kansi päälle ja anna hautua 2 tuntia.
4. Siivilöi juoma kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna liedellä sen verran, että sokeri sulaa.
5. Pullota puhtaisiin kuumennettuihin pulloihin.
6. Säilytä viileässä. Juoma säilyy useamman kuukauden, mutta aromi ja väri saattavat haalistua ajan myötä.

Kesän voi siis säilöä pulloon :)



keskiviikko 26. elokuuta 2015

Jälkiruoka-annoksia

Kesän mittaan olen innostunut kokeilemaan jälkiruoka-annoksien asettelua. Ravintoloiden annokset kun näyttävät jännittäviltä ja oikeastaan ovat pientä taidetta lautaselle. Ravintolaan matka käy harvoin, mutta samaan voisi pyrkiä kotonakin. Pientä luksusta arkeen :)  Tässä nyt muutamia, joita on tullut koottua. Hauskaa hommaa, mutta yllättävän vaikeaa päättää mihin minkäkin elementin tyrkkäisi.

Tässä viimeksi tehty annos: pistaasikakkua, mustikka-maitohorsmakastiketta, mustikoita, vanilja-limekreemiä, macaronmarenkeja, limeraastetta ja syötäviä kukkia.


Lähikuvaa.


Macaronleivos vadelmilla, diplomaattikreemillä ja marjoilla.


Mutakakkua, mansikkakastiketta, marjoja, pakastekuivattua vadelmarouhetta ja orvokkeja.


Lähikuvaa.




Raparperijuustokakku, vaniljakastiketta, marjoja, kandeerattuja syötäviä kukkia ja raparperia, mansikkahyytelökuutioita ja keksinmurua.



Lähikuvaa.


Toisenlainen annos melkein samoilla aineksilla.


Viinihyytelössä olevia syötäviä kukkia ja mansikka, mansikkajäädykettä, suklaamarenkitikkuja. Alustalla mangokastikepisaroita.


Lähikuvaa.


Pikaisia virityksiä jämätarvikkeista. Kastike on mangoa, mansikkahyytelöä, marenkilevyjä, suklaakoriste ja mansikoita.


Tässä toinen versio.


torstai 20. elokuuta 2015

Kellokakku

Tämä kakku meni jo jokin aika sitten synttäreille ja olikin hauska kakku tehdä, koska toiveet olivat tarkat. Sain mallikuvan ja sen mukaan oli helppo laatia kakku. Kellonaika on synttärisankarin syntymäaika, sen verran muutoksia malliin tuli. Täytteenä oli mansikkaa, kuorrutus ja koristelu sokerimassaa.


Kellotaulun, viisarit, osan sydämistä ja kirjaimet kuivatin erikseen, jotta ne saa eri tasoihin. Alla on pienet palat sokerimassaa.


torstai 13. elokuuta 2015

Suklaan lumoissa

Vaikka säät eivät suosi suklaankäsittelyä, en ole malttanut pysyä poissa konvehtien eli praliinien teosta. Uusilla suklaaväreillä (kylmät sävyt ja lämpimät sävyt) oli hauska kokeilla kaikenlaisia kuviointeja ja suklaat tuli hyödynnettyä tyttären synttärikemutarjoiluissa.

Tyttärelle leppäkerttuja.


 Avaruusilmettä salmiakkipraliineissa.


Lähikuvaa.


"Kivi"konvehdit on täytetty amarulasuklaaganachella.


Täyte.


Näissä on vadelma-punaherukkatäyte ja kuori valkosuklaata.


Syksyn tunnelmaa.


 Pieni suklaatyö, maapallo ja praliinit.


Maapallo.


 Puolipalloissa  kahvi-kanelisuklaatäyte.


Punaista ja kultaa.


Maitosuklaata ja kultaa.


Hyvät ohjeet konvehtien tekoon löytyy Kermaruusun blogista, täältä. Joulua varten pitää alkaa jo suunnitella uutta konvehtikokoelmaa :)



tiistai 4. elokuuta 2015

Pavlovaleivokset

Pavlovaleivokset marjoilla on yksi kesän parhaista herkkuhetkistä ja näihin lisäsin vielä tummaa suklaata marengin makeutta tasapainottamaan.


Pavlovaleivokset

4 valkuaista
2 1/2 Siro-sokeria
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua
2 1/2 tl maissitärkkelystä
n. 6 palaa tummaa suklaata

1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kaada mukaan etikka tai sitruunanmehu. Lisää vähitellen sokeria koko ajan vatkaten. Lisää maissitärkkelys siivilän läpi ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.
2. Sulata suklaa.
3. Levitä marenkia leivinpaperin päälle lusikalla n. 8 kpl pyöreitä marenkiympyröitä leivoksen pohjiksi.
4. Laita pursotinpussiin haluamasi tylla tai käytä pussia ilman, jos haluat. Levitä sulaa (ei kuumaa) suklaata raidoiksi pursotinpussin laidoille ja kaavi loppu marenki keskelle. Pursota jokaisen marenkiympyrän reunoille marenkireunus.
5. Paista marenkeja 100 asteessa noin tunti, kunnes ovat pinnalta kiinteitä ja irtoavat leivinpaperista. marengin kuuluu jäädä sisältä tahmaiseksi.
6. Anna jäähtyä ja täytä haluamallasi tavalla (esim. kermarahka+ marjat tai hedelmat, diplomaattikreemi, suklaavaahto jne..)

Nähin tuli täytteeksi vaniljaista kermavaahtoa ja marjoja. Leivoksen sisällä on lisää marjoja.


Pavlova ei paljon koristeita kaipaa. Ruiskaunokit sopivat hyvin marjojen kaveriksi.


maanantai 3. elokuuta 2015