Kananmunaton macaron
1,5 dl kikherneiden nestettä (yksi GoGreen-tetra)
1,5 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
120 g siivilöityä mantelijauhetta
100 g tomusokeria
1. Siivilöi kikherneiden neste kulhoon.Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää Siro-sokeria vähitellen mukaan. Vatkaa vaahdoksi. Mausta sitruunamehulla ja vaniljasokerilla.
2. Sekoita keskenään mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi vielä kertaalleen. Kääntele mantelijauhe-tomusokeriyhdistelmä muutamassa osassa marenkivaahtoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Siirrä marenkimassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (ei liian iso). Pursota leivinpaperille uunipellin päälle haluamasi kokoisia macaroneja ja kopauttele peltiä tasaisesti, jotta ne hiukan leviävät ja tasoittuvat.
4. Anna pinnan kuivahtaa puolesta tunnista tuntiin. Paista 130 asteessa n. 12-14 min. Anna jäähtyä, irroita leivinpaperista ja täytä.
Neste ei tuoksahda mitenkään houkuttelevalta, mutta valmiissa macaronkuoressa en huomannut mitään maku- tai hajueroa tavalliseen. Minusta nämä olivat jopa parempia kuin oikeista kananmunista tehdyt, tosin ehkä hiukan hauraampia. Kun neste on siivilöity, voi kikherneet käyttää sitten muuten ruuanlaitossa. Tulee käytettyä hyödyksi koko purkki.
Macaronimassan voisi myös värjätä, mutta tein näitä perusvalkoisia. Koristeena valkosuklaata ja kuivattuja ruiskaunokkeja.
Täytteenä tuoreita mustikoita valkosuklaaganachessa ja ripaus riisikrokanttia.
Pistaasikakku
150 g (n. 2 1/2 dl) kuorettomia, suolattomia pistaaseja
150 g maidotonta margariinia (tai voita, kuten tässä)
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1/2 tl kardemummaa
3 kananmunaa
1 vihreä, iso omena (noin desi raastettuna)
1 dl GoGreen pistaasijuomaa
Kuorrutus (ei maidoton):
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 limetin kuoriraaste
1/2 limetin mehu
pistaasipähkinärouhetta
1. Nypi rasva ja kuivat aineet murumaiseksi.
2. Sekoita keskenään pistaasijuoma, kananmunat ja raastettu omena.
3. Yhdistä ainekset keskenään, sekoita, mutta älä vatkaa.
4. Kaada taikina vuokaan (n. 20 cm halkaisijaltaan) ja paista 175 asteessa vuoan koosta riippuen 45-55 min.
5. Anna kakun jäähtyä ja vatkaa kuorrutuksen ainekset sekaisin, paitsi pistaasipähkinät. Levitä kuorrute kakun päälle ja ripottele pistaasipähkinärouhetta päälle.
Kakku on helppo tehdä, ei tarvita edes sähkövatkainta. Rasva mukaan ja nyppimään.
Nypityyn taikinaseokseen lisätään kananmunat, juoma ja raastettu omena.
Tavallaan kuin porkkanakakkua, mutta vain pistaasipähkinästä.
Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä paketista löytyi valmiita ateriakastikkeita. Arjen tiimellyksessä ei aina jaksa laittaa ihan alusta pitäen perheelle pöperöä. Näissä on se hyvä puoli, että suolaa ei ole valmiiksi lisätty ja mausteisina eivät sitä edes kaipaa.
Kokeilin Indian Masalaa kanalla ryyditettynä ja hyvin upposi, varsinkin tyttäret pitivät kovasti. Masalaa jäi vähän seuraavallekin päivälle ja oikeastaan silloin se oli vieläkin parempaa, kun maut olivat tasaantuneet. Jos mausteisuutta vierastaa, niin raikas salaatti raejuustolla viilentää sopivasti.