Mansikkatäytteinen britakakku on yksi kesän ehdottomista must do-jutuista. Siis ei kesää ilman Britaa!
Talon takaa löytyi iso kulhollinen metsämansikoita ja ne päätyivät puutarhamansikoiden kaveriksi kakkuun. Koska syöntiporukassa oli vaativia nuoria makustelijoita, tein yhden ison kakun tilalle 4 pienempää britakakkua, jotka täytin erilaisilla täytteillä. Meikäläisen suosikki oli rahka-kermavaahto-mansikkatäyte. Pehmeä, täyteläinen maitorahka on herkkua kermavaahdon kanssa ja siitä olen tehnyt pelkkää marjarahkaa välipalaksi jo useammankin kerran tänä kesänä, kun ei leipominen ole innostanut kuumassa keittiössä.
Rouheaa kattausta.
Mansikkani mun <3
Brita-kakku
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Päälle:
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
50 g mantelilastuja
Täyte:
1 prk (250 g) rahkaa
n 1/2 l vadelmia, mansikoita tai muuta marjaa)
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1.Vaahdota rasva ja sokeri
2.Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää vaahtoon keltuaiset
vatkaten ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen.
3.Levitä taikina leivinpaperille ohueksi levyksi ta kahdeksi pyöreäksi kiekoksi.
4.Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten.
5. Levitä marenkiseos pohjan päälle ja ripottele mantelilastuja
päälle. Paista pohjaa 175 asteessa n.20 min, kunnes marenki on saanut
herkullisen ruskean sävyn. Anna pohjan jäähtyä ja tee sillä välin täyte.
6.Sekoita rahkaan marjat ja mausta sokerilla. Vatkaa kerma ja nostele
täytteeseen. Leikkaa pohja kahteen osaan (jos ei ole tehty kahta
pyöreää pohjaa) levitä täyte toisen päälle ja nosta toinen levy
kanneksi.
Mantelilastut korvasin mantelirouheella.
perjantai 28. kesäkuuta 2013
sunnuntai 23. kesäkuuta 2013
Jogurttijäätelö
Juhannus tuli ja meni nopeammin kuin mitä ehti kissaa sanoa. Tänä vuonna suorastaan pääsi yllättämään, joten myöhäiset juhannustoivotukset kaikille :D
Lämmintä piisaa ja aurinko porottaa. Toki ollaan uimassa käyty ja tuulettimet pörrää täysillä, mutta lisäviilennystä kaipaavalle kelpaa myös jäätelö. Vaikka tälläinen kevyt ja helppotekoinen jogurttijäätelö!
Mansikkainen jogurttijäätelö (n.4 annosta)
reilu puoli litraa mansikoita
2 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl hunajaa (tai maun mukaan, kuinka makeaa jäätelöstä haluat)
1. Soseuta mansikat.
2. Vispaa kerma vaahdoksi, lisää siihen jogurtti, mansikkasose ja mausta hunajalla. Voit makeuttaa jäätelön myös sokerilla ja/tai mansikkahillolla, jos et halua käyttää hunajaa.
3. Kaada vaahto muoviseen kulhoon tai rasiaan. Laita pakastimeen ja vatkaa jäätelömassaa sähkövatkaimella pari kertaa jäätymisen alussa. Voit käyttää jäätelökonettakin, jos sinulla on sellainen.
Tämä on enemmänkin jäädykettä kuin jäätelö, joten rasia kannattaa ottaa joksikin aikaa lämpenemään ennen tarjoilua. Koristeeksi laitoin kuivattuja marjoja Punnitse&Säästä-putiikista. Nuo kuivatut marjat ovat hyvä vaihtoehto, kun tuoreita marjoja ei ole aina saatavilla. Lisäksi nämä ovat niin herkullisen värisiäkin.
Vielä parempaa hiukan sulaneena.
Lämmintä piisaa ja aurinko porottaa. Toki ollaan uimassa käyty ja tuulettimet pörrää täysillä, mutta lisäviilennystä kaipaavalle kelpaa myös jäätelö. Vaikka tälläinen kevyt ja helppotekoinen jogurttijäätelö!
Mansikkainen jogurttijäätelö (n.4 annosta)
reilu puoli litraa mansikoita
2 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl hunajaa (tai maun mukaan, kuinka makeaa jäätelöstä haluat)
1. Soseuta mansikat.
2. Vispaa kerma vaahdoksi, lisää siihen jogurtti, mansikkasose ja mausta hunajalla. Voit makeuttaa jäätelön myös sokerilla ja/tai mansikkahillolla, jos et halua käyttää hunajaa.
3. Kaada vaahto muoviseen kulhoon tai rasiaan. Laita pakastimeen ja vatkaa jäätelömassaa sähkövatkaimella pari kertaa jäätymisen alussa. Voit käyttää jäätelökonettakin, jos sinulla on sellainen.
Tämä on enemmänkin jäädykettä kuin jäätelö, joten rasia kannattaa ottaa joksikin aikaa lämpenemään ennen tarjoilua. Koristeeksi laitoin kuivattuja marjoja Punnitse&Säästä-putiikista. Nuo kuivatut marjat ovat hyvä vaihtoehto, kun tuoreita marjoja ei ole aina saatavilla. Lisäksi nämä ovat niin herkullisen värisiäkin.
Vielä parempaa hiukan sulaneena.
keskiviikko 19. kesäkuuta 2013
Rippijuhliin kakkuja
Viime viikonlopun aikana tuli tehtyä useampikin rippikakku. Tässä kaikki yhdessä, vaikka menivätkin eri paikkoihin.
Vadelma-valkosuklaatäytteinen tyttömäinen kakku hevosintoilijalle :D
Hevosteema näkyy kaulaketjussa. Koristeet ovat sokerimassaa.
Puolivakituiseen palokuntaan kuuluvalle nuorelle palomies-teemainen kakku. Rippileirinuotion sammutus on hyvässä hallussa, tosin paloposteja ei taida nuotioiden lähellä olla, mutta se oli toiveena kakkuun :D Tämäkin oli vadelma-valkosuklaakakku.
Koriste on sokerimassaa.
Palomies on puolittain polvillaan ja eihän koriste kakun päällä pystyssä pysynyt. Tueksi tein ison "kiven" ja sen päälle on joku rippileiriläinen unohtanut raamatun.
Tämä on mansikka-kermakakku ja toiveena oli samantyyppinen kakku kuin minkä olin tehnyt omalle tyttärelleni muutama vuosi sitten. Kakun pinta oli silloin vaaleanpunainen ja valkoisella marmoroitu.
Juhlapöydän kukat olivat oransseja, siksi oransseja liljoja on myös kakussa.
Toinen kakku oli normi mansikkakakku.
Samaan paikkaan meni myös pari juustokakkua.
Mangokakku. Ohje löytyy täältä. Osan sokerista korvasin sulatetulla valkosuklaalla.
Suklaa-mansikkakakku. Sisällä on suklaapohjainen suklaakakku tällä ohjeella. Tuorejuusto oli tosin appelsiininmakuista ja kerma vispikermaa. Täyte maistui aivan Fazerinalta. Mansikkapyreen jätin pois, koska tein ympärille mansikkamoussen. Vinkkejä kakun kokoamiseen hain Kermaruusulta. Harmi, kun kakkua ei voinut avata ja nähdä suklaasisustaa.
Vadelma-valkosuklaatäytteinen tyttömäinen kakku hevosintoilijalle :D
Hevosteema näkyy kaulaketjussa. Koristeet ovat sokerimassaa.
Puolivakituiseen palokuntaan kuuluvalle nuorelle palomies-teemainen kakku. Rippileirinuotion sammutus on hyvässä hallussa, tosin paloposteja ei taida nuotioiden lähellä olla, mutta se oli toiveena kakkuun :D Tämäkin oli vadelma-valkosuklaakakku.
Koriste on sokerimassaa.
Palomies on puolittain polvillaan ja eihän koriste kakun päällä pystyssä pysynyt. Tueksi tein ison "kiven" ja sen päälle on joku rippileiriläinen unohtanut raamatun.
Tämä on mansikka-kermakakku ja toiveena oli samantyyppinen kakku kuin minkä olin tehnyt omalle tyttärelleni muutama vuosi sitten. Kakun pinta oli silloin vaaleanpunainen ja valkoisella marmoroitu.
Juhlapöydän kukat olivat oransseja, siksi oransseja liljoja on myös kakussa.
Toinen kakku oli normi mansikkakakku.
Samaan paikkaan meni myös pari juustokakkua.
Mangokakku. Ohje löytyy täältä. Osan sokerista korvasin sulatetulla valkosuklaalla.
Suklaa-mansikkakakku. Sisällä on suklaapohjainen suklaakakku tällä ohjeella. Tuorejuusto oli tosin appelsiininmakuista ja kerma vispikermaa. Täyte maistui aivan Fazerinalta. Mansikkapyreen jätin pois, koska tein ympärille mansikkamoussen. Vinkkejä kakun kokoamiseen hain Kermaruusulta. Harmi, kun kakkua ei voinut avata ja nähdä suklaasisustaa.
maanantai 17. kesäkuuta 2013
Harry Potter-piparit
Nämä Potter-piparit menivät synttäreille jo viikko sitten, mutta vasta nyt ehdin laitella juttuja tänne blogiin. Tästä kesästä tuntuu tulevan erityisen kiireinen, vaikka kesät ovat kyllä aina olleet täynnä tohinaa :D
Synttäreille toivottiin 40 kpl Harry Potter-aiheisia pipareita. Suosikki on Kalkaros, joten tein pari Luihuisten vaakunaa.
Vaakunat ja pyöreät piparit ovat aika isoja, siksi niitä on vain muutama. Muita on sitten enemmän, mutta kaikkia pipareita en änkenyt kuvaan.
Taikasanoja.
Esineiden lennätysloitsu.
Lukot auki: Alohomora.
Luihuinen.
HP-logo.
Muutamia malleja pipareihin löytyy TÄÄLTÄ.
Synttäreille toivottiin 40 kpl Harry Potter-aiheisia pipareita. Suosikki on Kalkaros, joten tein pari Luihuisten vaakunaa.
Vaakunat ja pyöreät piparit ovat aika isoja, siksi niitä on vain muutama. Muita on sitten enemmän, mutta kaikkia pipareita en änkenyt kuvaan.
Taikasanoja.
Esineiden lennätysloitsu.
Lukot auki: Alohomora.
Luihuinen.
HP-logo.
Muutamia malleja pipareihin löytyy TÄÄLTÄ.
tiistai 11. kesäkuuta 2013
Helpot kesäkoristeet
Nuorison oma SLY-kierros on juuri parhaillaan menossa täällä. Mukava idea innostaa myös tulevia uusia leipureita mukaan. Minulle heitettiin ehdotus tehdä helppo koristeohje ja valitsin aiheeksi kesäiset kukkaset sekä iloisen leppäkertun. Koristeita varten ei tarvita mitään erikoisia työvälineitä. Useimmasta kodista löytyy kaikki tarvittava, jos vain marsipaania tai sokerimassaa ostaa kaupasta. Monessa kaupassa on massapakkauksia juuri koristeita varten (sisältävät useampaa väriä), joten värjäämistäkään ei välttämättä tarvita.
Kukkia varten tarvitaan sokerimassaa tai marsipaania. Värit voit valita itse. Tässä on vaaleanpunaista, valkoista ja keltaista sokerimassaa. Keskustan kuviointiin käytetään siivilää ja kukan painamiseen käy esim. pyöreäpohjainen kahvimitta (pyöreäpäisen marsipaanityövälineen tilalle). Tavallinen tylsäteräinen veitsi sopii kuviointiin. Alustana on silikonimatto, mutta muovialustakin käy. Mikäli massa tarttuu liiankin tehokkaasti alustaan, käytä tomusokeria estämään se.
Ota massasta 5 yhtä suurta palaa.
Pyöritä ne palloiksi ja aseta ne ympyränmuotoon toisiinsa kiinni. Jos pallot eivät tartu, sivele puhtaalla siveltimellä hiukan vettä yhtymäkohtaan.
Pallot valmiina.
Paina kahvimitan pohjalla kukan keskeltä.
Tee veitsellä kuviot jokaiseen terälehteen. Älä paina liian syvään.
Ota toisen värisestä massasta keskustaa varten pala.
Pyöritä pala palloksi ja paina se siivilää vasten.
Sivele vähän vettä kukan keskiosaan ja kiinnitä kuvioitu pala keskustaan.
Siivilän kuvio tekee kukan keskustasta aidomman näköisen.
Terälehtien kokoa, määrää ja muotoa voi jonkin verran vaihdella. Tässä pisaranmuotoisia paloja.
Päivänkakkara.
Lehdet saat helposti pisanmuotoisiksi muotoilluista vihreistä massapaloista. Litistä kahvikupilla.
Paina veitsellä lehtiruotokuvio.
Iloinen leppäkerttu syntyy punaisesta, valkoisesta ja mustasta massasta.
Pyöritä punaisesta massasta soikea pala. Pyöritä 6 pientä mustaa palleroa ja yksi kapea pötkö. Kauli loppu mustasta massasta ohueksi levyksi
Kiinnitä kapea pötkö keskelle ja leikkaa se veitsellä toisesta päästä poikki, mahdollisimman alhaalta. Voit sivellä vähän vettä, jos osat eivät tartu helpolla toisiinsa kiinni.
Ota pyöreällä muotilla esim. pursotustyllalla pyöreä pala kaulitusta massasta.
Kiinnitä pala leppäkertun etupäähän. Musta keskijakaus jää hiukan palan alle.
Leikkaa ja samalla paina veitsellä alaosa siistiksi. Mustaa massaa olisi hyvä saada riittävästi leppäkertun alle.
Kiinnitä mustat pilkut ja paina ne kevyesti litteiksi.
Iloinen suu muotoillaan mehu- tai pirtelöpillillä. Leikkaa pilli halki noin sentin matkalta, poista leikattu puoli ja paina jäljelle jääneellä osalla hymysuu.
Kiinnitä kaksi valkoista ja kaksi mustaa palleroa silmiksi.
Paina hammastikulla kaksi reikää tuntosarvia varten. Voit jättää tuntosarvet myös pois kokonaan.
Sivele reikään vähän vettä ja pyöritä mustasta massasta pienet tuntosarvet leppäkertulle.
Valmiit koristeet.
Kukkia varten tarvitaan sokerimassaa tai marsipaania. Värit voit valita itse. Tässä on vaaleanpunaista, valkoista ja keltaista sokerimassaa. Keskustan kuviointiin käytetään siivilää ja kukan painamiseen käy esim. pyöreäpohjainen kahvimitta (pyöreäpäisen marsipaanityövälineen tilalle). Tavallinen tylsäteräinen veitsi sopii kuviointiin. Alustana on silikonimatto, mutta muovialustakin käy. Mikäli massa tarttuu liiankin tehokkaasti alustaan, käytä tomusokeria estämään se.
Ota massasta 5 yhtä suurta palaa.
Pyöritä ne palloiksi ja aseta ne ympyränmuotoon toisiinsa kiinni. Jos pallot eivät tartu, sivele puhtaalla siveltimellä hiukan vettä yhtymäkohtaan.
Pallot valmiina.
Paina kahvimitan pohjalla kukan keskeltä.
Tee veitsellä kuviot jokaiseen terälehteen. Älä paina liian syvään.
Ota toisen värisestä massasta keskustaa varten pala.
Pyöritä pala palloksi ja paina se siivilää vasten.
Sivele vähän vettä kukan keskiosaan ja kiinnitä kuvioitu pala keskustaan.
Siivilän kuvio tekee kukan keskustasta aidomman näköisen.
Terälehtien kokoa, määrää ja muotoa voi jonkin verran vaihdella. Tässä pisaranmuotoisia paloja.
Päivänkakkara.
Lehdet saat helposti pisanmuotoisiksi muotoilluista vihreistä massapaloista. Litistä kahvikupilla.
Paina veitsellä lehtiruotokuvio.
Iloinen leppäkerttu syntyy punaisesta, valkoisesta ja mustasta massasta.
Pyöritä punaisesta massasta soikea pala. Pyöritä 6 pientä mustaa palleroa ja yksi kapea pötkö. Kauli loppu mustasta massasta ohueksi levyksi
Kiinnitä kapea pötkö keskelle ja leikkaa se veitsellä toisesta päästä poikki, mahdollisimman alhaalta. Voit sivellä vähän vettä, jos osat eivät tartu helpolla toisiinsa kiinni.
Ota pyöreällä muotilla esim. pursotustyllalla pyöreä pala kaulitusta massasta.
Kiinnitä pala leppäkertun etupäähän. Musta keskijakaus jää hiukan palan alle.
Leikkaa ja samalla paina veitsellä alaosa siistiksi. Mustaa massaa olisi hyvä saada riittävästi leppäkertun alle.
Kiinnitä mustat pilkut ja paina ne kevyesti litteiksi.
Iloinen suu muotoillaan mehu- tai pirtelöpillillä. Leikkaa pilli halki noin sentin matkalta, poista leikattu puoli ja paina jäljelle jääneellä osalla hymysuu.
Kiinnitä kaksi valkoista ja kaksi mustaa palleroa silmiksi.
Paina hammastikulla kaksi reikää tuntosarvia varten. Voit jättää tuntosarvet myös pois kokonaan.
Sivele reikään vähän vettä ja pyöritä mustasta massasta pienet tuntosarvet leppäkertulle.
Valmiit koristeet.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)