Kukkiin tarvitaan tuore ananas.
Ananas kuoritaan.
Tummat kohdat leikataan pois ja muutenkin ananakseen kuuluu tehdä koloja, jotta kukista tulee elävämpiä.
Anaksesta leikataan aivan ohuita viipaleita, jotka voi kuivata nukkaamattomaan pyyhkeeseen tai paperiin. Puumaista keskustaa ei siis poisteta kuten yleensä tuoreen ananaksen kanssa tehdään.
Viipaleet laitetaan uunipellille, leivinpaperin päälle.
Ananaksesta voi ottaa myös muoteilla paloja, mutta usein palan siistimisessä tarvitaan saksia.
Ananaksia kuivataan uunissa, miedolla lämmöllä n.100 asteessa ensin puolisen tuntia ja sitten palat käännetään ja taas kuivatetaan puolisen tuntia. Minulla aikaa meni kauemmin ja kääntelin paloja parisen kertaa, sillä käytin kiertoilmauunia ja lämpötilana 50 astetta. Ananaksia täytyy vahtia, koska reunat kuivuvat keskustaa nopeammin ja helposti ruskettuvat. Ananaksien kuuluu olla uunista pois otettaessa kuivahtaneita, mutta kumminkin vielä taivutettavissa olevia. Käytin minimuffinssipeltiä kukkien muotoiluun. Peitin pellin foliolla ja asettelin ananasviipaleet kuppeihin. Kuivatin vielä hetken uunissa ja sitten siirsin kukat uunin päälle yön ajaksi kuivumaan.
Kuivunut kukka. Kuivumisen aikana puumaisesta keskiosasta tulee kaunis kukan keskusta.
Ihanan aurinkoisia ja hyvänmakuisia kakunkoristeita :D
Voi vitja kun kauniita ja helpon kuuloisia =) täytyykin pistää mieleen jos sais aikaiseksi kokeilla pääsiäiskakkuun vaikka =)
VastaaPoistaKiitos ihan huippu vinkistä!
VastaaPoistaMuuan viikko sitten kuivattelin appelsiininsiivuja askarteluja varten ja mietin et niitäkin voisi käyttää kakkujen koristelussa...
Kiva idea! Kuinkahan kauan tällaiset säilyvät?
VastaaPoistaSäilyvyydestä en vielä osaa sanoma, mutta kyllähän kuivatut hedelmät jonkin aikaa säilyvät ilman säilöntäaineita.
PoistaItselläni on kokemusta luumujen kanssa. Kuivasin luumuja kesällä 2011 Bosnian auringolla ilman säiliöntäaineita. On vielä jonkun verran jäljellä ja ne ovat ihan hyviä, ei minkäänlaista muutosta.
Poistahttp:/sokerivaltakunta.blogspot.com/
Todella kauniita ja mukavan erillainen idea.
VastaaPoistaIhanan herkän näköisiä kukkia ja käy hyvin sekä täytekakkuihin että voileipäkakkuihin. Tätä täytyy kyllä jossakin välissä testata. Kiitokset selkeästä ohjeistuksesta :)
VastaaPoistaMinäkin mietin tuota säilymistä. Missä ja kuinka kauan kukkia uskaltaisi säilyttää ennen käyttöä?
VastaaPoistaMinusta näitä voisi verrata kuivattuihin omenenviipaleisiin tai vastaaviin eli luulisin säilyvän pitkäänkin. Kunhan vain ovat varmasti riittävän kuivia ennen mihinkään rasiaan laittoa :D
PoistaKokeilin tehdä noita "hummingbird" kukkia viime keväänä Martha Stewartin ohjeella http://www.marthastewart.com/281565/dried-pineapple-flowers . Onnistuivat ihan hyvin, mutta kauniista ulkonäöstä huolimatta lopputulos oli silti iso pettymys. Kauniita katsella, mutta todella ikävän sitkeitä syödä eikä makukaan ollut lopulta niin kovin kummoinen. Ei ole tarvinnut kokeilla toista kertaa :)
VastaaPoistaterv. Anni
Minä maistoin yhtä kuivattua kukkaa ja ei se minusta pahaa ollut. Tykkäsin juuri siitä sitkeydestä, tuli aivan joku sitkeä karkki mieleen. Mutta nämä ovat aina makuasioita, toinen tykkää ja toinen ei :D
PoistaOnpas hauskoja, ja tosiaan ihan kuin pieniä aurinkoja itsessään :)
VastaaPoistaOnpa hauska idea! Onnistuisi varmaan kuivurissa; minun kalusteuunini ei kuivata, mutta valuttaa vedet luukun alta...
VastaaPoistaHyvä idea!
VastaaPoistaSiis wau, en voi muuta sanoa mun blogistasi, että tää on kyllä ideoita täynnä! :)
VastaaPoistaAivan mahtava. Ja lisäksi niin terveellistä! Kiitos Ebe, tästäkin ohjeesta! Sinusta aina tulee uutta inspiraatiota.
VastaaPoistaHei! Ehditkö kakkujen teon lomassa ottaa vastaan tunnustuksen?
VastaaPoistahttp://bonbonvol2.blogspot.fi/2013/02/tunnustus-new-blog-love.html
Wau! Todella upeita kukkasia. Näyttävät kivoilta tuossa pitkän mallisessa vuoassa. Näitä täytyy joskus kokeilla!
VastaaPoistaUpeita kukkia! Mitenhän vaikuttaisi makuun ja säilyvyyteen jos ripottelisi pinnalle erikoishienoa sokeria? Täytyy ihan kokeilumielessä testata jossain vaiheessa, vaikka juuri pääsiäisenä.
VastaaPoistaMietin tehdessä ihan samaa, mutta jätin kokeilematta. Sokeri pitäisi lisätä varmaankin vasta kuivatuksen loppuvaiheessa ja ehkä käyttää jotain apuna kiinnitykseen. Tuore ananas on niin märkä, että sokeri sulaa. Keskustaan ainakin saisi kimalletta sokerista :D
PoistaLoistava idea! Kokeiltava on joskus, ihan ehdottomasti.
VastaaPoistaMahtava idea! Siirtyy heti testattavien juttujen listalle :)
VastaaPoistaheippa! tuleeko noista tosiaan noin keltaisia vai oletko värjäillyt niitä jossain kohtaa? :)
VastaaPoistaAnanaskukista tulee kuivuessaan noin keltaisia, näitä ei ole värjätty.
Poista