keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Piparikorkokenkien ohje

Tässä ohje piparikorkokenkiin :D

Sandaletti 1. Kaavat on tehty pienille kengille (pituus 11-12 cm), mutta voit suurentaa niitä tarpeen mukaan. Kaavat löytyvät täältä.Pohjia tarvitaan kaksi kpl ja ne ovat tietenkin toistensa peilikuvat. Paistoin pohjapalat yksi kerrallaan, jotta pipari ei ehdi jäähtyä ennen taivutusta. Piparitaikinaa kannattaa kerralla kaulia levyksi vain sen verran, kuin juuri kohta paistettaviin osiin tarvitaan. Jos taikinan pinta ehtii kuivua jo ennen paistamista, pipari halkeilee helpommin. Pipareita ei saa paistaa liian pitkään, vain juuri sen verran , että pipari on kypsä. Piparin taivutus vaikeutuu sitä mukaa mitä paistuneempi se on.


Pohja taivutetaan sopivan korkuisen esineen päällä. Korkeus määräytyy sen mukaan, kuinka korkeat korot kengälle haluat. Kenkä voisi olla ihan matalakin, vaikka varvastossut :D


Kärkiosa taivutetaan esim. talouspaperista muotoilun tuen päälle ja kengän mukaan. Tässä on avoin kärki ja tuki on helppo laittaa väliin. Umpinaisen kärjen taivutus on hieman hankalampaa, mutta onnistuu kyllä. Jos pipari ehtii jäähtyä, voit hyvin varovasti pehmittää sitä esim. vesihöyryssä ja jatkaa taivutusta.


Kantapääosan taivutus tehdään kengän kantaa myötäillen. Piparin jäähdytymisen jälkeen kiinnityskohtaa voi veistää tarvittaessa veitsellä tai raastinraudalla sopivammaksi.


Nilkkalenkki.


Korot olen tehnyt pyöreistä pipareista. Mustiin kenkiin tein pyöreän koron, mutta toiseen kenkäpariin muotoilin korkopyörylöitä kutakuinkin puolikuun muotoisiksi ottamalla isoimmalla muotilla palan pois jokaisesta pyörylästä, paitsi kahdesta viimeisestä pikkupalasta. Tässä kuvassa on ylimääräisiä paloja. Osien kiinnittämien helpottuu, jos kevyesti painat piparit littanoiksi paiston jälkeen. Korkoja voi myös suunnitella lisää mielensä mukaan, vaikka neliö-, kanelitanko- tai karkkikeppikorko.


Valmiit kengät.


Mustaa ja hopeaa.


Sandaletti 2. Toisen kengän kaavat löytyvät täältä.


Leopardikuvio. Remmit on kiinnitetty isomaltoosilla. Remmit taivutetaan kaarelle piparin ollessa vielä paiston jälkeen pehmeä. Siksi nämäkin kannattaa paistaa yksi kerrallaan. Paistoaika on lyhyt, ehkä noin 3 minuuttia. Jos remmi vaikuttaa liian pitkältä kenkään, voit lyhentää sitä päistä veitsellä leikkaamalla.


Korko. Tässä on muotoillut puolipyöreät palat.


Koriste.
13 kommenttia:

 1. Kiitos kaavoista, Ebe! Satu

  VastaaPoista
 2. Huippuhauskat menokkaat! =) Kiitos vain ohjeesta... tiedä vaikka kokeilisin kun jää ylimääräistä aikaa...

  VastaaPoista
 3. Itse kun kokeilin taivuttaa piparitaikinaa heti kun olin ottanut uunista, niin se vain murtui. Onko piparitaikinoissa eroja vai mistä kiikastaa, käytin valmista kaupan taikinaa? Mielestäni taikina ei ollut uunissakaan liian pitkään, vain siihen asti että se oli juuri kypsää eikä liian vaaleaa. Mutta nuo sinun tekemät kengät ovat huippuhienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taikinan on hyvä olla melko pehmeää, ei jääkaappikylmää. Taikina kaulitaan jokaiselle palalle erikseeen, ettei taikinan pinta ehdi kuivua. Nämä on tehty kaupan taikinasta eli pitäisi toimia ihan hyvin. Taivutusta kannattaa tehdä rauhassa, mutta ripeästi. Tavallaan piparia pakottamalla muotoonsa. Pienet murtumat voi peittää koristeilla.

   Poista
 4. Aivan ihania luomuksia taas kerran, ei voi taas kuin pyöritellä päätään! :)
  Saisinko linkittää blogisi omaan blogiini?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki sopii linkitys :D Pitäisi saada tuo omakin blogilista koottua :)

   Poista
  2. Hienoa! :)
   Ja upeaa, että riitti intoa aloittaa blogi uudelleen. Kyllä harmitti suuresti kesällä puolestasi, kun huomasin ilmoituksesi facebookin sivuilla.

   Poista
 5. Ei varmaan kukaan muu keksi tehdä piparikenkiä kuin Ebe :D Aivan huikean ihania, en varmasti osaisi itse noin hienoja saada aikaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Ihania!!!!Käsittämätöttämän hienoja. Pitää kokeilla,tosin epäilen onnistumistani,mutta kokeilla aina voi :)

  VastaaPoista
 7. HEI!
  En pääse avaamaan kaavoja antaa ilmoituksen: File Belongs to Non-Validated Account. Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi onnistua. Tuo Mediafire oli muuttunut sitten niistä ajoista, kun olin vanhaan blogiin kaavoja ladannut ja nyt siinä piti tehdä tilin vahvistus. Kaavat toimivat noin vuorokauden ja sitten tyssäsi. Vahvistin tilin ja nyt pitäisi latautua :D

   Poista
 8. Aivan ihania. Olet kyllä tosi taiava ja kekseliäs. Ihanat sivut sinulla =)

  VastaaPoista
 9. Korkkarit ovat upeat. Harmillisesti kaavoja ei saa avattua, mutta koneelle lataantuu haittaohjelma. Olisiko ohjetta mahdollista lähettää tälle sivulle vaikka pdf-tiedostona?

  VastaaPoista