tiistai 13. marraskuuta 2012

Piparikorkokenkä

Eilen paistoin piparitalojen osia ja taikinaa jäi rippunen jäljelle. Mietin mitä siitä vielä saisi aikaan ja kokeilin korkokengän tekoa piparista. Tyyli on samankaltainen kuin sokerimassasta tehdyissä korkokengissä, mutta kaavat leikkasin paperista. Taivutin kengän pohjan sekä etukappaleen heti uunista ottamisen jälkeen. Kantaosa on rakennettu pienistä pyöreistä pipareista, jotka kiinnitin kondiittorin sokerilla. Palat olivat niin pieniä, että piti käyttää pinsettejä tai muuten näpit olisivat olleet vaarassa :D

Koristeluun en sen kummemmin panostanut, kun halusin vain testata korkokengän kokoamista. Kengän pituus on 11 cm.


Sivukuva.


Kengän korko on koottu paloista. Ensimmäiset osat muotoilin pohjan mukaan ja loppu korosta on samoja pieniä pipareita kuin mitä laitoin kantaosaan. Yksi pala tuli liikaa, sillä kenkä nousikin enemmän pystyyn korkoa kiinnitettäessä kuin mitä ajattelin.


Koriste. Näistä voisi kehitellä punaiset joulukorkkarit vaikka isolla valkoisella rusetilla :D


Sarjatyötä piparipajalla. Usein minulla on monta työtä kesken. Sillä aikaa kun toiset osat kuivuvat, voi jatkaa seuraavista jne...50 kommenttia:

 1. Miten nätit! Siis aina täällä ihmettelee että miten taitava oletkaan:)

  VastaaPoista
 2. voisitko laittaa tänne kaavat noista :)

  VastaaPoista
 3. Kaavat kiitos jo etukäteen! Satu

  VastaaPoista
 4. Upeat! Saisipa moiset jalkaan oikeasta:)

  VastaaPoista
 5. Hienot korkkarit ja mielettömän kauniita piparitaloja tulollaan :)

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtavat korkkarit. Sinun käsistäsi syntyy kyllä upeita töitä! Miten jaksat aina näpertää niin paljon? =)

  VastaaPoista
 7. Mä taas puolestani kaipaisin tuollaisen piparitaikinan ohjetta, mikä ei menetä heti muotoaan paistettaessa. Nimittäin ihailin noita talojen osia, miten hienosti on ikkuna-aukot ym. pysyneet muodossaan. Vai teetkö niille heti paistamisen jälkeen jotain? Olet kyllä mahtavan taitava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vanhassa blogissa hyvä piparitalojen taikinaohje. Täytyy kaivaa se sieltä vielä ennen joulukuuta. Myös kaupan taikina toimii ihan yhtä hyvin. Ikkuna-aukkojen kanssa pitää vain olla kärsivällinen ja leikata ne riittävän tarkasti. Lisäksi "taputtelen" leikattuja reunoja jollain työvälineellä, jotta reunasta tulee siisti (siis jos jää sellaisia epätasaisia kohtia). Paistamisen jälkeen en tee niille mitään :D

   Poista
 8. Sinulla se riittää aina uusia ideoita! WAU, mitkä korkkarit!

  VastaaPoista
 9. ihanat ja odottelenkin täällä jo talojesi kokoon nousemista kun ovat aina niin ihania <3

  VastaaPoista
 10. Aivan huippu idea taas! Kuules, Ebe, otatko minut "joulukiire-apulaiseksi"? Voisin tulla oppipojaksi... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :D Olisikin kiva tehdä yhdessä, täällä on aika yksinäistä pakertamista muun perheen nukkuessa. Yleensä piperrän myöhään illalla, niin ei ole mitään hässäkkää ympärillä :D

   Poista
  2. Oou, minulla taitaisi mennä vuorokausirytmi sekaisin... Minäkun olen illantorkku ja aamuvirkku, jolle paras näpertelyaika on aamulla neljän jälkeen. =)

   Mutta olisihan se mahtava näperrellä hyvässä seurassa!

   Poista
 11. Aivan ihania pipareita! Ja pitkän kommentointitauon jälkeen on sanottava kuinka iloinen ja onnellinen olen siitä, että olet päättänyt jatkaa blogia! Tämä blogi on suuri ilon lähde arjen keskellä, olet niin taitava tässä hommassa. Äänestin sinua listan ulkopuolelta Glorian Ruokablogi -äänestyksessä, vaikka blogisi oli juuri silloin pakollisella tauolla. Mielestäni olet kyllä Suomen paras!

  Ihailin noita ilmeisesti piparikirkon osia, oli niin kaunista ristikkoa ja pikeerikoristenlua! Oletko itse piirtänyt kaavat vai onko käytössäsi valmiit muotit? Jos on muotti, niin mistä saa noin ihania ristikkomuotteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihansta viestistä :D

   Kirkon muotit ovat Iloleipurin muottisarjasta, joka myydään ruskeassa peltirasiassa. Nyt en ole niitä kaupassa huomannut, itse ostin rasian viime vuonna. Jouluun on vielä aikaa, että ehkä niitä ilmaantuu vielä hyllyille. Ristikko-osat kuuluvat huvimajaan ja ne on leikattu paperikaavalla. Eli pöydällä on useampia töitä esillä.

   Poista
  2. hei olen tuula ja ekaa kertaa näillä sivuilla olet siis niin taitava vaikka en sinua tunne voin silti sanoa että olen ylpeä sinusta ikun katselen noita korkkareita, wauuuuuuuuuuuuuuuu upeet ja noista taloista tulee varmasti mahtavat. itsekkin yritän kaiken näkösta välillä paremmalla ja huonommalla menestyksellä, viimme jouluna tein pipari talon ja herm o meni kun ei pysyny kasassa ja sitä sun tätä, lopuksi löin sen nyrkillä rikki ja laitoin kasan päälle kynttilän palamaan ja lähetin kaverille kuvan ja viestiin että hyvää jouluu vaan siullekki. kiitos kun jaat näitä meidän kaikkien yhteiseksi iloksi, hyvää joulun odotusta ja puuhastelua

   Poista
 12. Täälläkin odotellaan innolla millainen palatsi noista osista rakentuu...Taisi olla viime joulun aikaan Ebellä linkki unkarilaisiin piparikoristeluihin, samaa ihanaa tyyliä näissä pursotuksissa.

  VastaaPoista
 13. Confetin sivulla on kenkämuotin kuva http://www.confetti.fi/Korkokenkae-koristelumuotit. Suurenna ja tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin kävisi, mutta kaavaa pitää pidentää ja kaventaa, koska pipari käyttäytyy eritavalla. Taikina leviää uunissa ja kengästä tulee helposti liian muhkea.

   Poista
 14. Ihanat kengät! Olet lyllä aivan huipputaitava. Kaikki ovat niin kauniita, täällä on ihana läydä kylässä.

  VastaaPoista
 15. Wautsi. Saiskohan kaavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin laittaa kaavat ja ohjeet, ehkä jo viikonloppuna ehdin leipomaan :D

   Poista
 16. Aivan mahtava taiteilija olet.Kiitos taiteestasi!

  VastaaPoista
 17. UPEITA ! Tosiaan, onko tuohon kirkkoon olemassa muottisarja? Näyttäisi kivalta omallakin pöydällä perinteisen rauniolinnan tilalla. Lapset näpsii palasia linnasta, niin sehän raunioituu tosi äkkiä ja vain kaulimen ympärillä taivutetut tornit töröttävät ehjinä, ehkä reikiä katossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkko on tehty Iloleipurin muoteilla, jotka ovat peltirasiassa. Ostin rasian viime vuonna joulun jälkeen. En ole nyt nähnyt niitä kaupoissa, mutta niitä saattaa vielä löytyä jostain joulun lähetessä.

   Poista
  2. Ainakin Kodin 1-Anttiloista näyttäisi löytyvän (myös nettikaupan puolelta) noita kirkkomuottisarjoja.

   Poista
 18. Kiitoksia paljon kivoista viesteistä :D Kaavoja ja ohjeita kenkiin voin laitaa, kun ehdin leipomaan ja kuvaamaan. Ehkä jo viikonloppuna :)

  VastaaPoista
 19. Hauskat =D Itselläkin on pari taloa jo valmiina. Pitää julkaista kuvia kunhan kerkeän ;)

  VastaaPoista
 20. Noiden kanssa voi jo sanoa, syön kenkäni jos ei onnistu!

  VastaaPoista
 21. piparkakkutalot ovatkin nii-iin vanhanaikaisia.

  VastaaPoista
 22. Upeat korkokengät! Noita on pakko kokeilla tyttäreni synttäreille. Nimim. korkkari friikki :D

  VastaaPoista
 23. TOSI SIISTII :) ILO KATSOA

  VastaaPoista
 24. Kertakaikkisen upeat kengät! Voi kun sais noihin kaavat niin uskaltaisin itsekin yrittää - näyttäisivät aika muikeilta vastaanottohuoneeni edessä. Terkuin jalkaterapeutti, joka sallii itselleen 'vähemmän terveellisen' näköisen joulukoristuksen.

  VastaaPoista
 25. Kaavoja korkokenkiin odotellaan kiihkeästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaavat tulevat huomenna. Olen testannut kenkiä lisää ja muokannut ohjeita pariin erilaiseen malliin.

   Poista
 26. Ihanat korkkarit! Nuoret ohittaneet piparkakkutalo ajat tämä olisi hauska kokeilla.

  VastaaPoista
 27. Hi, what recipe do you use for those beautiful shoes?! Greetings from Holland!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://ebetys.blogspot.com/2012/11/piparkorkokenkien-ohje.html

   Poista
  2. Thank you, Ebe for this link, but it doesn’t contain the recipe of the dough. However, I’ve found your gingerbread dough recipe on http://ebetys.blogspot.com/2012/11/piparkakkutalotaikina.html. Is it the same recipe that you used for these shoes with high heels?
   Accidentally I’ve found the same gingerbread dough recipe on https://www.meillakotona.fi/reseptit/titityy-sanoo-piparkakku !!
   I tried this gingerbread recipe and it was very difficult to work with it. I did everything according to the recipe except the spices (I used 800 g flour). Flat parts ok, but it was almost impossible if you want to bent the sole and the upper part of the shoe. They would crack immediately. So I tried it really many times. At last I managed to do that (very strictly somewhere between 4-5-6 min; some 30 sec less or more and it would break)!!
   They broke anyway into two pieces after I assembled and decorated them: 1 shoe after 1 day and another after 2 days. But luckily I could make nice pictures on time, before they broke! And then I glued them with isomalt.

   Poista