keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Pioniohje

Tässä toivottu pioniohje :D


1. Tarvikkeita. Ulommaisiin terälehtiin käytin piparkakkureunaisia pisaramuotteja ja sydänmuottia pienempiin. Aloituksessa käytin sileäreunaisia pisaramuotteja, mutta saman voi tehdä itsemuotoilluista massapaloista. Sokerimassan värjäsin epätasaisesti vaaleanpunaisen eri sävyihin.
2. Aloitus on samantapainen kuin useimmissa ruusuohjeissa, mutta pää on vain pyöreä pallero.


3. Tummimman vaaleanpunaisen kaulin ohueksi levyksi ja otin siitä muotilla 3 palaa.
4. Muotoilualustan päälla ohensin reunat pallopäisellä marsipaanityövälineellä.


5. Kiinnitin palat elintarvikeliimalla limittäin aloituspalleron päälle.
6. Samalla muotilla otin vielä 5 palaa ja ohensin ne reunoilta.


7. Paloja voi painaa kuppimaiseksi vaahtomuovialustan päällä, jotta ne muotoutuisivat paremmin palleron muodon mukaan
8. Jälleen kiinnitetään limittäin hiukan edellisiä ylemmäs ja käännetään reunoja sisäänpäin.


9. Seuraavaksi kaulitaan keskivaalea massa ja otetaan suuremmalla muotilla jälleen viisi palaa. Kotona olevia muotteja voi soveltaa, esim. tavallisia sydänpiparkakkumuotteja. Koko on tavallaan vapaa, kunhan palat on suhteutettu toisiinsa aina seuraavien palojen ollessa hiukan suurempia. Muotoillaan samoin kuin edelliset palat...
10..... ja kiinnitetään alkunuppuun kiinni. Jätetään nuppu hetkeksi syrjään.


11. Pisaramuotteja on kolme eri kokoa. Kaikkein suurimpiin pioneihin aloitetaan kerrosten teko luonnollisesti suurimmalla muotilla. Tästä kukasta tulee sitä pienempi ja aloitin keskikoolla. Massa on vaalein vaaleanpunainen.
12. Kaulitusta sokerimassasta otetaan pala ja muotin terävällä kärjellä napataan pieni pala pois. Näin pisarasta tulee kapea sydän. Jos sydämeen jää teräviä "häntiä", ne kannattaa napata myös pois.


13. Jälleen tuttua ohentamista piparkakkukuvioiden kohdalta. Ohentamista kannattaa tehdä lähinnä aina pulleimmasta kohdasta, jotta terälehti menisi poimuille.
14. Painetaan pehmeää alustaa vasten terälehti kuppimaiseksi. Hyvä tapa saada muotoa on painaa välineen päällä sydämen yläosasta ja samalla vetää työvälinettä kohti terävää kärkeä.


15. Styroxkupit ovat näppäriä kuivatusalustoja, mutta muukin sopiva esine käy alustaksi. Foliolla vuorattuun alustaan asetellaan 5 terälehteä ja liimataan keskeltä kiinni sokerikuorrutteella tai elintarvikeliimalla.
16. Seuraavan kerroksen terälehdet otetaan astetta pienemmällä muotilla ja käsitellään samoin kuin ensimmäiset. Väleihin voi laittaa pienia foliopaloja, jos haluaa ilmavamman kukan.


17. Pieniä terälehtiä otin piparkakkureunaisella sydänmuotilla halkaisemalla sen kahtia.
18. Jälleen näitä samoja muotoiluja :D


19. Kukassa on tällä hetkellä kolme terälehtikerrosta ja siis suurempaan pioniin tulisi kerroksia neljä. Kerroksien ja terälehtien määrää voi toki muuttaa omien mieltymysten ja käytettävien muottien mukaan.
20. Hiukan kuivahtanut nuppu on helpompi käsitellä ja nyt siitä leikataan ylimääräinen alaosa pois. Kukan keskustaan pursotetaan hiukan sokerikuorrutetta ennen nupun liittämistä.


21. Terälehtiä voi vielä tässä vaiheessa hiukan taivutella parempaan asentoon ja tarvittaessa lisätä foliopaloja terälehtien väleihin. Anna kuivua rauhassa reilu vuorokausi (mieluummin kaksi) ennen alustasta irroitusta.
22. Valmis, kuivunut kukka.


Hentoa vaaleanpunaista.


Pionikerroskakku.Pioni ja ruusuja pienessä kakussa.


Valkoisia pioneja.


Pioni on yksi lempikukistani :D17 kommenttia:

 1. Käsittämättömän upeita pioneja. Ja mitkä kakut!!!

  VastaaPoista
 2. Ihania kukkia. Olit vähän aikaa sitte tehny ihanan näköistä pavlovaa, voikohan siinä käyttää maissitärkkelyksen sijasta perunajauhoja? Ja mitä eroa on käyttääkö siinä sitruunamehua vai sitä omenaviinietikkaa? Pitää kyllä kokeilla tehä sitä, oli niin herkullisen näköistä ja varmasti myös makuista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi käyttää perunajauhojakin :D Sitruunamehu tai omenaviinietikka tekee vaahdosta kiiltävää ja jämäkkää, joten kumpaa tahansa voi käyttää. Makua ei pienestä määrästä tule.

   Poista
 3. Suurkiitos ohjeesta! Pioni on mun lempparikukka ja oon kauan halunnu osata sen tehä, mut iliman ohjeita on vaikia alottaa. Nyt vain hommaamaan nuo muotit ja harjotteleen :D

  VastaaPoista
 4. Kiiots paljon tästä ohjeesta. Tätä ohjetta olenkin kaivannut sieltä vanhoilta sivuiltasi. Nyt pitääa alkaa harjoittelemaan pionin tekoa. Tykkään kun ei tarvitse käyttää pioni muottia vaan monikäyttöisepi muotti käy.

  VastaaPoista
 5. Voi miten kauniita pioneja! Äidin lempikukka oli pioni, näitä on pakko kokeilla. Saas katsoa kuinka käy, kohtalaisen suuritöinen taitaa olla :)

  VastaaPoista
 6. Nää on niin nättejä! Kiitos ohjeesta Ebe :)

  VastaaPoista
 7. Käsittämättömän kauniita pioneja, kyllä olet taitava!


  VastaaPoista
 8. Kiitos ihanista kommenteista :D

  VastaaPoista
 9. Voi ihanaa, kiitos!!! Olenkin jo jonkin aikaa etsiskellyt pionin teko-ohjetta ja nyt se on täällä taas!!! Kiitos kiitos kiitos !!!

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tämä on kyllä paras ohje, jonka olen tähän mennessä löytänyt. ;) YouTubessakin on vain niitä vaijerikukkia, joita kyllä aion vielä kokeilla, mutta tämä vaikuttaa paremmalta. Pitääpä testata seuraavaan kukkaprojektiin ;)

  VastaaPoista
 11. Kiitos ohjeesta! :) Pitää kokeilla tällaista synttärikakkuun ja ajattelin jos tekisin itse omaan hääkakkuun koristeet. :D Saa nähdä millainen stressi siitä tulee. Stressin minimoimiseksi kysyisin, että mikä massa on parasta näihin? Toivottavasti saan edes puolet näin ihania niin olisin tyytyväinen. Nämä ovat kyllä ihan uskomattoman kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä käytän FunCakesin massaa. Jos tarvitaan, niin lisään CMC-jauhetta tai vähän kukkamassaa mukaan. Yleensä ei tarvitse, paitsi jos on oikein kuumaa ja kosteaa (kesällä).

   Poista
 12. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein ensimmäiset pionit tällä ohjeella ja alkukankeuksien jälkeen onnistuivat hienosti. Laitan blogiini kuvan kakusta lähipäivinä.

  VastaaPoista