tiistai 18. joulukuuta 2012

Muumitalon kokoaminen

Ensin pahoittelut siitä, että en ole ehtinyt laittamaan kaikkia juttuja tänne blogiin mitä on toivottu esim. vanhasta blogista. Tilda-talon kaavoja myös toivottiin ja ne olivatkin melkein valmiina, mutta ongelmana oli se, että minun olisi pitänyt tehdä vielä yksi talo kaavojen tarkistamista varten. Katto-osien mitoituksessa on vielä fiksaamista. No, tekemättä on jäänyt ja joulun tulo pääsi TAAS yllättämään :D

Muutenkin jos noissa laatimissani kaavoissa on jotain virheitä tai osat eivät sovikaan yhteen, niin laittakaa kommenttia. Jotain ongelmia on ollut lataamisten kanssa, mutta siinä asiassa en osaa auttaa.

Tässä vanhat muumitalon kokoamisohjeet


Muumimuotit kannattaa jauhottaa hyvin ennen taikinaan painamista.


Muotti painetaan kaulitulle piparitaikinalle.


Kippaa kappale leivinpaperilla. Muottia nostetaan varovasti sitä mukaa kuin pala irtoaa. Pitkällä grillitikulla voi auttaa ikkunoiden kohdalla taikinapalan irtoamista. Grillitikku sujahtaa juuri sopivasti muotin keskeltä.


Irroitettua kappaletta voi vielä tässä vaiheessa suoristaa ennenkuin palat paistetaan.


Paistettujen kattopalojen reunat tasoitan leikkaamalla sahanteräisellä veitsellä (tämä ei ole välttämätöntä, mutta sitten palat sopivat paremmin toisiinsa). Katon palat ovat suhteessa taloon aika pienet eli kovin paljoa ei voi napata. Yleensä leikkaan myös talon palojen reunat, mutta niiden kanssa saa olla tosi varovainen tai ne hajoavat. Toinen vaihtoehto olisi tehdä muulla muotilla isommat kattopalat.

Teen vielä reunasta vinon. Toiset käyttävät raastinta tai muuta vastaavaa reunojen muokkaamiseen.


Katon kokoan pahvisessa kehikossa. Kamalan näköinen hässäkkä, kun tuossa on vielä karusellin kehikko alla. Teippasin nimittäin karusellin katon kehikon kulhoon ja nyt siinä oli sopiva alusta muumitalon pahvikehikolle.


Pursotin pikeerillä saumat ja annoin kuivua yön yli.


Seinäpalat kiinnitän alustaan koristeluiden kuivuttua. Talon pohjamallin (kopio ohjeista) merkitsen elintarvikekynällä piparilevyyn haluttuun kohtaan. Muutama ohut viiva riittää.

Pystytän talot merkkiviivojen kohdille ja purkit pitävät seinät pystyssä, kunnes pikeeri on kuivunut. Tässä tuli vahingossa aloitettua juuri oviaukollisesta piparista eli turhaan pursotin koko matkalle pikeeriä. Ei se mitään lopputuloksessa haitannut. Osat voi kiinnittää myös sulatetulla sokerilla, mutta itse tykkään käyttää pikeeriä. Seiniä on helppo hiukan siirrellä, jos viimeinen pala ei sovi paikoilleen ongelmitta.


Purkit laitetaan molemmin puolin seinäpalaa siten, että seinä on suorassa. Seuraavaan seinään pursotetaan pikeeri alas sekä toiseen sivuun.


Ja taas tueksi purkkeja.


Kun kaikki seinät ovat paikoillaan, annetaan pikeerin kovettua noin puoli tuntia ja sen jälkeen voi aloittaa reunapursotukset sekä alasauman pursottamisen. Tähän tein kyyneleen mallisia pursotuksia. Purkkeja voi siirrellä pois tieltä sitä mukaan kuin etenee pursotuksista. Myös sisäsaumaa voi vahvistaa, mutta muumitalo on niin korkea, ettei koko matkalta sitä pysty pursottamaan.


Purkit ovat tässäkin apuna kuistin kokoamisessa.


Melkein valmis talo.


Katon päällystin (leivinpaperille erikseen) pikeeristä pursotetuista ja kuivuneista pisaranmuotisilla paloilla. Katon voi myös koristella esim. karkeilla tai pursottaa pikeeriä suoraan katon päälle. Nämä erikseen kuivatut pisarat vaativat näpäämistä, mutta se hyvä puoli on, että jos katto on hiukan liian pieni, voi pisarapaloja asetella yli räystään. Näin katolle saa lisää kokoa.


Viime vuonna tein katon kirpeästä mansikkahedelmälaatasta (irtokarkkilaareissa se kieppi), josta leikkasin saksilla katto"huopa"paloja. Palat olivat helppoja tehdä ja katto valmistui nopeasti. Tämän parempaa kuvaa minulla ei talosta ole jäljellä:8 kommenttia:

 1. Ei kyllä mun muumitalo ole vertoja tähän :(

  VastaaPoista
 2. Keksin minun mielestäni yhen hyvän kikan miten nuo seinät sun muut saa leivinpaperille ilman että ne venyy. Kaulihtee taikinan suoraan leivinpaperin päälle ja painelee siihen muoteilla.Helppoa nostella ylimääräiset taikinat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hyvä konsti varsinkin sellaisissa paloissa, jotka täytyy veitsellä tms. leikata. Muoteilla pala jää usein muotin sisään ja siten hellpo vielä siirtää leivinpaperille, mutta leikattavat palat jäävät siihen paikoilleen :D

   Poista
 3. Nämä ovat kyllä upeita. Minun taitoni eivät oikein riitä edes tavallisen mökin tekemiseen. Aina ovat seinät vinossa ja kattosaumoista sataa sisään... onneksi vaan tomusokeria.

  VastaaPoista
 4. wau ! Mistä saisin pikeerin ohjeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeita löytyy kohdasta Fantasiapiparit:Ohjeet.

   Poista
 5. Hei! Minkä kokoista tyllaa olet käyttänyt saumojen tekemisiin? Entä sinisiin raitoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä yleensä tyllaa, vaan ihan muovipusseilla pursotan kun ovat halvempia. Vähän hankalampia toki, mutta olen niitä tottunut käyttämään.

   Poista