maanantai 8. lokakuuta 2012

Jaloleinikki


Leinikkien ohje:

Tarvikkeita. Kukat tein sokerimassasta ja käytin kolmea eri kokoista pisaranmallista muottia. Ilman muottejakin kukat onnistuvat. Otetut palat vain muotoillaan pisaranmallisiksi ja litistetään. Aloituksen voi tehdä kahdella eri tavalla. Toisen kukan alku on kiinnitetty rautalankaan ja toinen on pöydällä kuten usein ruusuja tehdessä. Muoto on vain erilainen ja keskelle tulee pyöreä painauma.


Kaulitusta vihreästä massasta otetaan pieniä paloja 8-9 kpl.
Palat ohennetaan reunoilta muotoilusientä vasten edestakaisella liikkeellä. Tässä kohtaa voi painaa sientä vasten melko voimakkaastikin.Palat painetaan kuppimaiseksi sientä vasten.
Terälehdet liimataan limittäin koristeliimalla (taikka varovasti vedellä tai veden ja tomusokerikuorrutteen sekoituksella).


Rautalankaan tehty kappale laitetaan sopivaan telineeseen roikkumaan. Ylösalaisin olevan nupun terälehdet pysyvät paremmin kohdillaan.


Pöydällä oleva.


Seuraavaksi tehdään samalla muotilla keltaisesta sokerimassasta paloja ja ne käsitellään kuten vihreätkin.
Terälehdet liimataan jälleen limittäin ja hiukan vihreitä korkeammalle.
Vaihdetaan keskikokoiseen muottiin ja samat toimenpiteet: ohennus ja kuppimaiseksi muotoilu.
Rautalangassa oleva roikkuu nuppu alaspäin aina terälehtien muotoilun aikana. Terälehdet kuivahtavat ja pysyvät paremmin paikoillaan kuin pöydällä olevan. Siksi terälehtikerroksia voi tehdä useamman ja nopeammin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jättää rautalankaa kukan sisälle.
Tässä vaiheessa siirrytään kokoamaan kukkaa folioalustalle (alla styroxkuppi tms.), varsinkin jos tehdään pöydällä seisovaa mallia. Suurimmalla muotilla otetaan terälehtiä n. 8 kpl, ohennetaan ja muotoillaan kuppimaiseksi. Palat ryhmitellään tasaisesti, hiukan limittäin toisiinsa nähden ja painetaan keskeltä kiinni.


Foliokuppiin tehdään vielä toinen kierros keskikokoisilla muoteilla.


Nuppu katkaistaa juuresta (kummassakin aloitusmallissa).


Nuppu liimataan tuubikuorrutteella keskelle ja terälehtiä tuetaan paperinpaloilla oikeaan asentoon.


Annetaan kuivua kunnolla ja keskusta tomutetaan vaaleanvihreällä tomuvärillä. Tomuvärejä voi laimentaa tomusokerilla tai toisella värillä esim.keltaisella tummanvihreää.

Valmiit kukat.


Lisää kukkia.

  
Väri-iloa!

11 kommenttia:

 1. Oletko siis muotoillut nuo vihreät "aloituskappaleet" sokerimassasta, vai ostetaanko ne valmiina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloituskappaleet on muotoiltu sokerimassasta eli samasta väristä kuin nuo vihreät pienet terälehdet. Kappale tehdään samoin kuin yleensä ruusua tehdessäkin, mutta muoto on päästä pyöreämpi. Alaosalla ei ole niin väliä, pääasia on, että se joko pysyy pöydällä pystyssä tai että sen saa kiinni rautalankaan. Alaosa kuitenkin katkaistaan ennen isompien terälehtien keskelle liittämistä. Ulkomailla tehdään paljon sellaisia kukkia, joihin jätetään rautalanka varreksi. Silloin kukan pitäisi alusta asti olla oikeanmuotoinen ja kaikki terälehtikerrokset lisättäisiin suoraan kukkaan. Itse yritän vältellä ei syötäviä-osia kakuissa :D

   Poista
 2. Tosi hienoja =) tuollaisia muotteja pitäis hankkia :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköisiä!Sulla on kyllä täälä hyvät ja selkeät ohjeet aina. :) Voisitko joskus laittaa ohjetta pionien tekoon? Pioni on nii kaunis kukka. Sulla taisi vanhassa blogissa ollaki ohje, mutta olin liian myöhää liikenteessä ku kaikki kuvat hävisivät :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittelen kaikki kukkaohjeet vähitellen, mutta laitan pionin mahdollisimman pian :D

   Poista
 4. Nää sun kukkaset on kyllä aina niin kauniita ja upean värisiä! :-)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihania! Minä aion alottaa tuollasten näpertelyn,mut en tiedä mistä sais kivoja muotteja siihen tarkotukseen Turusta! apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ullanunelmasta on helppo tilata tarvikkeita ja tulevat postissa minnepäin Suomea vain :D Postikulutkin ovat nyt edulliset http://www.ullanunelma.fi/

   Turusta löytyy myös kiva liike, Moderno, jossa on monia koristelutuotteitakin http://modernokeittiot.blogspot.fi/

   Poista
 6. Ihania on nämä pionit!! Ensi lauantain kakkuun teen näitä :) Sun ohjeet on loistavia! Ja kukat - ja kakut - kauniita :D

  VastaaPoista