sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kakkukurssi

Tämä viikonloppu on ollut varsin vauhdikas. Pidin kaksipäiväistä (la-su) kakkukurssia Jaakkimassa 13 osallistujalle  ja kurssi oli meikäläiselle ensimmäinen laatuaan. Jännitti aivan mahdottomasti ja koitin pähkäillä ennakkoon "lukujärjestystä" moneen kertaan. Ei päivät ihan ilman kommelluksia sujuneet, mutta paremmin kummiskin kuin mitä ennakkoon pelkäsin. Sujumiseen auttoi innostuneet ja hyvin motivoituneet oppilaat. Kiitokset heille kaikille ja samaa intoa jatkossakin sitten kotona kakkuilun parissa :D

Nyt seuraa runsas kuvakavalkadi. Kakkukurssin otsikkona oli ruusuja ja röyhelöitä. Kurssilla kävimme läpi kukkakoristeiden tekemistä, pursotuksia ja tekokakun kuorrutuksen.

Tässä yksi  tekemäni mallitekokakku. Mukanani vein myös tämän kerroskakun ja kukkaruukun.


Sivussa röyhelöitä.


Koristeita tehtiin vielä lisää tämän kuvan ottamisen jälkeen, mutta aika mahtava aikaansaannos jo tässäkin. Suurin osa osallistujista teki ensimmäistä kertaa kukkia. Alussa oli pieniä hankaluuksi liian pehmeän massan kanssa (kiitos ihanan, mutta lämmittävän auringon), mutta ongelma ratkaistiin sekoittamalla kukkamassaa tavallisen sokerimassan sekaan.


Nyt seuraa lähikuvia. Räpsin kuvia sieltä ja täältä, joten en tiedä kenen mikäkin koriste on.


Vaikka kaksipuoleiset silikonimuotit helpottavat kukkien muotoilua, on niidenkin käytössä omat niksinsä. Liian kovaa ei saa painaa, tomusokeria pitää olla sopivasti jne.. Monen monta kukkaa jäi kiinni silikonimuottiin. Ei muuta kuin muotin pesuun ja uudestaan. Loppujen lopuksi kauniita kukkia alkoi syntyä aivan mieletöntä vauhtia. Käyttämällä eri väriyhdistelmiä tulee kukistakin hyvin erilaisia. Tässä sinisiä kukkia petunia-silikonimuotilla tehtynä.


Tässä sama muotti, mutta pinkkejä kukkia sokerihelmikeskustalla.


Pirteä sitruunaperhonen.


Joukon nuorimman osallistujan kädenjälkeä. Hahmoja ei kurssilla käsitelty, mutta niitäkin toki sai tehdä :D


Romanttisia ruusuja.


Tekokakun suhteen tuli tenkkapoo, koska kaikki styroxpohjat olivat niin vähissä leivontarvikeliikkeistä, että en olisi saanut koko porukkalle omaa styroxpohjaa. Hätä keinot keksii ja askartelin vastaavanlaiset uretaanista, jotka kuorrutin marengilla ja annoin kuivua. Idea oli kenties toimiva???, mutta pohjustuksesta oli vaikea saada tasaista. Suunnittelin kakun päällystämisen niin, että ensin kuorrutimme kakun uudestaan marengilla ja sen jälkeen sokerimassalla. Juu, periaatteessa tämänkin pitäisi toimia, mutta sokerimassa ei oikein tuosta marengista tykännyt. Ehkä vain kevyt kostutus pensselillä olisi riittänyt? Väkisinkin väliin jäi ilmakuplia ja pinnasta tuli helposti epätasainen. Lohdutin osallistujia sillä, että oikea kakku on paljon, paljon helpompi kuorruttaa. Ihan hienoja kakuista tuli pienistä kupruista huolimatta (Huom! siis jotka olivat tekokakun ja marengin vika, ei tekijöiden). Yksi osallistujista toi oman kakun ja hän halusi siihen kermareunat.


Muutama lähikuva kakuista.
Sain vielä yllätystehtävän opiston keittiöltä. Sunnuntaina oli pari kakkua tarjolla kurssejaan päättäville ja niihin toivottiin jotain koristelua. Kakut olivat siis muuten valmiiksi täytettyjä.

Pitsipintainen kakku.


Kermaruusukakku.14 kommenttia:

 1. Täällä yks kiinnostunut kursseistasi!! :)Koska ja missä pidät niitä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan juuri nyt ole tiedossa muita kursseja. Tuolta Jaakkimasta pyydettiin pitämään kurssia ja koska asustelen suht' lähellä niin oli helppo suostua. Itselläni ei ole tiloja kurssien järjestämiseen :D

   Poista
 2. Upeita kakkuja ! Pitäisi minunkin tulla kurssillesi, niin omien kakkujen taso näköjään nousisi silmissä :-)

  VastaaPoista
 3. Upeita juttuja kurssillasi:) Sulla on kyllä sellainen tietotaiko kakuista ja koristeluista että olen yllättynyt että vasta nyt pidit kurssin. Tulisin heti kurssillesi jos asuisin lähempänä....

  VastaaPoista
 4. Kauniita töitä olette ahkeroineet, varmasti ollut mukava kurssikokemus! :)

  VastaaPoista
 5. Toi pitsipintainen on aivan yliveto!!

  VastaaPoista
 6. Sun kurssille voisin minäkin tulla ! :) Taitaa vaan olla liian pitkä matka..

  VastaaPoista
 7. Olin kurssilla, jossa kakkuna toimi Ikean muovinen kulho, joka oli päällystetty kelmulla. Sillä oli helppo harjoitella pursottamalla uudestaan ja uudestaan.Sitten kelmu poistettiin ja kokeiltiin sokerimassaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea tuokin :D Tässä tarkoituksena oli, että jokainen voi viedä kakun kotiin :D

   Poista
 8. Hienoja juttuja on kurssilla tehty :)
  Oletko koskaan pakastanut täysin koristeltua kakkua? Kuinka koristeet käyttäytyy sulaessa? Itse pakastin kerran vaahtismassalla päälystetyn kakun ja se ei oikeastaan muuttunut sulaessaan, mutta siinä ei ollut silloin koristeita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole pakastanut koristeltua kakkua. Sen tiedän, että kuorrutetut kakut kyllä kestävät pakastuksen, mutta koristeiden suhteen varmaan riippuu koristelusta :D

   Poista
 9. Opiskelen leipuri-kondiittoriksi, ja meillä koululla kaikki tekevät oman "hääkakun". Pohjana käytetään isoja sankkoja joissa koululle tulevat esim hillot, rahka, kermaviili yms.. Niistä leikataan reunaa pois sen verran että saadaan sopivan kokoinen "kakku". siihen ainakin tarttuu hyvin massa, on tasainen, ja senhä saa helposti pestyä jos tarvitsee uusiokäyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea :D Meillä ei vaan tule noita isoja sankoja mistään.

   Poista
 10. Hyvä että viimeinkin uskalsit kurssin vetäjäksi:) Siun taidoilla ja tiedoilla ei pitäis olla niin vaatimaton. Rohkeasti vaan lisää kursseja pitämään.
  Ainankin 20 litran sankoja saa ostettua vaikkapa tuosta läheiseltä leipomlta, kai siellä ois 10 litran tai jotain pienenmpiäkin.

  VastaaPoista