sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Makujen maailmaan öljyjen kautta + arvonta

Vietimme isosiskoni luona pikkujoulua espanjalaisen ruuan merkeissä koko suvun voimin. Jokainen toi tai teki jotain herkkuruokaa ja aikamoisen juhlapöydän saimmekin aikaan. Porukkaa oli mukana parisenkymmentä, joten monenlaista maistuvaa oli tarjolla. Osallistuin blogiringin Lanfranchi oliiviöljykampanjaan ja sitä kautta toin espanjalaista makua öljyjen muodossa.

Espanjalaiseen ruokavalioon perinteisesti kuuluu oliiviöljy ja herkullisen maun lisäksi se on terveellistä. Vaikka muuten tulee kyllä käytettyä oliiviöljyä ruuanlaitossa, on sitä vähemmän leivontaohjeissa. Siksi halusin kokeilla myös jotain makeaa leivonnaista, jossa öljy olisi yksi raaka-aineista. Päädyin sitruunaiseen semolinakakkuun, mutta korvasin semolinasuurimot mannasuurimoilla. Semolinasuurimoissa olisi ollut kauniimpi keltainen väritys, mutta niitä en kaupasta löytänyt. Toinen resepti on porkkanalisäke, joka sopiii hyvin kylmän kinkun, suolasillin tai savulohen kyytipojaksi. Siis oikein oiva jouluherkku!

Kokeilussa olivat basilikalla maustettu, extra virgin, sitrus ja valkosipulioliiiviöljy sekä chilimaustettu auringonkukkaöljy.


Sitruskakku mannasuurimoista ja sitruunalla maustetusta oliiviöljystä.


Sitruskakku (maidoton)

1 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 (luomu)appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 3/4 dl sitruunanmakuista Lanfranchi oliiviöljyä
215 g sokeria
1/4 tl suolaa
3 keskikokoista kananmunaa
200 g semolinasuurimoita (tai mannasuurimoita)
115 g jauhettua mantelia
1 tl leivinjauhetta
1 rkl Disaronno mantelilikööriä (tai 1 tl manteliaromia)
4 rkl Cointreau likööriä (tai Grand Marnierta tai Limuneddu di Siciliaa)

1. Leikkaa pestyistä appelsiinista ja sitruunasta muutamia kuorisuikaleita ja säästä ne koristelua varten. Raasta loput kuoresta hienoksi raasteeksi ja purista mehu.
2. Lisää kulhoon raasteet, mehut, öljy, sokeri, suola ja munat. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi (massa on melko vetinen eli siitä ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa kuin sokeri-munavaahto on).
3. Siivilöi toiseen kulhoon semolinosuurimot (tai mannasuurimot), leivinjauhe ja mantelijauhe. Kaada munaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita varovasti käännellen tasaiseksi. Älä vatkaa. Mausta manteliliköörillä tai -aromilla.
4. Kaada massa 23 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat voideltu. Ripottele sitruskuorisuikaleet pinnalle. Paista 160 asteessa 40-45 min, kunnes kakku on laidoilta vaalean kullanruskea ja keskeltä kiinteä.
5. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Levitä lusikalla Cointreau-likööriä kakun pinnalle ja jäähdytä kakku ritilän päällä. Tarjoile joko lämpimänä tai kylmänä. Kylmän kakun päälle voit sihdata tomusokeria koristeeksi.

Mannasuurimot sopivat yllättävän hyvin kakun raaka-aineeksi ja ihana sitruksen maku kruunasi muhevan kakun. Plussana terveellinen oliiviöljy :)


Tarjolla oli vadelmamelbaa kakun kera (ei ehtinyt kuvaan asti), mutta hyvin kakku toimi ilman mitään lisäkettäkin.


Toisena maustettujen öljyjen testissä oli basilika (oikealla oleva pullo). Basilika on yksi lemppareistani ja öljy sopii todella hyvin vaikka tomaatti-mozzarellasalaatin kyytipojaksi. Nyt tosin vuorossa oli porkkanat.


Porkkanalisäke.


Porkkanaviipaleet basilikaliemessä

1/2 kg kuorittuja porkkanoita
4 rkl sokeria
vajaa 1 tl jauhettua kuivattua korianteria (tai oman maun mukaan)
1/2 tl suolaa
1 pieni sipuli
4 rkl vastapuristettua sitruunan- tai appelsiinin mehua
4 rkl basilikalla maustettua Lanfranchi oliiviöljyä
viherpippuria
mustapippuria
soijakastiketta
sileälehtistä persiljaa, tuoretta korianteria

1. Viipaloi kuoritut porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi. Laita porkkanat ja sipulit kattilaan ja vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät.
2. Lisää kattilaan sokeri, korianteri ja suola. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 6-8 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä ja neste vähentynyt. Älä ylikeitä, sillä porkkanoiden kuuluu pysyä ehjinä ja napakoina.
3. Lisää sitruksen mehu ja oliiviöljy. Mausta soijakastikkeella, rouhitulla mustapippurilla ja muutamalla viherpippurilla. Tarjoile joko kuumana tai anna jäähtyä. Lisää ennen tarjollepanoa päälle silputtua persiljaa ja/tai tuoretta korianteria.
4. Lisäke säilyy kylmässä noin 3 päivää ja maustuu säilytyksessä vielä lisää.

Tässä vain osa juhlapöydän antimista.


Ensin tarjolla oli erilaisia tapaksia ja salaattia. Öljyjä jokainen sai lisätä oman makunsa mukaan.



Makujen juhlaa!


Porkkanoissa oli mukavasti potkua.


Juustoja.


Ruoka teki kauppansa ja tämän pienen "alkupalan" jälkeen oli vielä tarjolla ruttuperunoita, naudanpaistia ja kastiketta. Lopuksi keitettiin hyvät kahvit ja nautittiin jalkiruokakakkuja.


Öljyjen monipuolista käyttöä voi kurkkia muista kampanjablogeista täältä. Varmasti löytyy jokaiseen makuun jotain uutta hyvää :)

ARVONTA!

Voit osallistua Lanfranchi-tuotepaketin arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen mikä maustettu oliiviöljy sinusta vaikuttaa mielenkiintoisimmalta ja mihin ruokaan sen yhdistäisit? Vai oletko jo käyttänyt niitä jossain ja missä yhteydessä? Arvonta-aikaa on viikko ja ilmoitan suoraan voittajalle (muistathan laittaa yhteytietosi) sekä tänne blogiin. Arpaonnea!

Yhteistyössä Lanfranchi

www.blogirinki.fi


Voittajaksi valikoitui Random.org arvontageneraattorilla numero 31 eli hennamake. Onneksi olkoon ja kiitos kaikille kommentoijille osallistumisesta!

36 kommenttia:

  1. Valkosipulioliiviöljy vaikuttaa mielenkiintoisimmalta ja varmaankin fetasalaattiin sitä ripottelisin tuomaan makua. Nämä öljyt eivät ole entuudestaan tuttuja.

    marikax@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Olen käyttänyt sitruunaöljyä, sopii hyvin salaattiin ja leivontaan. Sitruunan maku tulee hyvin esiin pienestäkin määrästä. Basilikaöljy voisi olla kiintoisa salaatinkastikkeena. Olen ripotellut sitruunaöljyä myös leivälle levitteen asemasta, siinäkin se on hyvää, hyvää.
    psiponen@netti.fi

    VastaaPoista
  3. Valkosipuliöljy kiinnostaa minua. Sitä käyttäisin salaatteihin, Foccacia leipiin ja paistamiseen.
    luomansuu(at)gmail.com

    VastaaPoista
  4. Tuo chiliöljy on varmaan hyvää! Käyttäisin sitä pastakastikkeeseen tai marinoisin sillä tomaatteja salaattiin. AnuHoo. anu.salonen(at)gmail.com

    VastaaPoista
  5. Ei oo tuttuja. Basilika öljyä vois siellä patonkin päälle, paahtaa uunissa ja tarjoilla mozzarellan ja tomaatin kera.

    VastaaPoista
  6. Sitruunaöljy vaikuttaisi mielenkiintoisimmalta, jota voisin kokeilla leivonnassa ja salaatinkastikkeena.. Eivät ole ennestään tuttuja öljyjä.

    VastaaPoista
  7. Chilimaustettu auringonkukkaöljy on mielenkiintöinen. Auringonkukkaöljy on muuten paljon käytössä.Valkosipulioliiiviöljy on mahtava paahtoleivän päällä!
    sanja.alisic at gmail.com

    VastaaPoista
  8. Basilikaöljyä olen käyttänyt bruschettoihin :)
    pienempi@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Slurps, mitä tarjottavia!

    chilimaustettu auringonkukkaöljyä minä haluaisin testata ruoanlaitossa. Pastakastike tms.

    VastaaPoista
  10. Basilikaöljyä voisin kokeilla mausteeksi johonkin välimerelliseen salaattiin.
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  11. Chiliöljyä voisin kokeilla katkarapujen paistamiseen pannulla.Sulatetut raa'at katkat hetkeksi parilalle ja päälle tuoretta korianteria ja ripaus pippuria, oheen rapeaa maalaisleipää.
    marjut.uusisimola@luukku.com

    VastaaPoista
  12. Sitruunaöljy kuulostaa houkuttelevalta. Todennäköisesti käyttäisin leivonnassa, mutta muuhunkin se varmasti sopisi.

    VastaaPoista
  13. Basilikaöljyä laittaisin fetasalaattiin.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  14. Mielenkiintoisimmalta (ja ehkä omaan makuuni eniten sopivalta) kuulostaa basilikalla maustettu öljy. Kokeilisin sitä ihan salaatin joukossa, mutta se saattaisi olla aika hyvä myös vaikkapa foccacian kanssa :) susanna.hakkinen(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  15. Tuo chili voisi olla kiva. Salaatin joukkoon laittaisin.
    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  16. Basilikaöljyä on tullut käytettyä ja sopii tosi moneen välimerelliseen ruokaan. villapunahilkka (at) gmail.com

    VastaaPoista
  17. basilika vie ehkä voiton chilistä... =) salaattiin, vaikka leipätaikinaan ja vähän joka ruokaan voisi lorauttaa... =) tuo lemon ja leivonta kuulostaa myös kiinnostavalta =)
    kati.koskiranta(at)gmail.com

    VastaaPoista
  18. Uskaltaisiko tuota chiliä kokeilla ruanlaitossa/salaateissa.
    Mallukka
    marja-anneli@luukku.com

    VastaaPoista
  19. Sitruunaöljy.Olen sellaista kokeillut,on esimerkiksi ihana paahdettujen tai marinoitujen vihannesten kanssa:)

    VastaaPoista
  20. Nämä öljyt eivät olekaan minulle tuttuja ennestään. Kaikkein mielenkiintoisimmalta vaikutti ehdottomasti valkosipuliöljy! Kokeilisin sitä lämpimien voileipien päälle. Sopisi varmasti myös aika moneen muuhunkin ruokaan. :)
    e1101012@edu.vamk.fi

    VastaaPoista
  21. Valkosipuliöljyä käyttäisin salaatteihin =).
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Chiliöjyä mielelläni testaisin vaikka sosekeitoissa makua antamaan, tai sitruuna myös kiinnostaa, ja nimen omaan leivonnassa voisin tuota sitruunaöljyä testailla. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Sitruunaöljyä olen käyttänyt salaattikastikkeessa. Valkosipuliöljyä en tiennyt olevankaan, sitä haluaisin seuraavaksi kokeilla! marjo.salminen@outlook.com

    VastaaPoista
  24. Kaikki näistä kävisi, mutta erityisesti basilika kiinnostaa. Basilikasta tykkään paljon muutenkin. Sämpylätaikinaan kokeilisin ainakin. Ja tietenkin salaatteihin.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  25. Sitruuna kuulostaa mukavalta.Vähentäisi mukavasti voin määrää makeissa leivonnaisissa ja antaa varmaan raikkaan maun.seijake@hotmail.com

    VastaaPoista
  26. Valkosipulioliiviöljy oli varmasti ihana yksinkertaisissa pastaruuissa. Nam :)
    anuroininen@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Valkosipuliöljy sopii aika moneen ruokaan ja sitruunaöljy on uusi tuttavuus. Leivontaan ja salaattiin antaa varmasti hyvän maun.
    karhuoja@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Valkosipuliöljyllä voitelisin bruschetat ja laittasin foccacciaan myös. Saisin tällä tyydytettyä valkosipulin himoni, koska tuoretta en voi syödä. soliseva@suomi24.fi

    VastaaPoista
  29. Basilikalla maustettu. Haluaisin laittaa salaattiin eikä sitä ole ennen muistaakseni tullut kokeiltu.

    voilooa@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Chiliöljy vois olla ihan kokeilemisen arvoinen.Valkosipuliöljyä käytän usein.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  31. Valkosipuliöljy kuulostaa ihanalta, lämpimien uunikasvisten joukkoon...
    hennamake at suomi24.fi

    VastaaPoista
  32. Valkosipulioliiviöljy ehdoton ykkönen.. aasialaiseen ruokaan, etenkin katkarapujen seuraksi :) mts1402(ät)gmail.com

    VastaaPoista
  33. Basilikalla maustettu olis minun makuuni.:-) Muutkin vaikuttavat tosin mielenkiintoisilta.

    VastaaPoista
  34. Valkosipuliöljy kuulostaisi hyvältä, erityisesti salaatteihin tulisi testattua varmasti. :)
    sopeutuja(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  35. Basilikalla mastettu kuulostaa herkulliselta, haluaisin kokeilla sitä pitsaan ja salaatteihin :)
    juttamee@netti.fi

    VastaaPoista
  36. Arvonta-aika on päättynyt. Voittajaksi valikoitui Random.org arvontakoneella numero 31 eli hennamake. Onneksi olkoon!

    VastaaPoista