tiistai 15. joulukuuta 2015

Piparinen lintuhäkki

Piparijuttuja on edelleen työn alla, mutta tänään sain valmiiksi piparisen lintuhäkin. Tämä jäi kotiin, sillä häkki on sen verran herkkää tekoa, että en uskalla sitä mihinkään siirrellä. Työ vaatii aika paljon näpräämistä, mutta ei ole kuitenkaan mikään mahdoton tehtävä. Jopa pikeeriosat kestivät ehjinä, vaikka yksi seinä kaatui kaatui kesken kokoamisen.


Tätä työtä oli vaikea valokuvata, luonnossa on minusta kivempi, mutta sisällä on kaksi lintua ja isomaltoosista tehtyjä ruusuja. Lattia on osittain isomaltoosia. Paistoin pyöreän alustan, jossa keskellä on aukko. Paiston jälkeen valoin aukkoon sulan isomaltoosin. Alin alusta on rengas, yhdestä piparikaistaleesta pyöräytetty paiston jälkeen kakkurenkaan päällä ja sisällä on patteritoimiset jouluvalot. Ne olivat riittävän pienet mahtumaan alustan alle. Pienestä raosta (jossa kaistaleen päät yhdistyvät) mahtuu johto, jotta patteriosa on ulkopuolella.


Seinien aukot on koristeltu pikeerillä, kun osat ovat leivinpaperin päällä. Pursotin ensin reunat ja sen jälkeen muut koristelut+lopuksi reunapalloset. Pursotuskerroksia vahvistin pariin otteeseen. Kun osat ovat kunnolla kuivuneet, voi seinät koota alustan päälle.


Linnut ja ruusut kiinnitin ennen viimeisten seinien kiinnitystä niin ei tarvitse kurotella. Lintujen malliapuna käytin tätä piparimuottia, mutta koko on varmaankin toinen.


Kattopalojen leikkaamisessa ja paistossa on oltava tarkkana, etteivät palat leviä liikaa. Paloja ei voi koota limittäin. Kaarevoitin hiukan paloja paiston jälkeen kakkuvuokaa vasten, jotta kattoon tulee pyöreähkö muoto. Palat kiinnitin isomaltoosilla. Keskikaton paistoin pienen, foliolla päällystetyn kulhon päällä, jotta siihen vähän tulisi kuppimaisuutta. Kulho ei ollut ihan passeli niin jouduin sitten lisäkoristelemaan pikkusydämillä.


Hämärässä valo paistaa kauniisti lattian läpi.Kaavat piparilintuhäkkiin löytyy täältä.

7 kommenttia: