perjantai 12. kesäkuuta 2015

Suklaakukkajälkiruoka

Näin netissä erikoisen, vähitellen avautuvan suklaakukan, jonka sisältä löytyy jälkiruokayllätys. Halusin kokeilla miten moinen onnistuu. Loppujen lopuksi avautuva suklaakukka ei ole vaikea tehdä, mutta pientä näpräämistä se vaatii sekä suklaan temperointia.

Tässä on ensimmäinen versio, jonka tekemisestä ei tullut kuvia otettua. Video kylläkin. Tein ohjeita varten toisen kukan. 


Pohjaksi jälkiruokaan tulee suklaarengas. Sen voi tehdä joko raapalla tai yksittäin muovikalvolle, jos ei omista sopivan kokoista kuvioraappaa. Temperoitu suklaa levitetään muovikalvolle ja vedetään raapalla suklaaraidat. Viivotin pitää kalvon paikoillaan ja renkaista tulee suorat, kun sitä vasten vedetään raappaa. Muovikalvo kiepautetaan renkaaksi ja laitetaan johonkin sopivaan pyöreään muottiin sisälle. Muotti tukee kalvoa.  Raidan koko ja muovikalvon pituus riippuu tehtävän kukan koosta, minulla oli yksittäisen renkaan korkeus 8 mm  (voisi olla sentinkin) ja pyöreän muotin halkaisija oli 6 cmm.


Muovikalvo muotin sisällä. Näin saa useamman renkaan kerralla.


Tai sitten levitetään suklaa yksittäiselle muovikalvolle ja kiepautetaan ympyräksi. Kalvo on siis ulkopuolella.


Seuraavaksi levitetään suklaa tasaisesti parille isommalle muovikalvolle (ehkä n. 12 cm korkea ja 15 cm leveä kaistale). Kun suklaa alkaa jähmettyä mattapintaiseksi eikä tahmaa, mutta on kuitenkin vielä pehmeää, aloitetaan terälehtien leikkaaminen. Käytin apuna pahvimuottia, terälehden pituus 10,5 ja levein kohta 2,3 cm). Kokoa voi muuttaa sen mukaan, millaista jälkkäriä on tekemässä.


Tässä pitää olla ripeä, jottei suklaa jähmety liikaa. Onneksi näin kesällä ei se käy ihan niin nopeasti kuin talvella :)


Kun kaikki palat ovat leikattu, palat tulee kaarevoittaa jotain tukea vasten. Käytin tässä patonkipeltiä. Päälle laitoin leivinpaperin ja kevyksi painoksi paperirullahylsyn.


Sekä suklaarenkaat että terälehdet siirretään jääkaappiin jähmettymään (ainakin näin kesällä) ja sillä aikaa voi tehdä muita valmisteluja. Jälkiruokana voi olla pieni kakku, mousseleivos tai esim. jäätelöpallo. Tein mansikkajäätelöstä jäätelökauhalla pallon ja kuorrutin sen pinnasta joko raastetulla valkosuklaalla tai tuossa toisessa versiossa tummalla suklaalla. Näin sitä on helpompi käsitellä jälkiruokaa kootessa. Leikkasin pallosta pienen osan tasaiseksi pinnaksi, johon voi laittaa koristeet. Laitoin pallon vielä pakkaseen odottamaan.


Seuraavaksi alkoi kokoaminen. Ensin syvälle lautaselle laitetaan keskelle pieni kermapursotus tai tilkka kylmää vaniljakastiketta. Seuraavaksi tulee suklaarengas ja kerman päälle keksimurskaa. Kerma tai tilkka vaniljakastiketta pitää keksimurskan paikoillaan, kun jälkiruokaa kootaan ja keksimurska vastaavasti estää jäätelöpallon liian aikaisen sulamisen lämpimässä kastikkeessa.


Seuraavaksi irroitetaan terälehdet muovikalvosta.


Haetaan pakastimesta jäätelöpallo ja laitetaan se keskelle suklaarengasta keksimurskan päälle. Koristellaan mansikoilla, marengeilla ja syötävillä kukilla.


Aloitetaan terälehtien kiinnittäminen jäätelöpallon ja suklaarenkaan väliin. Terälehtiä kannattaa painaa hiukan kiinni jäätelöön, niin pysyvät paremmin paikoillaan. Rengas voisi tässä tapauksessa olla hiukan korkeampi tai suklaarenkaan pienempi, jotta terälehdet menisivät enemmän suppuun. Koristele keveillä syötävillä kukilla. Kaada lämmin vaniljakastike lautaselle ja nauti esityksestä. Kastike kannattaa ennen kokoamista esilämmittää ja käyttää tarvittaessa hetken mikrossa ennen kaatamista. Vaniljakastike ja suklaa tekevät yhdessä uudenlaisen, herkullisen lisän jäätelölle.Kesäisen kukikas jälkiruoka suklaa-vaniljakastikkeella.


9 kommenttia:

 1. OI miten upea ja hienot ohjeet!

  VastaaPoista
 2. The coolest dessert EVER!!! Kerrassaan upea <3

  VastaaPoista
 3. Bravoo! Ihastuttava yllätys kahvivieraille!
  Kiitos ohjeesta!
  n-h
  http://nami-hiiri.vuodatus.net

  VastaaPoista
 4. Aivan upea!! Kuin jostakin uskomattoman hienosta ravintolasta :P Olet todella taitava!

  VastaaPoista
 5. Hurmaava leivos!!
  Niin kaunis ja pieniä yksityiskohtia täynnä!
  Lempeitä kesätuulia täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
 6. Upea! Miten ehditkin näprätä moista.

  VastaaPoista
 7. Tämä on ihana. Näin howtocookthat blogissakin tämän :) hienosti oot toteuttanut tän idean! Ei monelta onnistu

  VastaaPoista