keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Oppimassa ja opettamassa

Voisiko enää parempi onni käydä? Pääsin nimittäin mukaan Saimaan ammattiopistolle leipuri-kondiittorimestari Markku Vengasahon oppiin muutamaksi päiväksi ja toivottavasti jatkoa seuraa vielä lisää :) 
Olin jo pari viikkoa sitten oppilaiden mukana krokaanien valmistuksen aloituksessa ja tällä viikolla jatkettiin krokaanien kokoamisella ja koristelulla. Eilen ja tänään oli koristeiden vuoro ja siinä olin mukana myös opettamassa omaa koristeiden muotoilutyyliäni. Ammattilaisten täytyy aina miettiä valmistuksen nopeutta ja taloudellisuutta, mutta nämä ovat ehkä enemmän sellaisia "erikoistuotteita".

Oppilaiden krokaanitöitä. Minä olin ensimmäisenä päivänä lähinnä hengailemassa joukon jatkona ja tuntui, että olen vain kaikkien tiellä. Porukka oli onneksi innolla mukana ja lopputulokset olivat huikeita. Mallit ovat oppilaiden omia suunnitelmia. Yksi töistä on suklaakrokaani ja siitä tuli upea. Kuvat eivät valitettavasti anna oikeutta töille, ne ovat paljon hienompia luonnossa.


Isoin krokaaneista jäi vähän kesken. Ruusut odottavat alustalla kiinnitystä. Näyttävän näköinen näinkin.Tästä krokaanista tulee mieleen temppeli tai karuselli. Puuttuu vain karusellihevoset :DHerkullisen näköinen krokaani suklaadippauksineen. Itseasiassa idea suklaaseen lähti siitä, että alusta rikkoutui ja piti keksiä jotain uutta tilalle. Pohja tehtiinkin suklaasta ja sama teema jatkui koko krokaanissa.Suklaakrokaani. Malli on todella kaunis. Työ oli hankala ja jännityksellä seurasin vierestä krokaanin kokoamista. Osia hajoili, mutta oppilaat saivat krokaanin koottua. Yksi suklaakrokaani on vielä kokoamatta, ehkä saan joskus lisättyä siitä kuvan.Lähikuvaa.Seuraavaksi siirryttiin koristeiden maailmaan ja teimme ruusuja monella eri tavalla. Kukat päätyivät tekokakkujen päälle. Styroxpohjat kuorrutettiin italialaisella marengilla (tarkoituksellisesti epätasaisesti), annettiin kuivua ja valmiit ruusut aseteltiin päälle.Osa ruusuista värjättiin kynäruiskulla.Koristeiksi valitsin helpon nallen, pupun, vauvan tossut ja possun. Keskellä ylhäällä on tekemäni mallikappaleet ja ympärillä näkyy oppilaiden töitä. Sammakko jätettiin väliin, kun aika loppui kesken.Kiitokset Markulle ja oppilaille mukavista päivistä. Opin paljon uutta ja toivon, että näistä koristejutuista löytyi myös oppilaille uusia ideoita.

10 kommenttia:

 1. mahtavaa, tosi hienoa, että olet ollut opettamassa koulussa <3, hienoja kokemuksia aina. Lapset on todella aidosti mukana kun aihe on mielenkiintoinen. Itsekin olen ollut vetämässä yläasteella lemmikkikurssia ja oli kyllä mahtavaa nähdä kuinka sen ikäiset olivat hiiren hiljaa 3 tuntia, ainoa, joka kysyi jotain oli oppilas, joka pyysi lisää paperia muistiinpanoille...aiheena oli koiran tiineys ja synnytys.

  VastaaPoista
 2. Terveiset Vengasahon Markulle täältä Pudasjärveltä!

  VastaaPoista
 3. Ei voi käydä! Parempi onni nimittäin! :) Kouluaika oli vaan oikeasti ihan parasta aikaa.

  VastaaPoista
 4. Hei, millaisella ohjeella nämä krokaanit on tehty? Kiittää jo etukäteen :) Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje on helppo. Sekoita mantelimassaan sen verran valkuaista, että massa löystyy (n.900 g mantelimassaa laitoin 1 valkuaisen). Lisää vehnäjauhoja 10 % mantelimassan painosta mukaan. Voit maustaa krokaanimassan esim. sitruunalla, jos haluat. Sekoita tasaiseksi ja pursota kuviot leivinpaperin päälle. Anna kuivua vuorokausi ja paista osat sen jälkeen uunissa n. 175-200 asteessa, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita (n. 6-15 min). Anna osien kuivua vielä muutama päivä jotta ne kovettuvat riittävästi ja kokoa krokaani sulatetulla sokerilla.

   Poista
 5. Oi, minäkin kaipaan välillä kouluun! Siellä oli niin kivaa. :) Minäkin olen saanut olla Markun opissa..hmmm...kymmenen vuotta sitten. ;)

  VastaaPoista
 6. Mahtavan upeita töitä! Ja noilla oppilailla on kyllä taitava opettaja;olet niin taitava:)

  VastaaPoista
 7. Vau, mitä luomuksia, tollaiseen oppiin minäkin haluaisin :) Tervetuloa kurkkaamaan blogiini

  VastaaPoista
 8. Koulupäivät olivat kyllä aivan ihania ja innolla odotan niitä lisää :D

  VastaaPoista