maanantai 16. syyskuuta 2013

Omena ja Lumikki

Olen rakastanut satuja pienestä pitäen ja aikoinaan tuli luettua varmaan kaikki satukirjat läpi. Lemppareitani olivat ne alkuperäiset (tai ainakin liki) Grimmin sadut. Jännittäviä ja ehkä pelottaviakin, mutta kaikissa oli onneksi onnellinen loppu.

Blogiringin kautta sain tutustua Pyrexin tuotteisiin ja tällä hetkellä heillä on satuteema sivuillaan. Veikeä idea ja hieman humoristisempaan sävyyn väännettynä. Valitsin omaksi teemakseni Lumikin, sillä ymmärrän hyvin Lumikin houkutusta mehevää omenaa kohtaan. Minä ainakin olisin haukannut kääpiöiden varoituksista huolimatta, sen verran perso olen omenille :D


Varo Lumikki... älä haukkaa!


Voi ei...


Ei hätää. Omenakeikaukseen tulevat omenat olivat täysin turvallisia ja terveellisiä. Tätä herkkua Lumikkikin olisi voinut nauttia kääpiöiden kanssa huoletta!


Omenakeikaus

Taikina:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 kananmuna

Omenatäyte:
n. 1,5 l pilkottuja omenoita
1 dl fariinisokeria
1,5 tl kanelia
1 dl mantelirouhetta
25 g voita

1. Valmista ensin taikina. Pilko kylmä voi kulhoon ja lisää vehnäjauhot sekä tomusokeri. Nypi ainekset murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.
2. Voitele vuoka. Kaada pilkotut omenanpalat vuokaan ja lisää sekaan fariinisokeri, kaneli ja mantelirouhe. Sekoita. Laita vuoka mikroon ja kuumenna täydellä teholla parisen minuuttia. Omenat saavat jäädä vielä hiukan koviksi. Sekoita uudelleen ja lisää päälle muutama voinokare.
3. Kauli taikina levyksi ja siirrä se omenien päälle. Pistele haarukalla muutamia reikiä pintaan. Paista 200 asteessa noin 25 min. Ota vuoka pois uunista, anna jäähtyä ja keikauta kakku vadille. Nauti vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa.

Käytin tuota suurempaa Pyrexin vuokaa ja se on ollut käytössä jo muutenkin. Tein kerran lasagnea ja toisen kerran kermaperunoita. Mainioita vuokia myös siksi, että mukana tulee tiivis kansi ja vuoan voi laittaa mikroon kannen kanssa, kun vain avaa höyryventtiilin keskeltä kantta. Vuoassa voi myös pakastaa tai tietysti laittaa jääkaappiin ja kansi pitää aromit tallella. Uunia kansi ei kestä.


Jos et halua keikauttaa kakkua, voit ottaa vuoasta myös suoraan lusikalla. Silloin ylimääräisestä taikinasta voi tehdä kauniita kuvioita pinnalle ennen paistoa esim. omenan ja lehtiä. Jos keikautat kakun, laita tarjoiluastia vuoan päälle ja käännä.


Valmis omenakeikaus.


Mantelirouheen voi jättää poiskin, mutta minusta se antaa kivan lisän kakkuun.


Tätä ei voi vastustaa. Lämmintä omenapiirakkaa ja karpalo-kinuskijäätelöä.


Kyllästyyköhän sitä koskaan omeniin... en usko :D

Yhteistyössä Pyrex



11 kommenttia:

  1. Nam, todella herkullinen kyllä toi yhdistelmä omenatäytteessä :-) Katselin töissä Pyrexin vuokia ja mietin, että olis varmaan tosi käteviä just ton kannen ansiosta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenaherkut ovat vaan niin hyviä ja nyt kotimaisista omenoista saa vaikka mitä hyvää aikaan. Tuosta isosta vuoasta kyllä tykkään tosi paljon. Se on juuri sopivan kokoinen meidän perheelle esim. lasagneen ja kaiken lisäksi siihen sopii just kaksi lasagnelevyä vierekkäin. Tästä taisi tulla lempilasivuokani :D

      Poista
  2. Ihana postaus ja ihana omenapiirakka! Jäätelö on täydellinen kumppani lämpöisille piiraille. :)

    VastaaPoista
  3. Tosi herkullisen näköistä. Onneksi nyt on se aika vuodesta, kun saa hakea omasta puutarhasta omia omenoita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on naapurissa aivan mielettömän ihania omenia ja sieltä ollaan käyty "omenavarkaissa". Ihan luvan kanssa kylläkin :D

      Poista
  4. Oi miten ihanan herkullisesti kerrottu omenapiirakan /-kakun ohje! :)
    Miten ihana idea häneltä, keneltä se onkaan lähtenyt liikkeelle. Vaatii jonkin verran satutuntemusta ja sitten näppäryyttä valmistaa leipoen satuun sopiva herkku tai ruoka. (En tiedä sen sääntöjä oliko tehtävä suolaista vai makeaa satuun liittyen..) mutta AIVAN LOISTAVA POSTAUS sinulta jälleen kerran! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Minustakin tuo satuteema oli tosi hauska. Keksijää en tiedä, mutta eri saduista saisi aikaan vaikka mitä leivonnaistarinoita :D

      Poista
  5. Heippa! Tuo keikauskakun ohje vaikuttaa niin herkulliselta, että sitä on pakko kokeilla. Ihana saada uusia omppu-ohjeita nyt, kun omenakausi on parhaimmillaan. Itse olen vasta perustanut blogini, käy kurkkaamassa jos ehdit :) http://keittioavecamour.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  6. Lumikki kuuluu kansanperinteeseen, mutta omenapuuta minulla ei ole.

    VastaaPoista