lauantai 23. helmikuuta 2013

Sokeripitsi

Ullanunelmaan oli tullut uusia sokeripitsitarvikkeita ja varsinkin hinta oli erittäin iloinen yllätys. Vanhassa blogissa olin kokeillut sugarveiliä lainatarvikkeilla, sillä aikasta kalliita varsinkin nuo silikonimuotit olivat ja niitä sai vain ulkomailta tilattuna. Ensimmäisenä kokeilin uudestaan suklaapitsin tekoa. Se on jotenkin uskomatonta, miten suklaa voi taipua pitsin avulla.Jauhetta on purkissa 500 g ja siitä tekee jo monen monta pitsiä. Kokeilin ensin puolikkaalla annoksella eli laitoin vain 50 g jauhetta ja 25 g huoneenlämpöistä vettä. Tämä määrä riittää noin 3-4 pitsikaistaleeseen. Vaikea arvoida, kun opettelussa meni seosta vähän hukkaan.


Seosta vatkataan täydellä teholla vähintään 3 minuuttia. Seoksen voi siirtää pakastepussiin, jotta se ei kuivu. Pussin kulmaan leikataan reikä ja siitä levitetään silikonimuotille. Aukko teipataan ja pussi säilytetään jääkaapissa. Seos säilyy pari päivää käyttökelpoisena.


Silikonimuotti.


Seosta levitetään matolle ja lastalla vedetään edestakaisin muutaman kerran, jotta sokeripitsiainetta on joka paikassa. Silikonimatto tuntui hylkivän ainetta turhankin tehokkaasti, joten korjailin muutamasta kohtaa paennutta seosta pensselin avulla takaisin uomaansa. Aukkokohtiin jää pisaroita ja normaalisti pelkkää pitsiä tehdessä se ei haittaakaan. Suklaapitsissä silikoni pitäisi saada myös aukkojen kohdista mahdollisimman puhtaaksi. Reunat oli helppo puhdistaa pyyhkien. Tämän jälkeen pitsin annetaan kuivua. Ensimmäisessä versiossa kokeilin 4 tunnin kuivatusaikaa, mutta silloin pitsi ei onnistunut. Kuuden tunnin kuivatusajalla pitsi onnistui.


Kun pitsi on riittävän kuiva, levitetään päälle ohut kerros sulatettua suklaata.


Pitsisuklaa onnistuu myös valkoisella ja tummalla suklaalla, mutta se ei ole joustavaa. Kuvassa ylin on joustavalla pitsiaineella tehty ja alin valkosuklaa ja tumma suklaa yhdistelmä.


Tein karpalo-valkosuklaa hyydykekakun ja siihen koristeeksi leikkasin joustavan pitsisuklaakaistaleen kahtia ja kiepautin sen kakun sivulle. Palaset kakun päällä on valkosuklaa-tumma suklaa-pitsiä.


Lähikuvaa suklaapitsistä.


Kokeilin silikonimuottia sokerimassan koristeluun. Hyvin toimii, mutta tarkkaan täytyy silikonimuottia painaa, jotta kuvio jälkentyy riittävästi.


Tästä voi leikata miten haluaa.


Vaikka kakkujen reunanauhaksi.


Tai erillisiä paloja muoteilla.


19 kommenttia:

 1. Voi ihanaa pitsiä! Olen ihastellut noita pitsejä kuvissa ja totesin kans ulkomailla olevan tosi kalliita. Nyt on varmaan pakko tilata tarvikkeet Ullalta. :) Näitä voi käyttää niin moneen ihanaan juttuun.

  VastaaPoista
 2. Voiko pitsiä tehdä ilman suklaata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ja siihen se onkin enemmän tarkoitettu. Esim. täällä näkyy pelkkä pitsi: http://marsispossu.blogspot.fi/2013/02/kukkia-ja-helmia.html

   Poista
 3. Onpa kaunista!

  Tuo on minulle ihan uutta. Kun kirjoitit:
  "Pitsisuklaa onnistuu myös valkoisella ja tummalla suklaalla, mutta se ei ole joustavaa. Kuvassa ylin on joustavalla pitsiaineella tehty ja alin valkosuklaa ja tumma suklaa yhdistelmä."

  Toimiiko pitsijauhe siis niin että kun sen päälle tekee suklaakerroksen, se jää taipuisaksi. Eli että kuivumisen jälkeen sen voi laittaa vaikka kakun ympärille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näin se menee. Itseasiassa leikkasin ihan saksilla pitsisuklaalevyn kahtia ja kiepautin kakun ympäri. Toki suklaa sulaa helposti käsissä eli nopea pitää olla.

   Poista
 4. Tämä oli ihan uutta mullekin. Kiitos vinkistä ja ohjeesta. Tosi hienoja, pitää kokeilla itsekin!

  VastaaPoista
 5. Minäkin tuota kokeilin ja itse asiassa lyhensin kuivumisaikaa kiertoilmauunissa puoleen. Olisi voinut kuivua hieman pidemmällä uuniajalla vieläkin nopeammin. Laitoin uunin pienimmällä astemäärälle (kiertoilmalle) ja pidin muottia tunnin uunissa. Tämän jälkeen nostin noin tunniksi huoneenlämpöön. Tuon (noin) ajan jälkeen pitsin sain mukavasti irti muotista. Tällä kertaa tämä jäi kokeiluksi, eikä tullut lopulta mihinkään käyttöön. Ensi keralla käytän tuon varmasti johonkin leivonnaisten koristeluun, ainakin osaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan onkin hyvä vinkki. Hyvä kun nuo muotit kestävät lämpöä :D

   Poista
 6. Mahtavuutta taas kerran!
  (Kataris)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanista kommenteista :D

  VastaaPoista
 8. Aivan upeata! Pitää joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 9. Mulla on vielä harjoittelussa tuo pitsi, kun se irroittaminen on niin vaikeaa kokonaisena, vai onko sulla joku vinkki antaa......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsi irtoaa kyllä, kun se on sopivan kuivaa. Tästä jauheesta tehty kuivuu hitaammin kuin Sugarveil-tuotemerkillä oleva. Kuivumista voi nopeuttaa esim. uunissa miedolla lämmöllä kuivattamalla. YouTubesta löytyy video ja tämä toimii muuten samoin, vaikka on erimerkkistä: http://www.youtube.com/watch?v=TNgSjVZHwuA

   Poista
 10. aivan, mie oon tainnu olla liian hätänen, kaikki kun pitäs tapahtua ihan heti, kiitos kaunis vinkistä

  VastaaPoista
 11. Miten tuo sokeripitsi sitten kun se on kuivanut? Se kipataan? Miten sen saa ehjänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irroittaminen aloitetaan silikonimuotin päästä ja varovasti avataan pitsiä. Sen jälkeen muotti kipataan alustaa vasten, otetaan lasta ja lastalla painetaan pitsistä samalla vetäen silikonimuottia pois. Lastaa siirretään aina lähemmäs irrotoituskohtaa ja jatketaan taas muotin vetämistä kunnes pitsi on irti.

   Poista
 12. Moikka,
  onko sulla kokemusta voiko tehdä pitsiä etukäteen ja miten sitä säilytetään? jos vaikka olis monta kakkua teon alla ja vain yksi muotti...

  VastaaPoista