Sivut

torstai 23. heinäkuuta 2015

Kakkua viinissä

Tai oikeastaan viiniä kakussa ja tässä se on kakun pinnalla hyytelössä. Halusin kokeilla läpikuultavaa kakun pintaa ja nesteenä voi toki käyttää jotain muuta sopivaa esim. vaaleaa mehua, jos ei viini käy vaikka siitä kuumentaisikin alkoholin pois. Kesän marjat ja syötävät kukat pysyvät pitkään kauniina kiilteen alla ja makea viini antaa uuden makuvivahteen kakkuun.



Pinnan hyytelökerroksia on kahta erilaista. Ohut mansikkakerros ja vähän paksumpi viinikerros.


Metsämansikka-valkosuklaahyytelökakku

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

1. Varaa n. 20cm halkasijaltaan oleva irtopohjavuoka ja leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi. Voitele paperi ja vuoan reunat.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää toisiinsa sekoitetut jauhot taikinaan siivilän läpi.
3. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä vuoassaan. Leikkaa paistopinta pois ennen käyttöä.

Mansikkamehu:
1 l mansikoita
3 rkl sokeri

1. Kuumenna mansikoita ja sokeria vesihaudekattilassa puolisen tuntia. Siivilöi mehu. Voit käyttää myös valmista höyrymehua.

Metsämansikkamousse:
3 dl metsämansikoita
100 g vaniljatuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 liivatetta
1-2 rkl mansikkamehua
(sokeria maun mukaan)

1. Soseuta metsämansikat ja paseeraa ne siivilän läpi. Sekoita tuorejuusto ja metsämansikkasose toisiinsa, lisää vaniljasokeri. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kuumenna mansikkamehu ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Kaada liivate vähitellen metsämansikka/tuorejuuston sekaan koko ajan sekoittaen. Kääntele kermavaahto mukaan ja lisää sokeria maun mukaan. Kaada mousse irtopohjavuokaan (n.15-20 cm, pohjalla leivinpaperi), tasoita ja laita pakastimeen.

Mansikkagele:
1 dl mansikkamehua
1 1/2 liivatetta

1. Kuumenna puolet mehusta ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Lisää kylmä mehu. Kaada mehu-liivateseos mansikkamoussen päälle ja laita takaisin hyytymään.

Valkosuklaamousse:
3 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g pehmeä rahka-rahkaa
100 g valkosuklaata
4 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
sokeria maun mukaan

1. Sekoita keskenään vaniljatuorejuusto, pehmeä rahka ja sulatettu valkosuklaa. Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu ja lisää liotetut liivatelehdet. Kaada liivate juusto-rahka-valkosuklaan joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää vispikerma ja sekoita tasaiseksi vaahdoksi. Lisää sokeria maun mukaan. Kaada mousse pursotinpussiin.

Kakun kokoaminen

1. Laita n. 22 cm vuoan pohjalle (tai käytä kakkurengasta) leikattu suklaakakkupohja. Voit kostuttaa pohjaa esim. mansikkasoseessa. Kiepauta halutessasi vuoan sisäreunalle reunakalvo, joka helpottaa irroittamista.

2. Ota mansikkamousse pakastimesta, irroita se ja laita suklaakakun päälle.

3. Pursota valkosuklaamousse kakun reunoille ja päälle. Tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään. Kakku jähmettyy nopeasti, koska sisäosa on jäässä.

Mansikkakiille+mansikat+mustikat ja kukat

1 dl mansikkamehua
1 1/2 liivatetta
- kuumenna puolet mehusta, lisää liotetut liivatteet ja kaada sekaan kylmä mehu.
- kaada mehu jähmettyneen kakun pinnalle. Määrää voi säännöstellä, jos pinnasta tuntuu tulevan liian paksu. Mansikkamehuahyytelöä tulee olla vain sen verran, että koristeet pysyvät kiinni.
- asettele pinnalle mansikanviipaleita, mustikoita ja kukkia
- anna hyytyä

Viinikiille

2 dl La Caliera Moscato d'Asti (makea jälkiruokaviini) (tai muuta läpikuultavaa esim. mehua)
3 liivatetta
- kuumenna joko puolet viinistä tai koko viini riippuen haluatko jättää viiniin alkoholia ja keille kakkua tarjoilet. Alkoholi tuo mukana lisää kirpeyttä, joten tarkista makeus. Lisää liivatelehdet ja lisää tarvittaessa loppu viinistä.
- anna jäähtyä riittävästi, ettei kuuma liemi irroita koristeita mansikkahyytelöstä. Kaada viini koristeiden päälle siten, että ne peittyvät. Anna hyytyä ja irroita kakku vuoasta.

Tässä kakku ennen viinihyytelön lisäämistä. Mansikkahyytelö pitää koristeet paikoillaan.


Kakku päältä kuvattuna.


Koristelut näkyvät kauniisti viinihyytelökerroksessa.



Pala leikattuna. Sisäosan moussen vuoan olisi pitänyt olla isompi. Ei vaan ollut sopivaa vuokaa. Suklaapohjan ja sisäosan kuuluisi olla siis samaa kokoa :)




10 kommenttia: