Sivut

torstai 6. marraskuuta 2014

Ruokatorstai leipoo

Leivontakirjoja ei voi koskaan olla liikaa! Omasta kirjahyllystä löytyy jo melkoinen pino, mutta en pistänyt yhtään vastaan, kun minulle tarjottiin Ruokatorstai leipoo-kirjan (Katja Bäcksbacka) arvostelukappaletta. Varsinkin kun Helsingin Sanomien ruokasivujen ohjeisiin minulla on suuri luottamus. Siskoni on erityisesti kehunut  HS:n ruokasivuja, koska hän on se meidän suvun sapuskakokkailija. Olikin mukava saada vaihteeksi myös leivontaohjeet kansien väliin eikä pelkästään ruokia :)


Kirjasta löytyy yli 70 toinen toistaan herkullisempia ohjeita. Kaikki reseptit ovat jo aiemmin julkaistuja Helsingin Sanomissa, mutta nyt siis nämä valitut herkut löytyvät yhdestä kirjasta. Mukana on vanhoja suosikkeja: pavlovaa, sitruuna-marenkipiirasta ja amerikkalaista omenapiirasta (se Mummo Ankan tyylinen) ja tietysti nykytrendin mukaisia: raakakakkua karpaloista, whoopieita, kuppikakkuja ja lakutiikeriä. Suolaisia herkkuja on perinteisestä ruisleivästä ja näkkileivästä aina punajuuri-fetatartaletteihin asti. Leivottavaa riittää :)

Kirjassa on Ruokatorstain tyyliin upeat ja herkulliset kuvat.


Simppeliä, mutta kaunista.


Täytyihin sitä kirjasta kokeilla jotakin ohjetta ja valitsin suklaanhimoisena Kaikkein suklaisimmat suklaakeksit. No, asiaan ehkä vaikutti sekin, että kotoa löytyi heti kaikki tarvittavat ainekset (malttamaton... tiedetään).


Kaikkein suklaisimmat suklaakeksit

16 kpl

80 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2/3 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
80 g pehmeää voita
2/3 dl fariinisokeria
1 pieni kananmuna
muutama tippa vaniljauutetta tai 1 tl vaniljasokeria
250 g suklaata nappeina tai rouhittuna

* Kuumenna uuni 170 asteeseen. Pilko 80 g suklaata ja sulata se joko vesihauteessa eli kulhossa kiehuvalla vedellä täytetyn kattilan päällä tai mikroaaltouunissa varovasti 10 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on sulanut.
* Mittaa vehnäjauhot, kaakaojauhe, sooda ja suola kulhoon.
* Vatkaa voi, fariinisokeri ja sokeri keskenään toisessa kulhossa. Lisää seokseen sulatettu suklaa.
* Vatkaa sokeri-suklaaseoksen joukkoon muna ja vaniljauute. Lisää kuivat aineet. Rouhi 250 g suklaata karkeaksi ja lisää kulhoon. Hämmennä ainekset varovasti sekaisin, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.
* Vuoraa pelti leivinpaperilla. Ota taikinasta lusikalla samankokoisia kekoja ja laita ne pellille. Jätä kekojen välille tilaa, sillä keksit leiviävät. Älä litistä kekoja.
* Paista keksejä noin 18 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: jos siihen ei jää taikinaa, keksit ovat kypsiä. Anna keksien jäähtyä.

Kokeilu onnistui mainiosti, suklaisia olivat. Itseasiassa tätä kirjoitettaessa keksit on jo syöty. Onneksi taikinan määrä on ohjeessa kohtuullinen (sain 15 keksiä aikaiseksi). Voihan määrät tuplata isommalle joukolle leivottaessa! Ohjetta lukiessa ajattelin, että aika hankalia määriä mitata tarkasti, mutta lopputulos oli ihan hyvä.


Kirjan lopusta löytyy vielä aukeama perustaikinoista, joka on hyvä lisä kirjaan. Se onkin ainoa sellainen "perusohje"-osio. Muuten kirja on ihan selkeä reseptikirja, hyviä ohjeita hyvistä raaka-aineista. Se on minusta mukavaa, koska joka opuksessa ei tarvitse olla esiteltynä työvälineitä ja mitta-asteikkoja.


3 kommenttia:

  1. Hyvä postaus, Ebe, kiitos !
    Tuntuu siltä, että voisin täyttää juuri tällä kirjalla sen viimeisen tyhjän kolon nro 100. keittiön puuhastelut osiosta. Ensi vuonna voi sitten miettiä tekeekö pinon lattialle, vai ostaako uuden osan kirjahyllyjen ryhmään.
    Kirjoitankin samalla istumalla Korvatunturin Valtiaalle!

    VastaaPoista
  2. Satunnainen vierailija6. marraskuuta 2014 klo 21.19

    Voi;), taas yksi kirja, mukä pitää hankkia. Ja minullahan niitä on (ainakin 300 kpl). Osa on jo päässyt "arkistoon" vaatehuoneen lattialle ;) Nuo HSn kirjat ovat minunkin suosikkeja, eli ei muuta kuin kauppaan ;)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa kivalta kirjalta, ja suklaakeksit vie jo tässä näytön kautta katsellessa kielen mennessään.. :)

    VastaaPoista