Sivut

tiistai 19. joulukuuta 2017

Frozen-piparilinnakaavat

Laadin kaavat Frozen-piparilinnaan ja näitä voi helposti muutella mieleisekseen. Tein linnan sitä silmällä pitäen, että saan valot kivasti näkymään. Jos ei halua valoja linnaan, mallia voi yksinkertaistaa vielä lisää.


Kaavat löytyvät TÄÄLTÄ
Muista lisätä kaavoihin 4 kpl lisää pylväitä samaa kokoa kuin paviljongin yläpuolen koristepylväät, mutta ilman aukkoja!!!

Lisäksi tarvitaan alusta, jossa on reunassa aukko valoja varten. Käytin linnan "paviljongin" katto-osan mallia merkatakseni seinien kohdat alustaan. Jos seinät paistettaessa paisuvat, täytyy niitä leikata sopiviksi ennen koristelua. Samoin reunat kannattaa viistota.


Kaksi kapeampaa seinää tulee paviljongin kärkeen.


Sen jälkeen leveämmät seinät ja iso linnakappale keskelle viimeiseksi seinäksi.


Päälle tulee katto-osa, jossa keskustassa on isompi aukko valettu isomaltoosilla ja pienempi kolmio jää auki. Siitä tulee valosarjasta pieni osa parvekkeen valoksi. Edellisessä talossa ei ollut parvekkeella valoa ja siksi muutin tätä kohtaa. Mikäli linnaan ei tule valoja, katto voi olla kokonaan piparia.


Linnan pylväät tulevat tähän järjestykseen mitkä numerot ovat kaavoissa. Valojen takia 1. pylväissä on vino alaosa. Jos valoja ei tule, tämä voi olla kokonainen. 1. ja 4. osat tulevat paviljongin katon päälle ja muut halutulla tavalla linnan sivuille. Nämä täytyy kiinnittää sulalla sokerilla tai isomaltoosilla.


Parvekkeen vino ikkunaosa tehdään kahdesta pipariosasta ja ikkunan saa valettua käyttämällä esim. silikonimuottien reunoja apuna. Tai sitten leivinpaperilla tekee reunat valua varten.


Ikkunat valettuna.


Sulatin reunoja kuumennetulla paistinpannulla ja yhdistin kappaleet. Koristelin pinnan sulatetulla isomaltoosilla.


Linnan edessä olevat vinot pylväät ovat kaavoissa samoja kuin linnan paviljongin päälle tulevat pylväät, mutta nämä on kuorrutettu ja kiinnitysreuna on hiottu vinoksi. Silloin kappaleet saa nätisti kiinni toisiinsa. Kaavoista näköjään unohtui merkata nämä osat kappalemääristä eli näitä täytyy tehdä 2+2 (toiset peilikuvana. Yhteensä siis 12 kpl). Tämä toki riippuu siitä miten linnan katon koristelee vai jättääkö pylväät kokonaan pois tai korvaako ne esim. muutamalla piparilumihiutaleella. Vaihtoehtoja riittää :)


Linnan parvekkeen valosarja on piilotettu parilla kolmionmuotoisella kappaleella. Katon ympärille tulee koristepylväitä halutulla tavalla.


Valo loistaa ikkunoista ja  paviljongin katosta koristepylväiden läpi. Koristeena ja tukena on piparilumihiutaleita.


Tässä linnassa on ovet, ensimmäisessä ei. Paremmin valo näkyy, jos ei ole ovia. Tai sitten linnan etuosaan voi tehdä pienet ikkunat. Vielä pihalle muutama koristeltu pipari ja linna on valmis.





torstai 7. joulukuuta 2017

Suomi 100-kakku

Tämän projektin kakku on suurin mitä olen koskaan ollut mukana tekemässä ja itsenäisyyspäivän Suomi 100-juhla Lappeenrannassa oli mitä parhain paikka tälle juhlakakulle. Kakkutiimissä oli mukana konditoria Aleksanteri ja Saimaan ammattiopisto Sampo. Kiitokset lehtori ja leipuri-kondiittorimestarille Markku Vengasaholle kaikesta avusta ja tilojen käytöstä sekä konditoria Aleksanterille mahdollisuudesta olla mukana.

Markku valmistautumassa kakun kuljetukseen juhlasaliin.


Koristeena oli valkoisia sokerimassaruusuja ja sinisiä ruiskaunokkeja sekä syötävää hopeaa.

 
Konditoria Aleksanterista tuli kakkupohjat ja täytteet. Koululla kasasimme kakun kahdelle levylle, jotta kakun siirtäminen oli mahdollista. Vasta juhlapaikalla yhdistimme palat ja liitoskohta koristeltiin.


Täytteenä oli perinteinen itsenäisyyspäivän mustikka ja vaniljainen kermatäyte.


Kreemauksessa oli aikamoinen homma.


Eikä sokerimassakuorrutuskaan ollut ihan helppo homma, mutta osat saatiin kunnialla kuorrutettua.


Kakku koristeltiin loppuun juuri ennen kakun vientiä juhlasaliin.


Tein 135 kukkaa kakkua varten, mutta ihan kaikkia en laittanut. Muutama jäi yli.


Kakun koko oli n. 2 metriä ja vajaa 90 cm leveimmästä kohdasta. Painoa arvelimme olevan n. 55-60 kg eli aika muhkea Suomi. Kuva kakusta ylhäältä kuvattuna löytyy täältä.

 (Kuva: Puolustusvoimat / Kaapo Valkeavirta)


torstai 30. marraskuuta 2017

Piparikirjapino ja muita piparitöitä

Syksyllä oli mielenkiintoinen pipariprojekti ja sain tehdä Akateemisen kirjakaupan jouluesitteeseen kansikuvan piparitalon. Ideana oli siis piparikirjoista koostuva piparkakkutalo. Sain suunnitelman millaista halutaan ja aloin koota kirjoja. Haasteena oli kestävyys, koska syksyllä kosteutta ilmassa riittää ja päädyin kuivattamaan piparit muovilaatikoissa, joihin laitoin isoja kosteudensitojapusseja. Tämä ratkaisu toimi aika hyvin ja kuvat saatiin otettua. Itse en ehtinyt kovin kummoisia kuvia ottaa itse tilanteesta, mutta kansikuvasta tuli tälläinen:


Viime joululta jäi myös muutamia kuvia päivittämättä ja yksi piparitöistä oli lastenvaunut.


Tosin vaunuissa ei ollut vauvaa vaan vaahtokarkkeja:)


Kukat ovat sokerimassaa.


Kuusenkoristepipareita tulee joka joulu piperrettyä.


Krumeluuria.



Ja vielä tämän joulun piparitaloja.


Lumiukko on yksi lemppareistani bambien ohella.


Ja ne bambit!




tiistai 28. marraskuuta 2017

Frozen-piparilinna

Ei ole tullut vähään aikaan blogia päiviteltyä, mutta täällä ollaan edelleen :) Piparointiaika on parhaimmillaan ja tein hyvään tarkoitukseen muutaman talon. Yksi oli Frozen-linna, johon tein omat kaavat. Vähän tarvitsisi vielä hiomista, mutta tämä on vasta ensimmäinen versio.



Talossa on valot, mutta yläosaa täytyy muuttaa, jotta valo näkyisi parvekkeen ikkunasta paremmin.


Linnan takana on myös ikkunat.





keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Mansikkamäki 10 vuotta









Tänään on tasan 10 vuotta siitä kun aloitin bloggaamisen ensin Vuodatuksessa ja myöhemmin täällä Bloggerissa. Uskomatonta miten nopeasti aika on kulunut ja miten paljon on näihin vuosiin mahtunut kaikenlaista, iloa, ihania ihmisiä ja paljon paljon leivontaa. Myös ongelmia, kuten Vuodatuksen blogin kuvien häviäminen 2,5 vuoden ajalta. Enemmän on kuitenkin mukavia asioita ja nyt harrastusleipominen on kondiittorikoulutuksen myötä muuttunut enemmän oikeaksi työksi. 

Kiitän kaikkia lukijoita ja kanssaleipureita sekä bloggaajia kaikista näistä vuosista. On ollut ihana viettää kanssanne aikaa täällä leivontamaailmassa. Toivotan kaikille hyvää jatkoa ja innostusta tuleville vuosille. Itsellä tilanne on tällä hetkellä se, että bloggaaminen saa jäädä vähemmälle, kuten ehkä olette jo huomanneetkin päivitysväleistä. Instagramiin tulee kuvia laitettua, mutta harvemmin enää tänne blogin puolelle. Kondiittorin ammattitutkinto on vielä kesken ja erilaisia projekteja putkahtelee, joten aika ei vaan enää riitä kaikkeen. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan :)

Aurinkoista kesää kaikille ja leipomisiin!








keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Vegaaninen juustokakku

Siskontyttö oli pääsiäisenä kyläilemässä ja koska hän on vegaani, leivoin vegaanisen paistettavan juustokakun. Maistui kyllä meille kaikille :) Ohjeen löysin täältä ja hiukan muuntelin sitä. Olen kokeillut myös vadelmalla ja minusta se oli melkeinpä vieläkin parempaa, mutta mustikkakin kelpaa.


Vegaaninen paistettava juustokakku

Pohja:
200 g Digestivekeksejä
75 g maidotonta margariinia

Täyte:
225 g Tofutti soijatuorejuustoa
400 g Alpro Go On soijarahkaa
1 dl sokeria
2-3 rkl sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Mustikka (tai vadelma)marmorointi:
1 dl (pakaste)marjoja
1 rkl sokeria

1. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita sulatettu rasva mukaan. Painele keksiseos irtopohjavuokaan (halk. 20 cm) jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat sivelty rasvalla. Painele keksimurska pohjalle ja reunoille, mutta ei aivan vuoan yläreunaan. Ehkä noin puoliväliin riippuen vuoasta.
2. Sekoita täyteaineet (maissitärkkelys siivilän läpi) kunnolla keskenään sekaisin ja kaada keksimurskan päälle.
3. Kuumenna marjat sokerin kanssa ja soseuta. Voit halutessasi siivilöidä jolloin saat siemenetöntä marjasosetta. Tiputtele lusikalla marjasosetta juustokakun pinnalle ja tee veitsellä marmorikuviointi liikuttelemalla veistä pystysuorassa. Varo ettei osu pohjaan.
4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 min. Täytteen kuuluu jäädä hiukan hytkyväksi kakun keskeltä kun vuokaa liikuttaa. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin. Kun kakku on kokonaan jäähtynyt, irroita kakku reunasta varovasti veitsellä pyöräyttämällä. Irroita irtopohjavuoan reuna ja siirrä kakku lastalla tarjoilualustalle.

Nam!




tiistai 4. huhtikuuta 2017

Kouluhommia

Taas on käyty ahkerasti koululla opiskelemassa ja tällä kertaa tein n. 80 cm korkean sokerityön ja tuulihattutornin eli croquembouchen. Siinäkin oli koristeensa isomaltoosista tehtyjä kukkia.

Kukan terälehdet ovat vedetystä sokerista eli tässä tapauksessa isomaltoosista. Lehdet ovat pastillagea.


Koko työ mahtui juuri ja juuri koulun kaappiin.


Alusta on valettuja laattoja.


Kahden kirkkaan palkin välissä on "superpalloja", silikonimuottiin valettuna ja koristeltuna värikkäillä isomaltoosipaloilla.


Kotona tein simppelin kukan ihan vaan harjoituksena.


Tuulihattutorni. Tuulihatuissa suklaa-baileystäyte. Koristeena on valkoisia ruusuja ja kehrättyä sokeria.



tiistai 14. helmikuuta 2017

Kukkia


Sokerineilikoita sokerimassasta.




Osuuspankkikakkuihin oransseja ruusuja.


lauantai 4. helmikuuta 2017

Suklaatöitä

Tein pari suklaatyötä jämäsuklaista.

Lootuksenkukka "puu"palan päällä.


Terälehtiin minulla on muotit, joihin valoin suklaakuoret.


Kukan kokoamisen jälkeen maalasin kukan suklaaspraylla.


Romutin tämän ensimmäisen työn ja käytin siitä uudestaan puupalan ja suklaamunan toisella tavalla muotoiltuna. Työn korkeus on yli 50 cm.


Suklaakukka.


Kukan keskusta.