Oktonautit pääsivät toisenkin kerran kakkua koristamaan. Ensimmäinen kakku löytyy täältä. Nyt ei tarvittu kerroskakkua, vaan tein yhden suklaisen kakkupohjan ja täytin sen mansikalla sekä minttusuklaamoussella.
Hahmoiksi toivottiin ainakin Kapteeni Valkosta ja Viiviä. Kolmanneksi valitsin pingviini Peson :)
Sivut
▼
keskiviikko 27. toukokuuta 2015
maanantai 25. toukokuuta 2015
Luontoäidin kranssikakku
Sunnuntaina oli viimeinen päivä osallistua Leivontafoorumin kuukauden haasteeseen, joka oli tällä kertaa täytekakku. Hetken mielijohteesta päätin leipoa jotain ja koska kaupat olivat kiinni, piti turvautua niihin tarvikkeisiin mitä kotoa löytyi. Onneksi yleensä on aina varalle pari purkkia kermaa ja pakastimesta nappasin marjat. Syötävät kukat ja yrtit ovat tällä hetkellä kovassa nousussa ja niiden saatavuus on parantunut kaupoissa huimasti. Tosin nämä kukat sain ihan lähettyviltä poimimalla... maalaiselämän etuja :) Ideana oli tehdä kranssi kakun päälle suklaaoksista ja kukista. Jos kaupat olisivat olleet auki niin muutama tuore marja olisi myös sopinut kakkuun.
Luontoäidin kranssikakku (8-10 hengelle)
Pohja:
2 kananmunaa
65 g Siro-sokeria
40 g vehnäjauhoja
30 g ohrakasta tai perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
50-100 g 50 % sokerivettä (tai sitruunalimua)
Täyte 1.
90 g vadelmamarmeladia
120 g mustikoita (minulla oli pensasmustikoita, jotka värjäävät vähemmän, mutta metsämustikat käyvät myös)
Täyte 2.
200 g vadelmasosetta
100 g vaniljatuorejuustoa
60 g vadelmamarmeladia
40 g tomusokeria
4 liivatetta
15 g sitruunamehua
200 g vispikermaa
Kuorrutus ja koristelu:
200 g vispikermaa
100 g tummaa suklaata (+pakastettua alkoholia 2-3 dl esim. Koskenkorvaa, minulla oli Calvadosta)
mustikankukkia
orvokkeja
marjoja
(riisikrokanttia)
1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi yhdistetyt vehnäjauhot, ohrakas ja leivinjauhe. Kääntele varovasti haarukkavatkaimella vaahtoon. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (18 cm) ja paista 180 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä.
2. Tee täyte 1. Yhdistä vadelmamarmeladi ja hieman murskatut mustikat.
3. Tee täyte 2. Sekoita vadelmasose, vaniljatuorejuusto ja vadelmamarmeladi. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen liotettu liivate. Kaada liivateseos vadelmasoseoksen joukkoon kokoajan vispaten. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon varovasti käsin vispaten. Maista ja lisää tomusokeria tarpeen mukaan.
4. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Vuoraa käyttämäsi irtopohjavuoka tuorekelmulla ja aseta pohjalle toinen kakkupohjista. Kostuta sokerivedellä ja levitä puolet täyte 1.:stä. Kaada vadelmamousse (täyte 2.) vuokaan. Levitä loput täyte 1.:stä päälle tulevalle kakkupohjalle ja kiepsauta se vadelmamoussen päälle. Kostuta ja kääri tuorekelmuun. Laita kakku pakastimeen pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
5. Valmista suklaaoksat. Sulata suklaa 30-33 asteisessa vesihauteessa (ei tarvitse temperoida) tai temperoi suklaa. Siirrä pursotinpussiin. Kaada pakastettu alkoholi kulhoon ja pursota siihen "suklaaoksia". Suklaa jähmettyy välittömästi. Nosta oksat leivinpaperin päälle kuivumaan. Alkoholi haihtuu huoneenlämmössä. Alkoholiin pursottamalla saat oksista melkein aidonnäköisiä.
6. Vaahdota vispikerma. Käännä kakku kakkupahvin päälle. Kuorruta kermavaahdolla. Jätä hiukan kermavaahtoa pursotuksia varten. Voit tässä vaiheessa koristella reunan esim. riisikrokantilla ennen tarjoilualustalle siirtoa. Pursota pyöreäpäisellä tyllalla kermapallosia kakun päälle ja asettele suklaaoksat, mustikankukat ja orvokit.
Valmis kakku.
Mustikankukat ovat suloisia ja maukkaita koristeita.
Tämä muistutti enemmänkin hyydykekakkua pohjan niukkuuden vuoksi. Kakku maistui marjaiselta ja kotoiselta, täytteessä kun ei ollut mitään ihmeellistä ja jännittävää :)
Luontoäidin kranssikakku (8-10 hengelle)
Pohja:
2 kananmunaa
65 g Siro-sokeria
40 g vehnäjauhoja
30 g ohrakasta tai perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
50-100 g 50 % sokerivettä (tai sitruunalimua)
Täyte 1.
90 g vadelmamarmeladia
120 g mustikoita (minulla oli pensasmustikoita, jotka värjäävät vähemmän, mutta metsämustikat käyvät myös)
Täyte 2.
200 g vadelmasosetta
100 g vaniljatuorejuustoa
60 g vadelmamarmeladia
40 g tomusokeria
4 liivatetta
15 g sitruunamehua
200 g vispikermaa
Kuorrutus ja koristelu:
200 g vispikermaa
100 g tummaa suklaata (+pakastettua alkoholia 2-3 dl esim. Koskenkorvaa, minulla oli Calvadosta)
mustikankukkia
orvokkeja
marjoja
(riisikrokanttia)
1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi yhdistetyt vehnäjauhot, ohrakas ja leivinjauhe. Kääntele varovasti haarukkavatkaimella vaahtoon. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (18 cm) ja paista 180 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä.
2. Tee täyte 1. Yhdistä vadelmamarmeladi ja hieman murskatut mustikat.
3. Tee täyte 2. Sekoita vadelmasose, vaniljatuorejuusto ja vadelmamarmeladi. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen liotettu liivate. Kaada liivateseos vadelmasoseoksen joukkoon kokoajan vispaten. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon varovasti käsin vispaten. Maista ja lisää tomusokeria tarpeen mukaan.
4. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Vuoraa käyttämäsi irtopohjavuoka tuorekelmulla ja aseta pohjalle toinen kakkupohjista. Kostuta sokerivedellä ja levitä puolet täyte 1.:stä. Kaada vadelmamousse (täyte 2.) vuokaan. Levitä loput täyte 1.:stä päälle tulevalle kakkupohjalle ja kiepsauta se vadelmamoussen päälle. Kostuta ja kääri tuorekelmuun. Laita kakku pakastimeen pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
5. Valmista suklaaoksat. Sulata suklaa 30-33 asteisessa vesihauteessa (ei tarvitse temperoida) tai temperoi suklaa. Siirrä pursotinpussiin. Kaada pakastettu alkoholi kulhoon ja pursota siihen "suklaaoksia". Suklaa jähmettyy välittömästi. Nosta oksat leivinpaperin päälle kuivumaan. Alkoholi haihtuu huoneenlämmössä. Alkoholiin pursottamalla saat oksista melkein aidonnäköisiä.
6. Vaahdota vispikerma. Käännä kakku kakkupahvin päälle. Kuorruta kermavaahdolla. Jätä hiukan kermavaahtoa pursotuksia varten. Voit tässä vaiheessa koristella reunan esim. riisikrokantilla ennen tarjoilualustalle siirtoa. Pursota pyöreäpäisellä tyllalla kermapallosia kakun päälle ja asettele suklaaoksat, mustikankukat ja orvokit.
Valmis kakku.
Mustikankukat ovat suloisia ja maukkaita koristeita.
Tämä muistutti enemmänkin hyydykekakkua pohjan niukkuuden vuoksi. Kakku maistui marjaiselta ja kotoiselta, täytteessä kun ei ollut mitään ihmeellistä ja jännittävää :)
lauantai 23. toukokuuta 2015
Sabluunalla koristellut piparit
Sabluunoita on tullut aiemminkin käytettyä pipareiden koristeluun, mutta vain kuorrutettuihin pipareihin joko pikeeriä tai helmiäissprayta käyttämällä. Kuorrutetut piparit ovat vain niin makeita, että mietin jotain muuta koristelutapaa. Mieleen tuli kokeilla erivärisiä taikinoita ja tälläisiä näistä tuli:
Vaaleat piparit ovat fantasiapiparitaikinaa ja tummat ovat pumpernikkelitaikinaa. Tumma koristelutaikina on tehty fantasiapiparitaikinasta, johon lisäsin tummaa kaakaojauhetta ja kermaa. Kermaa lisäsin sen verran, että sain taikinasta notkean, levitettävän massan.
Taikina kaulitaan levyksi ja laitetaan sabluuna päälle.
Notkistettu ja erivärinen taikina levitetään palettiveitsellä sabluunan päälle.
Kerroksen tulee olla tasainen, mutta sabluunaa ei voi laamia aivan puhtaaksi. Muuten jää liian ohut kerros taikinaa.
Sabluuna otetaan varovasti pois ja kuvioidusta taikinasta voi ottaa haluamilla muoteilla paloja. Piparit paistetaan normaaliin tapaan.
Ylimääräinen, osittain värjääntynyt taikina leikataan pois ja puhtaan taikinan voi kaulia uudestaan. Värjääntyneet palat voi laittaa kulhon odottamaan käyttöä ja tehdä niistä marmoroituja pipareita. Taikinaa ei kannata kovin paljoa möyhiä, niin marmoroinnista tulee kauniimpi.
Valmiiksi paistettuja, marmoroituja pipareita.
Valmiita sabluunapipareita.
Innostuin testaamaan myös pitsimattoa. Se toimikin yllättävän hyvin.
Levitä notkea taikina pitsimatolle.
Kauli taikina levyksi ja aseta se pitsimaton päälle. Kauli kevyesti taikina kiinni pitsimattoon ja laita pakastimeen.
Kun taikina on riittävästi pakastunut (noin yksi tunti? voit kokeilla irroittamista ja jos pitsikuvio jää kiinni taikinaan, voit irroittaa sen kokonaan), laita pitsimatto nurinpäin leivinpaperin päälle ja irroita silikonimatto pois. Tässä kannattaa olla melko nopea, koska taikina alkaa sulamaan nopeasti ja silloin kuvio ei irtoa kokonaisena.
Leikkaa taikinasta piparimuoteilla paloja. Tässäkin pitää olla myös nopea (tai vie hetkeksi takaisin pakkaseen), sillä kun taikina sulaa, niin paloja käsitellessä kuviointi tahriintuu helposti.
Valmiita pitsipipareita.
Lähikuvaa.
Värejä voi vaihdella toisinkinpäin eli tumma pipari ja vaalea kuviointi eli silloin taikinan sekaan laitetaan vain tilkka kermaa. Vaaleaa taikinaa voisi myös värjätä elintarvikeväreillä.
Vaaleat piparit ovat fantasiapiparitaikinaa ja tummat ovat pumpernikkelitaikinaa. Tumma koristelutaikina on tehty fantasiapiparitaikinasta, johon lisäsin tummaa kaakaojauhetta ja kermaa. Kermaa lisäsin sen verran, että sain taikinasta notkean, levitettävän massan.
Taikina kaulitaan levyksi ja laitetaan sabluuna päälle.
Notkistettu ja erivärinen taikina levitetään palettiveitsellä sabluunan päälle.
Kerroksen tulee olla tasainen, mutta sabluunaa ei voi laamia aivan puhtaaksi. Muuten jää liian ohut kerros taikinaa.
Sabluuna otetaan varovasti pois ja kuvioidusta taikinasta voi ottaa haluamilla muoteilla paloja. Piparit paistetaan normaaliin tapaan.
Ylimääräinen, osittain värjääntynyt taikina leikataan pois ja puhtaan taikinan voi kaulia uudestaan. Värjääntyneet palat voi laittaa kulhon odottamaan käyttöä ja tehdä niistä marmoroituja pipareita. Taikinaa ei kannata kovin paljoa möyhiä, niin marmoroinnista tulee kauniimpi.
Valmiiksi paistettuja, marmoroituja pipareita.
Valmiita sabluunapipareita.
Innostuin testaamaan myös pitsimattoa. Se toimikin yllättävän hyvin.
Levitä notkea taikina pitsimatolle.
Kauli taikina levyksi ja aseta se pitsimaton päälle. Kauli kevyesti taikina kiinni pitsimattoon ja laita pakastimeen.
Kun taikina on riittävästi pakastunut (noin yksi tunti? voit kokeilla irroittamista ja jos pitsikuvio jää kiinni taikinaan, voit irroittaa sen kokonaan), laita pitsimatto nurinpäin leivinpaperin päälle ja irroita silikonimatto pois. Tässä kannattaa olla melko nopea, koska taikina alkaa sulamaan nopeasti ja silloin kuvio ei irtoa kokonaisena.
Leikkaa taikinasta piparimuoteilla paloja. Tässäkin pitää olla myös nopea (tai vie hetkeksi takaisin pakkaseen), sillä kun taikina sulaa, niin paloja käsitellessä kuviointi tahriintuu helposti.
Valmiita pitsipipareita.
Lähikuvaa.
Värejä voi vaihdella toisinkinpäin eli tumma pipari ja vaalea kuviointi eli silloin taikinan sekaan laitetaan vain tilkka kermaa. Vaaleaa taikinaa voisi myös värjätä elintarvikeväreillä.
keskiviikko 20. toukokuuta 2015
Kuningasjäätelö
Kesä ja jäätelö. Mahtava parivaljakko ja vielä parempaa, kun jäätelön valmistaa itse. Tuoreet marjat maistuvat makoisimmilta, mutta niitä odotellessa käytin tähän Pakkasmarjan Kuningas marjasekoitusta.
Kuningasjäätelö
250 g Kuningas marjasekoitusta (tai muuten mansikoita, mustikoita ja vadelmia)
2 valkuaista
1/2 dl Siro-sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl kreikkalaista jogurttia (muukin jogurtti käy)
1/2 dl glukoosisiirappia
1. Soseuta sauvasekoittimella kohmeiset pakastemarjat.
2. Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää vähitellen sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
3. Vatkaa jogurtti, vaniljasokeri ja glukoosisiirappi keskenään sekaisin.
4. Yhdistä marjasose, jogurttiseos ja marenkivaahto.
5. Laita seos jäätelökoneeseen pyörimään tai pistä rasiaan ja pakastimeen jäätymään. Voit sekoittaa pakastamisen alussa seosta muutamaan kertaan, mutta se ei ole välttämätöntä.
Löysin Prismasta suloisia jäätelökulhoja ja tein lapsille marjaiset jätskiannokset. Koristeeksi laitoin pakastekuivattua vadelmaa ja pieniä marenkeja, joita olin aiemmin pursotellut italialaisesta marengista. Niihin olin tehdessä siivilöinyt myös vadelmamurskaa (pakastekuivattua vadelmaa Punnitse&Säästä-kaupasta)
Raikasta ja marjaisaa.
Kuningasjäätelö
250 g Kuningas marjasekoitusta (tai muuten mansikoita, mustikoita ja vadelmia)
2 valkuaista
1/2 dl Siro-sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl kreikkalaista jogurttia (muukin jogurtti käy)
1/2 dl glukoosisiirappia
1. Soseuta sauvasekoittimella kohmeiset pakastemarjat.
2. Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää vähitellen sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
3. Vatkaa jogurtti, vaniljasokeri ja glukoosisiirappi keskenään sekaisin.
4. Yhdistä marjasose, jogurttiseos ja marenkivaahto.
5. Laita seos jäätelökoneeseen pyörimään tai pistä rasiaan ja pakastimeen jäätymään. Voit sekoittaa pakastamisen alussa seosta muutamaan kertaan, mutta se ei ole välttämätöntä.
Löysin Prismasta suloisia jäätelökulhoja ja tein lapsille marjaiset jätskiannokset. Koristeeksi laitoin pakastekuivattua vadelmaa ja pieniä marenkeja, joita olin aiemmin pursotellut italialaisesta marengista. Niihin olin tehdessä siivilöinyt myös vadelmamurskaa (pakastekuivattua vadelmaa Punnitse&Säästä-kaupasta)
Raikasta ja marjaisaa.
tiistai 19. toukokuuta 2015
Suklaasuukot
Suklaasuukojen tai -pusujen ohje on tuttu vuosien takaa, mutta nämä makeat herkut valloittavat aina uudestaan. Tällä kertaa käytin italialaista marenkia, mutta aikoinaan Marien (Sekasoppa) blogista bongaamani ohje on suurinpiirtein tälläinen:
Suklaasuukot/pusut
3 valkuaista
2 dl Siro-sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai jotain muuta mausteeksi)
n. 15 kpl Marie-keksejä tai muita ohuita keksi/vohvelilevyjä.
200 g tummaa suklaata
1 tl ruokaöljyä
1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri mukaan. Vatkaa kunnes vaahto on niin jäykkää, että kulhon voi huoletta kääntää ylösalaisin eikä marenki valu.
2. Mausta marenki haluamalla tavallasi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille Marie-keksejä, noin 15 kpl. Pursota marengista kekoja keksin päälle. Paista marenkeja 150 asteessa 6-8 min, kunnes marengin pinta on kiinteytynyt.
3. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa. Lisää öljy ja sekoita. Kuorruta pusut, koristele ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Erilaisia maustamisideoita:
mansikkapusut: vaihda sokerin tilalle 1 1/2 dl mansikkatomusokeria ja 1/2 dl Siro-sokeria.
mokkapusut: mausta marenkivaahto 1 tl pikakahvijauhetta
kaakaopusut: mausta marenkivaahto 1-2 rkl kaakaojauhetta tai käytä sokerin tilalle 1 1/2 dl kaakaotomusokeria ja 1/2 dl Siro-sokeria
mariannepusut: mausta marenkivaahto 1 dl Marianne Crushilla.
kookospusut: lisää marenkivaahtoon 2 dl kookoshiutaleita
Nämä tein samalla ohjeella kuin sitruunamarenkipiiraan marengin, mutta lisäsin vaniljasokeria. Tuosta piiraasta tulikin tämä vanha resepti mieleen, kun tytär toivoi lisää marenkia :) Osaan suklaapusuista ripottelin mariannemurskaa (NaM!) ja osaan aivan hienoa suklaaraastetta ja kultaisia nonparelleja.
Sisällä pehmeää vaniljaista marenkivaahtoa.
sunnuntai 17. toukokuuta 2015
Hääpäiväkakku
Hääpäivän kunniaksi, 30 yhteisen vuoden juhlistamiseksi, toivottiin täytekakkua. Kakun koristelu oli muuten vapaa, mutta aikoinaan hääkimpussa oli ollut valkoisia ruusuja, joten ne haluttiin jotenkin mukaan. Viittä upeaa tytärtä kuvastamaan toivottiin esim. perhosia, joten tein "hääkimpun" sydämenmuotoisen kakun päälle ja perhoset siihen ympärille. Kakun sisältä löytyy omenahilloa ja mansikkamoussea.
Kakun alareunaa kiertää silikonimuotilla tehty sokerimassanauha.
Lähikuvaa kukista.
Kakun alareunaa kiertää silikonimuotilla tehty sokerimassanauha.
Lähikuvaa kukista.
torstai 14. toukokuuta 2015
Sitruuna-marenkipiiras
Sitruuna-marenkipiiraan pirteän kirpeä maku taittuu miedon makean italialaisen marengin pehmeyteen. Piiraasta on vaikka kuinka paljon erilaisia muunnoksia ja reseptejä. Tässä on yksi oma versio :)
Sitruuna-marenkipiiras
Pohja:
120 g voita
3/4 dl mantelijauhetta
1,5 dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Sitruunatäyte:
3 keltuaista
1,5 sitruunan kuoriraaste
1,5 sitruunanmehu
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl Maizenaa
0,5 dl vettä
100 g vaniljatuorejuustoa
Italialainen marenki:
3 valkuaista
3 dl sokeria
1 dl vettä
1. Laita kulhoon kaikki muut ainekset (jääkaappikylmät) pohjaa varten, paitsi kananmuna. Nypi nopeasti tasaiseksi muruksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin viilenemään noin tunniksi. Kauli taikina ohueksi leivinpaperin tai silikonialustan päälle(n.3 mm paksuksi) ja kiepsauta se voidellun piirakkavuoan päälle. Irroita leivinpaperi ja tasoita reunat. Taikinaa saattaa jäädä yli, siitä voi tehdä vaikka pieniä muropohjia leivoksia varten. Laita vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi.
2. Lämmitä uuni 200 asteeseen, ota vuoka jääkaapista ja pistele pohja haarukalla. Laita leivinpaperi taikinan päälle ja siihen jotain sopivia painoja (kuivia herneitä tai muutama metallinen ruokaveitsi. Paista ensin n. 12 minuuttia, poista sitten leivinpaperi ja jatka vielä muutama minuutti paistamista, kunnes pohja on kypsä. Ota vuoka pois uunista ja anna jäähtyä (tai tee sitruunatäyte valmiiksi ja paista sitäkin muutama minuutti).
3. Tee sitruunatäyte. Pese hyvin (luomu)sitruunat ja raasta n. 1,5 sitruunan kuori. Tämä riippuu sitruunoiden koosta, isoja saattaa riittää yksikin, pienistä voi raastaa vaikka molemmat. Purista mehu ja laita sekä mehu että raaste kattilaan. Erottele kananmunista keltuaiset (säästä valkuaiset) ja lisää kattilaan. Lisää myös sokeri ja vesi. Sekoita Maizena 0,5 dl kylmää vettä ja vispaa mukaan seokseen. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Siirrä kiisseli yleiskoneeseen tai vatkaa sähkövatkaimella kiisseli viileäksi. Lisää vaniljatuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Voit lisätä täytteen joko täysin paistetulle ja viilennetylle pohjalle tai sitten voit lisätä täyteen pohjan paiston loppuvaiheessa ja jatkaa paistamista vielä muutaman minuutin. Laita täytetty piiraspohja jääkaappiin viilenemään.
4. Valmista italialainen marenki. Laita valkuaiset valmiiksi yleiskoneeseen. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kuumenna sokeriliemi 120-121 asteeseen. Vähän ennenkuin liemi on saavuttanut lämpötilansa, aloita valkuaisten vatkaaminen. Kaada sokerilientä ohuena norona valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on viilentynyt. Pursota marenkia sitruunatäytteen päälle ja polta kaasupolttimella kauniin ruskeiksi.
Valmis piirakka.
Koristeena käytin syötäviä kukkia, tällä kertaa orvokkeja. Nykyään syötäviä kukkia ja muita pikkuyrttejä saa aika mukavasti kaupoista ympäri vuoden. On ne vaan niin söpöjä.. pian niitä saa onneksi kotipihaltakin :)
Sitruuna-marenkipiiras
Pohja:
120 g voita
3/4 dl mantelijauhetta
1,5 dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Sitruunatäyte:
3 keltuaista
1,5 sitruunan kuoriraaste
1,5 sitruunanmehu
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl Maizenaa
0,5 dl vettä
100 g vaniljatuorejuustoa
Italialainen marenki:
3 valkuaista
3 dl sokeria
1 dl vettä
1. Laita kulhoon kaikki muut ainekset (jääkaappikylmät) pohjaa varten, paitsi kananmuna. Nypi nopeasti tasaiseksi muruksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin viilenemään noin tunniksi. Kauli taikina ohueksi leivinpaperin tai silikonialustan päälle(n.3 mm paksuksi) ja kiepsauta se voidellun piirakkavuoan päälle. Irroita leivinpaperi ja tasoita reunat. Taikinaa saattaa jäädä yli, siitä voi tehdä vaikka pieniä muropohjia leivoksia varten. Laita vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi.
2. Lämmitä uuni 200 asteeseen, ota vuoka jääkaapista ja pistele pohja haarukalla. Laita leivinpaperi taikinan päälle ja siihen jotain sopivia painoja (kuivia herneitä tai muutama metallinen ruokaveitsi. Paista ensin n. 12 minuuttia, poista sitten leivinpaperi ja jatka vielä muutama minuutti paistamista, kunnes pohja on kypsä. Ota vuoka pois uunista ja anna jäähtyä (tai tee sitruunatäyte valmiiksi ja paista sitäkin muutama minuutti).
3. Tee sitruunatäyte. Pese hyvin (luomu)sitruunat ja raasta n. 1,5 sitruunan kuori. Tämä riippuu sitruunoiden koosta, isoja saattaa riittää yksikin, pienistä voi raastaa vaikka molemmat. Purista mehu ja laita sekä mehu että raaste kattilaan. Erottele kananmunista keltuaiset (säästä valkuaiset) ja lisää kattilaan. Lisää myös sokeri ja vesi. Sekoita Maizena 0,5 dl kylmää vettä ja vispaa mukaan seokseen. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Siirrä kiisseli yleiskoneeseen tai vatkaa sähkövatkaimella kiisseli viileäksi. Lisää vaniljatuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Voit lisätä täytteen joko täysin paistetulle ja viilennetylle pohjalle tai sitten voit lisätä täyteen pohjan paiston loppuvaiheessa ja jatkaa paistamista vielä muutaman minuutin. Laita täytetty piiraspohja jääkaappiin viilenemään.
4. Valmista italialainen marenki. Laita valkuaiset valmiiksi yleiskoneeseen. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kuumenna sokeriliemi 120-121 asteeseen. Vähän ennenkuin liemi on saavuttanut lämpötilansa, aloita valkuaisten vatkaaminen. Kaada sokerilientä ohuena norona valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on viilentynyt. Pursota marenkia sitruunatäytteen päälle ja polta kaasupolttimella kauniin ruskeiksi.
Valmis piirakka.
Koristeena käytin syötäviä kukkia, tällä kertaa orvokkeja. Nykyään syötäviä kukkia ja muita pikkuyrttejä saa aika mukavasti kaupoista ympäri vuoden. On ne vaan niin söpöjä.. pian niitä saa onneksi kotipihaltakin :)
tiistai 12. toukokuuta 2015
Kesän kuumin blogi
Kuuma kesä edessä ja vauhti vain kiihtyy blogimaailmassa. Nyt etsitään kesän kuuminta blogia Blogirinki Median lifestyle-, ruoka- ja leivontablogeista. Mikä sinua innoittaa ja saa sormet syyhyämään kokeilemisen odotuksesta? Tai muuten herättää ajatuksia? Mistä blogista on ainesta tulevan kesän kipinän lähteeksi?
Äänestä Kesän kuuminta blogia täällä ja voit voittaa Arabian kesäkattauksen (arvo 350 euroa). Osallistua voit joka kategoriassa eli monta mielenkiintoista blogia on selattavissa. Äänestysaika on 04-31.5.2015
maanantai 11. toukokuuta 2015
Moussekakkuja äideille
Eilen juhlittiin äitejä ja monessa perheessä leivottiin kakkuja tai jotain muuta herkkua. Kakkua ei meillä tarjoiltu, vaan sain aamupalaksi tuoreita vesirinkilöitä. Vesirinkilät ovat yksi lemppareistani ja keskimmäisestä tyttärestäni on tullutkin meidän perheen leipuripro niiden suhteen. Ihan ilman kakuntekoa ei tästä viikonlopusta kuitenkaan selvitty, sillä tein pari hyydykekakkua. Toisen tilasi ystäväni ja toinen meni mummolaan :)
Mansikkahyydykekakku minttusuklaasydämellä.
Ohjeet ovat noin suurinpiirtein, sillä muokkailen aineksien määriä maun mukaan eli nämä moussekakut tulevat sellaisella mutu-meiningillä :)
Mansikka-minttusuklaakakku
Pohja:
200 g Digestivekeksiä
75-80 g voita
1. Murskaa keksit ja sulata voi. Levitä seos leivinpaperoidulle (pohja) irtovuokaan (halk. n. 24 cm).
Suklaasydän:
2,5 dl vispikermaa
n. 150 g suklaata (tummaa/maito)
100 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
n. 100-150 g Mariannerakeita murskattua (Mariannecrush käy myös)
2 liivatetta+tilkka vettä tai kermaa
sokeria maun mukaan
1. Ota vispikermasta n. puoli desiä ja laita kattilaan kuumenemaan. Kun kerma on kuumaa, sulata suklaa siihen. Vatkaa vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja sula suklaa keskenään. Kuumenna mikrossa tilkka vettä tai kermaa ja lisää liotetut liivatelehdet. Vatkaa liivateseos mukaan.
2. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Kääntele murskatut Mariannerakeet tai Marianne Crush vaahtoon. Lisää sokeria maun mukaan.
3. Laita pienemmän irtopohjavuoan rengas tai kakkurengas (n. 20 cm) keskelle keksipohjaa. Kaada suklaamousse pienemmän kakkurenkaan sisälle ja laita pakastimeen jähmettymään noin tunniksi-kahdeksi. Suklaakerroksen voisi myös pakastaa erikseen ja sen jäädyttyä laittaa erikseen kakun keskelle, mutta tällä tavoin säästää aikaa.
Mansikkatäyte:
250-300 g mansikoita
100 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 dl vispikermaa
sileäksi soseutettua mansikkahilloa tai marmeladia
5 liivatetta
3 rkl vahvaa mansikkamehua tai sitruunanmehua
1. Soseuta mansikat. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja mansikkasose keskenään. Kuumenna mehutilkka ja lisää liotetut liivatteet. Kaada liivate mansikka-tuorejuusto-ranskankermaseokseen koko ajan vatkaten.
2. Vispaa kerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Makeuta mansikkamousse tarpeen mukaan mansikkamarmeladilla tai sileällä hillolla.
3. Ota vuoka pois pakastimesta, irroita suklaamoussen kakkurengas ja kaada/pursota mansikkamousse suklaasydämen ympärille ja päälle. Tasoita ja anna hyytyä joko jääkaapissa tai pakastimessa.
Mansikkapinta:
250 g mansikkaa
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
1. Soseuta mansikat. Liota liivatelehdet. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää liivatteet. Kaada ohuena norona mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos hyytyneen mansikkamoussen päälle. Laita takaisin kylmään hyytymään.
Koristelin kakun suklaakukalla, suklaatransferilla koristelluilla valkosuklaakiekoilla, vispikermalla, moussekupoleilla (suklaapinta+hienoksi raastettu suklaa) ja tuoreilla mansikoilla (hyytelö päälle) ja riisikrokanttimurskeella.
Toinen kakku oli vadelma-sitruunakakku suklaapohjalla eli mutakakun pohja, vadelmamoussesydän samaan tapaan kuin tuo mansikka ja ympärillä sitruunamousse. Pinnalla on lumijauhetta ja valkosuklaakoristeita. Koristeeksi olisi tietysti kuulunut olla vadelmia, mutta niitä tuoreena kaupasta löytynyt. Siksi erheellisesti mansikoita :)
Suklaaruusukkeet koristelin suihkutettavalla kaakaovoipohjaisella suklaavärillä.
Mansikkahyydykekakku minttusuklaasydämellä.
Ohjeet ovat noin suurinpiirtein, sillä muokkailen aineksien määriä maun mukaan eli nämä moussekakut tulevat sellaisella mutu-meiningillä :)
Mansikka-minttusuklaakakku
Pohja:
200 g Digestivekeksiä
75-80 g voita
1. Murskaa keksit ja sulata voi. Levitä seos leivinpaperoidulle (pohja) irtovuokaan (halk. n. 24 cm).
Suklaasydän:
2,5 dl vispikermaa
n. 150 g suklaata (tummaa/maito)
100 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
n. 100-150 g Mariannerakeita murskattua (Mariannecrush käy myös)
2 liivatetta+tilkka vettä tai kermaa
sokeria maun mukaan
1. Ota vispikermasta n. puoli desiä ja laita kattilaan kuumenemaan. Kun kerma on kuumaa, sulata suklaa siihen. Vatkaa vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja sula suklaa keskenään. Kuumenna mikrossa tilkka vettä tai kermaa ja lisää liotetut liivatelehdet. Vatkaa liivateseos mukaan.
2. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Kääntele murskatut Mariannerakeet tai Marianne Crush vaahtoon. Lisää sokeria maun mukaan.
3. Laita pienemmän irtopohjavuoan rengas tai kakkurengas (n. 20 cm) keskelle keksipohjaa. Kaada suklaamousse pienemmän kakkurenkaan sisälle ja laita pakastimeen jähmettymään noin tunniksi-kahdeksi. Suklaakerroksen voisi myös pakastaa erikseen ja sen jäädyttyä laittaa erikseen kakun keskelle, mutta tällä tavoin säästää aikaa.
Mansikkatäyte:
250-300 g mansikoita
100 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 dl vispikermaa
sileäksi soseutettua mansikkahilloa tai marmeladia
5 liivatetta
3 rkl vahvaa mansikkamehua tai sitruunanmehua
1. Soseuta mansikat. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljatuorejuusto, ranskankerma ja mansikkasose keskenään. Kuumenna mehutilkka ja lisää liotetut liivatteet. Kaada liivate mansikka-tuorejuusto-ranskankermaseokseen koko ajan vatkaten.
2. Vispaa kerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Makeuta mansikkamousse tarpeen mukaan mansikkamarmeladilla tai sileällä hillolla.
3. Ota vuoka pois pakastimesta, irroita suklaamoussen kakkurengas ja kaada/pursota mansikkamousse suklaasydämen ympärille ja päälle. Tasoita ja anna hyytyä joko jääkaapissa tai pakastimessa.
Mansikkapinta:
250 g mansikkaa
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
1. Soseuta mansikat. Liota liivatelehdet. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää liivatteet. Kaada ohuena norona mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos hyytyneen mansikkamoussen päälle. Laita takaisin kylmään hyytymään.
Koristelin kakun suklaakukalla, suklaatransferilla koristelluilla valkosuklaakiekoilla, vispikermalla, moussekupoleilla (suklaapinta+hienoksi raastettu suklaa) ja tuoreilla mansikoilla (hyytelö päälle) ja riisikrokanttimurskeella.
Toinen kakku oli vadelma-sitruunakakku suklaapohjalla eli mutakakun pohja, vadelmamoussesydän samaan tapaan kuin tuo mansikka ja ympärillä sitruunamousse. Pinnalla on lumijauhetta ja valkosuklaakoristeita. Koristeeksi olisi tietysti kuulunut olla vadelmia, mutta niitä tuoreena kaupasta löytynyt. Siksi erheellisesti mansikoita :)
Suklaaruusukkeet koristelin suihkutettavalla kaakaovoipohjaisella suklaavärillä.
tiistai 5. toukokuuta 2015
Ristiäispipareita
Nämä piparit menivät poikavauvan ristiäisiin ja toiveena oli metsän eläimiä. Kutsukortissa oli hauskat eläinhahmot ja niiden mukaan tein piparit. Lisäksi tuli pieniä bambeja, pupuja, lintuja sekä puita ja lehtiä.
Kuusiin spritsasin pikeerillä vauvan nimen :)
Kuusiin spritsasin pikeerillä vauvan nimen :)
maanantai 4. toukokuuta 2015
Amarulakonvehdit
Kesä on jo nurkan takana, mutta palailen vielä pääsiäisen leivontoihin. Kameran kätköihin oli jäänyt pari kuvaa pääsiäiskonvehdeista. Käytin kuoriin temperoitua valkosuklaata sekä tummaa suklaata, koska muotista tuli aivan pajunkissat mieleen. Täytteeksi tein amarulaganachen, nam!
Amarulaganache
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
1 dl kermaa
1 dl Amarulalikööriä
15 g voita
1. Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kattilassa kerma ja Amarulalikööri melkein kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja anna olla noin minuutin ajan. Sekoita ja anna pienen hetken jäähtyä (n. 35 asteiseksi). Lisää voi ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi. Siirrä ganache pursotinpussiin ja täytä suklaakuoret.
Suklaamuotin "maalaamisessa" on oma hommansa, jotta tumman ja valkoisen suklaan rajasta tulisi siisti. Käytin maalaamisessa pensseliä ja valoin vielä ohuen kerroksen suklaata päälle. Täytön jälkeen suljin kuoret, annoin jähmettyä ja irroitin suklaat muotista.
Amarulaganache
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
1 dl kermaa
1 dl Amarulalikööriä
15 g voita
1. Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kattilassa kerma ja Amarulalikööri melkein kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja anna olla noin minuutin ajan. Sekoita ja anna pienen hetken jäähtyä (n. 35 asteiseksi). Lisää voi ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi. Siirrä ganache pursotinpussiin ja täytä suklaakuoret.
Suklaamuotin "maalaamisessa" on oma hommansa, jotta tumman ja valkoisen suklaan rajasta tulisi siisti. Käytin maalaamisessa pensseliä ja valoin vielä ohuen kerroksen suklaata päälle. Täytön jälkeen suljin kuoret, annoin jähmettyä ja irroitin suklaat muotista.