Wikipedian kertomaa: Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.
Niin tai näin, mutta runebergin tortut maistuvat herkulta ainakin kerran vuodessa. Tänä vuonna laiskotti ja ostin vain pari torttua kaupasta (hyi minua :D ). Nappasin vanhasta blogista tämän ohjeen omatekoisista tortuista.
Runebergin tortut (ohje kirjasta Makujen maailma:Leivonnaiset)
150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja tai esim. piparimuruja
1 dl (n. 50g) mantelijauhelmaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa tai maitoa
(2-3 tippaa rommiaromia)
(Oma kostutusohje: Paistettujen torttujen kostutukseen puristettua appelsiinimehua+hieman sokeria tai laimennettua punssia/rommia--> kiehauta 2 dl vettä ja 2 rkl sokeria, mausta liemi 2-3 rkl alkoholia)
Päälle:
2-3 dl vadelmahilloa
Koristeluun:
1 dl tomusokeria
1 rkl mantelilikööriä tai vettä
1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, voimakkaasti samalla vatkaten taikinaa.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kerman ja aromin kera. Sekoita taikina tasaiseksi.
3. Jaa taikina lieriömäisiin torttuvuokiin, muffinssivuokiin tai vastaaviin. Paina lusikalla taikinan keskelle syvennys ja täytä se hillolla (jätin pois, kun olivat niin pieniä torttuja).
4. Paista 200 asteessa 15-25 min koosta riippuen. Anna jäähtyä.
5. Lisää torttujen keskelle nokare hilloa ja koristele tomusokerikuorrutteella.
Tortut on paistettu minimuffinssivuoassa.
Pieniä syötäviä saakin sitten syödä ainakin parisen kappaletta, eikös vaan?
Kiitos ohjeesta! Tytär leipoi ohjeellasi, lisäsi hieman kardemummaa ja kanelia. Hyviä! Satu
VastaaPoistaMatalan muotonsa vuoksi voisi olla Fredrika Runebergin torttu :D !
VastaaPoistaKumpi tahansa, mutta hyvän makuisia ovat.