sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Sokerimassaruusuja

Joulu meni mukavasti ja nyt on jo levätty ihan tarpeeksi. Siis hommiin ja ruusujen kimppuun. Tuttava toivoi punaisia ruusuja tämän päivän juhlakakkuihin. Tein siis vain nämä koristeet :D

Kukat ja lehdet ovat sokerimassaa.


Ruusut on osittain tehty näillä muoteilla. Käytin kahta pienempää muottia.


Lähikuvaa.



lauantai 22. joulukuuta 2012

Vuodatuksen joululahja

Ihana jouluyllätys Vuodatukselta :)



Uskomatonta.... monen kuukauden jälkeen vanha blogini näkyy taas (vaikkakin osittain ilman kuvia):
www.ebetys.vuodatus.net

perjantai 21. joulukuuta 2012

Kaksi viimeistä taloa

Tämän joulun viimeiset piparitalot on leivottu ja nyt jo viety saajilleen. Molemmat talot on tehty Iloleipurin kirkkomuoteilla, mutta ilman sitä eteisosaa.

Vaaleanpunainen/valkoinen mökki.


Talo takaa.


Etupuolelle tein piparista koristelistan.


Puna-vihreä-valkoinen talo.


Katto on päällystetty kirpeällä mansikkakarkkinauhalla.


Etupuoli.


Talo takaa.



torstai 20. joulukuuta 2012

Kirkko ja karkkitalo

Ystävä pyysi piparikirkkoa ja sellaisen leivoin hänelle. Tähän tein lasimaalausikkunat elintarvikeväreillä maalaamalla. Mustat rajaukset ovat pikeeriä. Ensin pursotin rajat, annoin kuivua ja sen jälkeen maalasin.


Katto on tehty fudgesta. Leikkasin siivuja ja sydänmuotin terävällä päällä muotoilin palat.


Koristelut jätin yksinkertaisiksi. Tiedän ystäväni pitävän selkeistä linjoista :D


Kuusessa nyt oli vähän koukeroita.


Kirkon takana oli isompi "lasi"maalaus.


Tämä pikkutalo meni vanhimmalle tyttärelleni ja hänen poikakaverilleen. Tytär halusi oman talon opiskelijaboxiinsa :D Tässä ei ajateltu yksinkertaisuutta tai tyylikkyyttä, vain pelkästään syötävyyttä. Katto on kuorrutettu suklaalla ja sen päälle ripoteltu vielä suklaarouhetta. Aita on kasattu karkeista.


Jouluisuutta tuo pieni patterituikku talon sisällä. Alustan pohjassa on aukko ja sitä kautta saa alustaa nostamalla tuikun päälle ja pois.


Eiköhän tästä kaksi ihmistä saa suu makeaksi :D



keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Vieläkin joulupipareita?

.... juu, vielä muutamia ja ehkä pari niiden päälle :D



Enkelikuoro.


Kuka kurkkii?


Siipiin ja helmaan sirottelin lumijauhe-kristallipulveriseosta.


Helma.


Kuusenkoristeita.


Vaaleanpunaisissa raidoissa on tuota huurretta ripoteltuna.


 Kukallinen joulukoristepipari.


Tonttujoukko silloin varpasillaan...


Tähtirakeet olin saanut testaukseen Dr.Oetkeriltä jo jokin aika sitten ja nyt valkoiset sekä keltaiset tähdet pääsivät koristelemaan tonttujen pukuja.



Lumijauhe+kristallipulveri

Siro-sokerilla saa kivasti jäistä huurretta pipareihin, mutta nyt halusin testata sitäkin hienompaa huurretta ja kokeilin yhdistää lumijauheen kera ripauksella kristallipulveria. Lumijauhe on tomusokeria parempi vaihtoehto, koska se ei sula niin helposti. Pelkkää kristallipulveria taas on vaikea sirotella tasaisesti ja lopputuloksesta tulee enemmänkin hopeinen kuin huurteinen.


Sekoitin kokeeksi n. ruokalusikalliseen lumijauhetta n. teelusikan kärjellisen verran kristallipulveria.


Tällä määrällä saa jo todella monta piparia huurrettua.


Löysää pikeeriä levitetään piparille ja annetaan olla muutaman minuutin. Ihan juuri pursotetulle kuorrutteelle ei tätä seosta kannata laittaa, koska sitä sulaa turhaan hukkaan. Mahdollisimman pienireikäisellä siivilällä sihdataan kevyesti lumijauhe-kristallipulveria piparin päälle ja annetaan kuivua.


Ylimääräiset lumijauheet sivellään pensselillä kovettuneen pinnan päältä pois vaikka leivinpaperin päälle. Siitä jauhe on helppo kaataa takaisin siivilään uutta piparia varten.

Lopputulos. Tässä vain violetit osat on käsitelty, valkoinen osuus oli jo kuivunut. Koristelupursotukset eivät tartu huurretun pinnan päälle kovinkaan hyvin eli se täytyy ottaa huomioon koristeluja suunniteltaessa.



tiistai 18. joulukuuta 2012

Muumitalon kokoaminen

Ensin pahoittelut siitä, että en ole ehtinyt laittamaan kaikkia juttuja tänne blogiin mitä on toivottu esim. vanhasta blogista. Tilda-talon kaavoja myös toivottiin ja ne olivatkin melkein valmiina, mutta ongelmana oli se, että minun olisi pitänyt tehdä vielä yksi talo kaavojen tarkistamista varten. Katto-osien mitoituksessa on vielä fiksaamista. No, tekemättä on jäänyt ja joulun tulo pääsi TAAS yllättämään :D

Muutenkin jos noissa laatimissani kaavoissa on jotain virheitä tai osat eivät sovikaan yhteen, niin laittakaa kommenttia. Jotain ongelmia on ollut lataamisten kanssa, mutta siinä asiassa en osaa auttaa.

Tässä vanhat muumitalon kokoamisohjeet


Muumimuotit kannattaa jauhottaa hyvin ennen taikinaan painamista.


Muotti painetaan kaulitulle piparitaikinalle.


Kippaa kappale leivinpaperilla. Muottia nostetaan varovasti sitä mukaa kuin pala irtoaa. Pitkällä grillitikulla voi auttaa ikkunoiden kohdalla taikinapalan irtoamista. Grillitikku sujahtaa juuri sopivasti muotin keskeltä.


Irroitettua kappaletta voi vielä tässä vaiheessa suoristaa ennenkuin palat paistetaan.


Paistettujen kattopalojen reunat tasoitan leikkaamalla sahanteräisellä veitsellä (tämä ei ole välttämätöntä, mutta sitten palat sopivat paremmin toisiinsa). Katon palat ovat suhteessa taloon aika pienet eli kovin paljoa ei voi napata. Yleensä leikkaan myös talon palojen reunat, mutta niiden kanssa saa olla tosi varovainen tai ne hajoavat. Toinen vaihtoehto olisi tehdä muulla muotilla isommat kattopalat.

Teen vielä reunasta vinon. Toiset käyttävät raastinta tai muuta vastaavaa reunojen muokkaamiseen.


Katon kokoan pahvisessa kehikossa. Kamalan näköinen hässäkkä, kun tuossa on vielä karusellin kehikko alla. Teippasin nimittäin karusellin katon kehikon kulhoon ja nyt siinä oli sopiva alusta muumitalon pahvikehikolle.


Pursotin pikeerillä saumat ja annoin kuivua yön yli.


Seinäpalat kiinnitän alustaan koristeluiden kuivuttua. Talon pohjamallin (kopio ohjeista) merkitsen elintarvikekynällä piparilevyyn haluttuun kohtaan. Muutama ohut viiva riittää.





Pystytän talot merkkiviivojen kohdille ja purkit pitävät seinät pystyssä, kunnes pikeeri on kuivunut. Tässä tuli vahingossa aloitettua juuri oviaukollisesta piparista eli turhaan pursotin koko matkalle pikeeriä. Ei se mitään lopputuloksessa haitannut. Osat voi kiinnittää myös sulatetulla sokerilla, mutta itse tykkään käyttää pikeeriä. Seiniä on helppo hiukan siirrellä, jos viimeinen pala ei sovi paikoilleen ongelmitta.


Purkit laitetaan molemmin puolin seinäpalaa siten, että seinä on suorassa. Seuraavaan seinään pursotetaan pikeeri alas sekä toiseen sivuun.


Ja taas tueksi purkkeja.


Kun kaikki seinät ovat paikoillaan, annetaan pikeerin kovettua noin puoli tuntia ja sen jälkeen voi aloittaa reunapursotukset sekä alasauman pursottamisen. Tähän tein kyyneleen mallisia pursotuksia. Purkkeja voi siirrellä pois tieltä sitä mukaan kuin etenee pursotuksista. Myös sisäsaumaa voi vahvistaa, mutta muumitalo on niin korkea, ettei koko matkalta sitä pysty pursottamaan.


Purkit ovat tässäkin apuna kuistin kokoamisessa.


Melkein valmis talo.


Katon päällystin (leivinpaperille erikseen) pikeeristä pursotetuista ja kuivuneista pisaranmuotisilla paloilla. Katon voi myös koristella esim. karkeilla tai pursottaa pikeeriä suoraan katon päälle. Nämä erikseen kuivatut pisarat vaativat näpäämistä, mutta se hyvä puoli on, että jos katto on hiukan liian pieni, voi pisarapaloja asetella yli räystään. Näin katolle saa lisää kokoa.


Viime vuonna tein katon kirpeästä mansikkahedelmälaatasta (irtokarkkilaareissa se kieppi), josta leikkasin saksilla katto"huopa"paloja. Palat olivat helppoja tehdä ja katto valmistui nopeasti. Tämän parempaa kuvaa minulla ei talosta ole jäljellä: