torstai 29. marraskuuta 2012

Culinaria Al Dente

Lappeenrannassa on kiva kokkikauppa, Culinaria Al Dente, ja sinne on nyt saapunut myös paljon leivontarvikkeita valikoimiin. Jutustelin omistajan kanssa ja hän pyysi tulemaan joulun avajaisiin piparikoristeluja esittelemään. Ahonlaita-blogin Tanja on ollut aikaisemmin kaupan 1-vuotis synttäreillä mukana ja ensi lauantaina meikäläinen pipertää pipareita. Kuka sattuu olla Lappeenrannan lähettyvillä, tervetuloa 1.12 Culinaria Al Denten joulun avaukseen :D



keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Amarula

Aika moneen blogiin on tupsahtanut sama näytepaketti kuin minullekin eli ihanaa Amarula-likööriä ja konvehteja. Tästä tarjouksesta en todellakaan voinut kieltäytyä, sillä tuo Amarula on aivan älyttömän hyvää leivonnaisissa. Jo vanhassa blogissa oli Amarula-kakun ohje ja nyt tein vähän vastaavanlaisen. Ennen ei ole tullut käytettyä valkuaisvaahtoa moussen lisänä ja tähän kakkuun testasin sitäkin.

Juhlattaren blogissa on hyvä selostus Amarulasta, joten luvan kanssa linkitän sinne (eli tänne).

Paketin sisältö.


Kakku.


Amarula-suklaajuustokakku

Pohja:
200 g suklaakaurakeksejä
75 g voita

Mousse:
1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
2-3 rkl Amarula-likööriä
150 g tummaa suklaata
1,5 dl tomusokeria
2 valkuaista
2 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
1 dl Amarula-likööriä

1. Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Leikkaa irtopohjavuoan (koko n. 20-23 cm) pohjalle leivinpaperi ja suihkauta reunoille vuokasprayta. Painele kevyesti keksimurska vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet kylmää veteen likoamaan. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto, vaniljasokeri, 2 rkl Amarulaa, n. 1 dl tomusokeria sekä sulatettu, hiukan jäähtynyt suklaa. Kuumenna 1 dl Amarulaa ja lisää siihen liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä ja kaada seos ohuena nauhana vaahtoon koko ajan sekoittaen.

3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää loppu tomusokerista (n.0,5 dl) vähitellen mukaan. Sekoita valkuaisvaahto mousseen. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan sokeria.  Kaada mousse keksimurskan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään. Irroita kakku vuoasta, koriste ja nauti.

Namskista. Koristeeksi laitoin suklaarouhetta, kultatähtiä ja paketissa olleita amarulasuklaita.



tiistai 27. marraskuuta 2012

Maitolaituri

Maitolaiturissa on vanhanajan romantiikkaa ja se on tunnelmallinen piparisena versionakin.

Kaavat löytyvät täältä.



Seimi

Seimi on yksinkertainen tehdä muutamasta osasta ja jos taakse laittaa valon, heijastuu se kauniisti isomaltoosista tehtyjen ikkunoiden läpi.

Kaavat löytyvät täältä.


Muista paistaa myös alusta seimelle.


Tähti.


Pieni Piparitalo

Pieniä kaarevakattoisia piparkakkutaloja tein viime jouluna ja nyt löytyy niihin uudestaan myös kaavatkin.

Kaavat löytyvät täältä.

Vaaleanpunainen talo.


Vaaleansininen talo.



Lisää vanhoja piparitöitä

Latailin taas vanhoja kuvia. Harmi, ettei aikoinaan tullut tehtyä näistä parempia kuva-arkistointeja. Kaikki ovat sulavasti sekaisin :D

Karuselli.


Muumitaloja.





Tilda-talo 1.


Tilda-talo 2.


Linnunpönttöjä. Katto on koristeltu suklaatransferin avulla suklaalla.


Puna-valkoruudullinen suklaakatto.


Taka-osa.


Piparitötterö.


Pipareita ja muita nameja.


Työkalupakki.


Työkalut ovat suklaata.


Ukon ja akan talo.


Koristepipareita.






lauantai 24. marraskuuta 2012

Piparkakkukirkko

Kirkko on yksi suosituimmista joulupiparitaloaiheista, sillä tuohan se joulun tärkeimmän sanoman hyvin esille. Tämän kirkon palat on otettu Iloleipurin muoteilla.


Talon sivusta. Sisällä on pienet jouluvalot. Kattopalat on leikattu toffeefudgepaloista terävällä veitsellä ja pää on pyöristetty piparkakkumuotilla.


Bambi.


Isomman talo-osan väliseinään tein oviaukon, jotta valo näkyy myös eteiseen.


Pääty.


Etualan tyhjä tila vaikuttaa kuvassa jotenkin suhteettoman suurelta, mutta se johtuu enemmänkin kuvaussuunnasta. Luonnossa se ei näytä noin autiolta :D



Piparkakkutalotaikina

Tässä on käyttämäni piparkakkutaikinan ohje, joka soveltuu hyvin piparitalojen valmistukseen. Makukysymykseen en ota kantaa, sillä itse en ole oikein piparkakkujen ystävä. Ehkä varsinaisiin syötäviin pipareihin löytyy maistuvampiakin ja mureampia ohjeita, mutta hyvin ovat piparit (ja varsinkin piparitaikina) lapsille kelvanneet. Talotaikinassa on tärkeää kestävyys ja se, että se pysyy paistettaessa muodossaan, mutta toki pipareiden tulee olla syötävän makuisiakin.
Taikinassa käytän margariinia sen takia, että siitä tulee kestävämpi talo kuin voilla leivotusta (juuri se voin tuoma herkullinen mureus vaikuttaa kestävyyteen). Pieniin piparkakkuihin ja pieniin taloihin voi käyttää voitakin.

Piparkakkutaikina

300 g margariinia (tai voita)
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta (tai voit maustaa erillisillä mausteilla mielesi mukaan)
3 kananmunaa (keskikokoa, ei isoja)
2 tl soodaa (tarkalleen, ei yhtään yli)
13 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoittele, kunnes sokeri on on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.
2. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan haaleaan taikinaan. Liian kuuma taikina kypsentää kananmunan.
3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää seosta vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Laita tuorekelmu tai kansi kulhon päälle. Pidä jääkaapissa yön yli, jotta taikina tasaantuu ja jähmettyy.
5. Kauli taikina ohueksi levyksi, ota muotilla paloja ja paista 200 asteessa palojen koosta riippuen 4-7 min.
6. Tästä tulee 1,7 kg taikinaa. Voit myös pakastaa osan. Anna ensin taikinan jähmettyä ja kauli sitten siitä paksuhko levy (kuten kaupan piparkakkutaikinat). Laita levy pakastepussiin ja pakasta. Kun laitat taikinan useampaan osaan, on sulatus helpompaa ja nopeampaa.


Siirapin saa kätevästi mitattua rasvatulla mitalla.


Kiehautettu rasva-sokeri-mauste-siirappiseos.


Kananmunat lisätään yksitellen jäähtyneeseen seokseen koko ajan vatkaten.


 Jauhot.


 Valmis taikina jääkaappiin laitettavaksi. Vielä kelmu päälle :D

torstai 22. marraskuuta 2012

Piparkakkukakku

Suunnittelin tekeväni pyöreitä piparirasioita, mutta niistä kehkeytyikin kerroskakku. Tässä on sama idea kuin rasioissa, mutta vain toisinpäin käännettynä. Kerroskakun välipohjaan jätin aukon, niin kakun sisään mahtuisi vaikka jokin herkullinen jouluyllätys. Kakun voisi koristella millä teemalla tahansa, mutta tästä tuli lumiukkojen hääkakku. Sopisi lahjaksi esim. juuri naimisiin menneelle pariskunnalle :D


Taivutin kakun sivun säädettävän reunavuoan reunaa vasten. Isomman kakun keskellä on reikä ja pienempi kakku peittää sen. Näin kakun sisälle mahtuu isompi yllätys ja taikinaa ei kulu niin paljon.


Kukat tein pienistä pisarapipareista, jotka kuorrutin ja sen jälkeen kiinnitin ne toisiinsa kiinni pisaran alaosasta kaupan tomusokerikuorrutteella. Laitoin pisarat foliokuppiin kuivumaan.


Pitsialustaa varten otin taikinalevystä kakkua suuremman pyöreän palan. Reunat koristelin pitsiseksi kakkupapereiden tyyliin.


Sydänmuotilla tein loven jokaisen pitsikukan väliin.


Pyöristin reunat.


Lisää reikiä saa vaikka pienellä pyöreäpäisellä tyllalla.


Paistettu "kakkupaperi". Olisi aika kiva pienen mökin alustaksikin :D


Kakkuun voi tehdä niin monta kerrosta kuin mieli tekee. Jouluisilla teemoilla koristeltu piparikerroskakku sopisi konvehtien ja muiden pikkuherkkujen tarjoilualustaksi. Namien hävittyä jäisi kakun koristelut vielä silmäniloksi ja kakkujen tasolle laitettavia konvehteja ei tarvitse edes kiinnittää mitenkään. Kakun voi kiinnittää myös alustaan kiinni, mutta tämä on irtonainen. Alareunassa olevat Mariannerakeet on kiinnitetty suoraan kakkuun.


Piparikukka. Kakkuun käy sokerimassa- tai marsipaanikoristeet aivan yhtä hyvin, mutta minusta on kiva kun suurin osa on piparia : )


Lumiukkopariskunta.


Kakku ylhäältäpäin kuvattuna.