torstai 27. syyskuuta 2012

Omenamuffinssit

Tilasin 77sell-nettiputiikista uusia muffinssi/cupcakevuokia. Valikoimaa riitti ja valinta oli vaikea. Päädyin näihin somiin neliönmallisiin mansikkavuokiin ja vaaleanvihreisiin polka dots-kuppeihin sekä kolmeen muuhun malliin.


 Omenamuffinssit (6 keskikokoista muffinssia)

100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 iso kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
2 omenaa kuorittuna ja raastettuna (n.2 dl karkeaa raastetta)

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
100 g sitruunatuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria

1. Sulata voi ja vatkaa vähän jäähtyneeseen voihin fariinisokeri. Vatkaa kanamuna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Lisää omenaraaste. Taikina on melko löysää ja helpointa se on valuttaa vuokiin.

2. Paista 180 asteessa 15-25 min. riippuen vuoan koosta. Anna jäähtyä.

3.  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää pursottamista varten.

Koristeeksi löysin kaupasta vielä tuoreita mansikoita ja päälle ripottelin Wiener Crushia, kun kaapissa oli avattu pussi jätskiannoksien jäljiltä. Valkoiset nauhat eivät kuuluneet mukaan, vaan sidoin ne erikseen lisäkoristeeksi.

Kesäfiilikset

Muffinsseihin saa lisää täytettä tekemällä aukon keskelle. Kaikkea ne keksii, tähänkin on oma erityinen "kone" 


Cupcake sisältä. 


 Tässä loput ostamani vuoat.




tiistai 25. syyskuuta 2012

Niiskuneiti

Niiskuneiti-muotokakun leivoin viime viikonloppuna Jennan synttäreille. Pitkästä aikaa tein muotokakkua ja oli hauska vaihteeksi tehdä sellaista. Kakun muotoilin kolmesta kääretorttulevystä, mutta kakkupohjaa jäi jonkin verran yli.


Niiskuneitikakku

Kakkupohja (x3)
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl Ohrakasta (tai perunajauhoja)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
Sitruunalimua
 
Täyte: 
3-5 rkl vadelmahilloa 
3-4 dl vadelmia
4 dl vispikermaa
150 g valkosuklaata
200 g vaniljatuorejuustoa

Kreemi:
100 g suolatonta voita
100 g sitruunatuorejuustoa
1-1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Kuorrute:
700 g sokerimassaa

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri oikein kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi toisiinsa sekoitetut kuivat aineet varovasti vaahtoon, esim. puuhaarukalla käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, korkealaitaiselle uunipellille ja paista 225 asteessa 8-10 min, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea. Kumoa levy varovasti leivinpaperin päälle, johon on ripoteltu sokeria. Irrota päällimmäinen paperi. Paperin saa parhaiten pois, kun jäädyttää pinnan ensin esim. kylmään veteen kastetulla ja kuivemmaksi puristetulla talouspaperilla/pyyhkeellä. Anna jäähtyä hetki.

2. Sekoita vadelmahillo hiukan murskattuihin vadelmiin. Vatkaa vispikerma. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja vatkaa se tuorejuustoon. Yhdistä vaahdot. Leikkaa jokaisesta kolmesta kakkulevystä Niiskuneidin mallinen pala. Voit käyttää apuna leivinpaperille piirrettyä ja siitä leikattua kuvaa. Laita alustalle yksi paloista, kostuta kevyesti sitruunalimulla ja levitä vadelmahilloa kera marjojen. Levitä marjojen päälle valkosuklaamoussea. Kokoa kakkua siten, että laitat irtopaloja niihin kohtiin, joiden kuuluu olla paksumpia esim. Niiskuneidin päähän. Laita väliin yksi ehjä kakkupala ja taas irtopaloja sopiviin kohtiin. Kostutusta, marja-hilloseosta sekä valkosuklaavaahtoa myös sopivasti mukaan. Kääri täytetty kakku kelmuun ja jätä jääkaappiin yön yli.

3. Vatkaa kreemiä varten voi vaahdoksi, lisää sokerit ja lopuksi tuorejuusto. Vatkaa tasaiseksi. Levitä kreemi kakun päälle. Voit muotoilla veitsellä leikaten kakkua ennen kreemin levitystä mikäli se on tarpeen. Kauli sokerimassa levyksi ja kuorruta kakku. Käytä loppu sokerimassasta värjättynä elintarvikeväreillä muiden osien koristeluun.


Kukat löytyivät varaston kätköistä :D


Ruusuvauvan ohje

Siirrän vähitellen vanhan blogini koristeohjeita tänne Bloggeriin ja sen mahdollisti eräs ihana pariskunta, jonka avulla sain suurimman osan vanhoista kuvistani takaisin rikkinäisestä kovalevystä. Ilman tätä apua olisi kaikki kuvani (ja sitä kautta ohjeetkin) olleet mennyttä. 
Kiitokset aivan mahtavasta avusta!!!

Ruusuvauvan ohjetta toivottiin esille ja olkoon se ensimmäinen ns. vanha koristeohje. Toiveita voi esittää, jos joku kaipaa jotain erityistä ohjetta.
 
 Tarvikkeita.Värjäsin sokerimassan Wiltonin Rose-pastavärillä kolmeen eri sävyyn.


Kaulitse valkoisesta sokerimassasta noin 5 mm paksuinen levy ja ota muotilla (pyöreä 8-9 cm halkaisijaltaan) pala.


Alustan voi jättää sileäksi, mutta tähän tein pallopäisellä marsipaanityövälineellä painaumat piparkakkukuvioihin.


Foliosta saa lusikan avulla muotoiltua terälehdille kuivatusalustan. Pelkkä lusikkakin käy, mutta minusta folio on kätevämpi. Sitä voi muotoilla lisää koverammaksi tarvittaessa.


Terälehtien muottina käytin pisaranmalllisia piparimuotteja. Käytin kahta pienempää, 4 ja 5 cm:n pituisia muotteja. Ensin vaaleimmasta sokerimassasta 5 cm:n muotilla paloja. Sydänmuottejakin voi kokeilla leikkaamalla pala kahteen osaan.


Muotoile vaahtomuovisienen päällä pallopäisellä työvälineellä pisaran leveää päätä ohuemmaksi.


Laita terälehti folion päälle siten, että leveämpi pää tulee hiukan reunan yli ja poimuta sitä varovasti sormin.


Tee terälehtiä 6 kpl ja laita ne kuivumaan. Kananmunakenno on aika hyvä apu folioiden tukena.


Anna kuivahtaa muutama minuutti ja aloita värittäminen ensimmäisenä tehdystä terälehdestä. Sävytyksessä käytin pensseliä ja tomuväriä (EdAble Art: peony rose ja Squires Kitchen:Edible pearl). Kaverina oli tomusokeria, jolla tomuväriä voi vaalentaa. Tomutin pensselillä terälehden muuten, paitsi jätin reunat sävyttämättä.


Kiinnitä terälehdet tomusokerikuorrutteella tasaisesti alustalle. Tue terälehdet talouspaperinpaloilla takaa. Terälehdet voisi kuivattaa kokonaan ennen kiinnittämistä, mutta minusta on helpompi asetella niitä hiukan pehmeinä. Ohuempi osa terälehdestä ei enää taivu tässä vaiheessa ja on herkkä hajoamaan, mutta muuten lehteä voi taivutella.


Tee seuraavat kuusi pienemmällä (4 cm) muotilla, mutta muuten samoin kuin isommatkin. Juuri tässä vaiheessa foliokuppeja voi supistaa. Anna hetki kuivahtaa.


Kiinnitä ne alempien terälehtien välikohtiin. Voit lyhentää pisaran "häntää", jotta ne mahtuvat paremmin. Laita tueksi talouspaperin paloja. Katso valmiiksi vauvan päälle ja vartalolle paikka.


Tee vauvan pää ja tee yksi terälehti sille hatuksi. Kiinnitä kukkaan.


 Vauvan pää ruusuun liitettynä.


"Vartalon" saa liittämällä pieneen palaan  terälehden päitä. Sävytä tomuvärillä.


Keskustaan täytyy laittaa muutama terälehti (tässä 3 kpl) ennen "vauvan vartaloa".  Jos vartalo on liian paksu, leikkaa saksilla alaosasta ylimääräistä pois. Tähän tuli myös vielä yksi pieni terälehden pala peittämään kiinnityksessä tulleet jäljet. Poimuta sormin terälehti haluamaasi muotoon.


Poista tukipalat vasta kun koriste on kunnolla kuivunut, aikaisintaan vasta seuraavana päivänä.


Tässä eräs kakku, johon tein ruusuvauvan.

 Vauva lähikuvassa.


Kakun koristeena oleva ruusu.



maanantai 24. syyskuuta 2012

Röyhelötäytekakku

Netissä olen nähnyt liukuvärjättyjä röyhelöreunakakkuja aika paljon viime aikoina ja sellaista teki mieli kokeilla. Kesällä kävi ystäviä kylässä ja se oli oiva syy tehdä oikein tyttömäinen ja hempeä kakku tarjolle. Täytteitä en tarkkaan enää muista, taisi olla jotain simppeliä, vadelmia, mansikoita ja kermavaahtoa. Vaaleanpunaista siis täytteissäkin :D


Reunaröyhelö. Reunan tein siten, että minulla oli piparkakkureunainen muotti, jolla otin kaulitusta sokerimassasta paloja. Keskelle palaa painoin pyöreällä muotilla aukon. Leikkasin veitsellä renkaan poikki ja näin siitä tuli pitkä, piparkakkureunainen kaistale. Reunan ohensin ja rypytin marsipaanityövälineellä. Liimasin röyhelöt kaupan tomusokerikuorrutteella kakun reunalle, aina hiukan edellisen röyhelön päälle. Tämä oli kiitollinen malli siitä, että kaistaleen ei tarvitse olla yhtenäinen. Pätkistäkin onnistuu, sillä jatkokohdat häviävät röyhelöihin.


Päälle pursotin pikeeristä kiehkuroita ja kukkia.



Pipareita ristiäisiin

Hempeitä vauvanvaunupipareita ristiäisiin.

 Piparit pakkasin sellofaanipusseihin ja rusetilla kiinni.


Koristeluja. Vaunun koppaosan koristelureunoille ripottelin Siro-sokeria ennen pursotuksen kuivumista.


Pipareiden koristelu


Pipareiden koristeluun käytän yleisemmin pikeeriä eli valkuais-tomusokerikuorrutetta. Kananmuna-allergiset voivat käyttää vaihtoehtoisesti tomusokeri-vesi-sitruunanmehu-yhdistelmää, mutta tämä kuorrute ei kuivu eikä käyttäydy aivan samoin kuin pikeeri. Nesteeksi sopii kahvi tai mehukin.

Royal icing eli pikeeri

Pikeerin valmistus:
Pikeeriin tarvitaan kananmunanvalkuaista, tomusokeria ja sitruunanmehua tai viinikiveä. Viinikiveä löytyy apteekeista.  Suomalaisiin kananmuniin luotan ainakin toistaiseksi, mutta lisäksi on saatavana pastöroitua valkuaisjauhetta pikeerin tekoa varten. Sitä löytyy leivontaputiikeista. Joissain kaupoissa on ollut myytävänä myös pastöroituja kananmunanvalkuaisia tetrassa kylmähyllyssä.

Makua ja väriä saa jo valmiiksi käyttämällä mansikka- tai kaakaotomusokeria vaikkapa osittain tavallisen tomusokerin kanssa. Pikeeriin voi lisätä myös makuaineita (aromeja).

Riko kananmuna ja valuta valkuainen puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää muutama tippa sitruunanmehua tai viinikiveä. Joskus laitan vähän enemmänkin saadakseni sitruunaisen maun kuorrutteeseen. Sitruuna ja viinikivi auttaa kuorrutteen kovettumiseen. Sekoita tomusokeria sen mukaan, kuinka paksua pikeeriä haluat. Yleensä sekoitan käsivispilällä, jotta tunnen koska pikeeri on sopivan paksua, mutta tässä voit käyttää myös sähkövatkainta.


Kuplat saa pikeeristä pois kopsuttelemalla astiaa vasten pöytää ja jättämällä sen asettumaan noin puoleksi tunniksi. Kuplat nousevat pintaan. Peitä aina pikeeriastia huolella, sillä pinta kuivuu nopeasti ja kuorrettuu.


Vaaleanpunaisessa pikeerissä kuplat näkyvät vielä paremmin.


Taikinakaapimella laamitaan kuplat pois, ei enää sekoiteta voimakkaasti.


Puhtaanvalkoista pikeeriä saa lisäämällä valkoista elintarvikeväriä, mutta värin lisäys ei ole välttämätöntä. Jos haluat värjätä eri värejä, ota osa pikeeristä kulhoon ja sekoita elintarvikeväri huolella pikeeriin. Samassa kulhossa voit tehdä samanväristä paksumpaa pikeeriä. Täyttöpikeerin kaadan paksuun pakastepussiin (1 kg), jonka olen virittänyt mukin päälle. Pussia ei kannata täyttää liian täyteen. Tee pikeeriä sen verran reilu annos, että saat tästä jatkettua vielä paksumpaa pikeeriä koristelua ja ääripursotuksia varten.


Pussin suu kiinni ja kulmaan leikataan pieni aukko pursotusta varten. Aukko ei saa olla liian suuri, sillä muutoin pikeeri leviää liian nopeasti ja sen hallinta on vaikeaa.


Lisään tomusokeria jäljelle jääneeseen massaan, jotta saan paksumman koristelupikeerin. Seos on sopivaa, kun vispilää nostettaessa pikeeristä tulee vuori, mutta huippu taipuu nopeasti. Mikäli kuorrutteesta tulee liian paksua, ohenna sitä tilkalla vettä.


Nyt pikeeri on valmista. Pikeerin voi pursottaa pursotinpusseillakin ja pienillä pyöreäpäisillä tyllilla. Minulla on enimmäkseen käytössä 0,5 mm, 1 mm, 1,5 mm ja 2 mm kokoisia tyllia.Tylla on vakaampi käytössä kuin muovipussin kulma, mutta joissain tilanteissa käytän pakastepusseja myös koristelussa esim. pieniä lehtiä tehdessä.



Pursotan paksummalla pikeerillä täytettävän alueen ohuella pursotuksella. Käytän usein samaa väriä kuin täytössäkin, mutta väreillä voi leikitellä ja käyttää mitä haluaa. Pursotuksen annetaan kuivua ennen täyttöä. Vauvanvaunujen renkaissa olen käyttänyt isompaa tyllaa kuin ääriviivapursotuksissa.


Etenen siksakkia aloittaen reunasta, samalla pikkuhiljaa puristaen pikeeriä ja muovipussin päällä levittäen.


Uusi väri levitetään vasta kuin viereiset alueet ovat kuivuneet. Mikäli värierot ovat todella suuret, esim. tummanpunainen ja valkoinen vierekkäin, on hyvä odottaa vaikka seuraavaan päivään. Väri leviää, vaikka pikeerin pinta vaikuttaa kuivalta.


Vaaleanpunaisten osien täyttö.


Coctailtikku on loistava apuväline pipareiden koristelussa. Sillä saa vedettyä pikeeriä kapeisiin osiin, puhkaistua ilmakuplat ja vedettyä erivärisistä pikeereistä marmorikuviota.


Kun pinta on kuivunut kunnolla, voi alkaa koristella paksummalla pikeerillä. Myös näitä päällystämättömiä osia. Tässä on tulossa vaunujen pyöriin pinnat.


Nonparelleja ja pikkukukkia varten minulla on käytössä pinsetit. Pieniä nonparelleja on helppo kiinnittää coctailtikun avulla kastamalla tikun pää kevyesti pikeeriin. Tikun päähän tarttuva nonparelli siirretään haluttuun paikkaan. Kiinityksessä kaupan tomusokerikuorrute toimii hyvin. Sitä pursotetaan pieneen pakastepussiin, leikataan pienen pieni aukko kulmaan ja puristetaan haluttuun kohtaan tai esim. kukan alapuolelle ennen kiinitystä.


Tomusokerin määrä vaihtelee todella paljon riippuen siitä, mihin tarkoitukseen kuorrutetta käytetään. Joskus sopivan kuorrutteen saaminen on ihan pienestä määrästä kiinni. Paksua kuorrutetta voi löysentää tilkalla vettä.  Liian löysä taas leviää liikaa ja liian paksusta ei tule kaunista jälkeä eikä se tartu pipareiden kuivaan pintaan. Yleensä mitä pienempi alue pikeerillä pitää täyttää, sen paksumpaa sen tulee olla. Vastaavasti koristelussa mitä pienempi tylla sinulla on käytössä, sitä löysempää pikeerin pitää olla. Ohjeellisiä määriä:

 Pipareiden ääriviivat ja koristelu:
1 valkuainen
3,5 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunanmehua, teelusikan kärjellinen viinikiveä

Täyttöpikeeri:
1 valkuainen
2 1/2 dl-3 dl tomusokeria (vähemmän, jos halutaan mahdollisimman litteä kuorrutus, enemmän, jos halutaan puffikuorrutus)
muutama tippa sitruunanmehua, teelusikan kärjellinen viinikiveä
 TAI
 1 dl kananmunanvalkuaista
1/2 tl viinikiveä
400-450 g tomusokeria

Piparkakkutalojen kiinnityspikeeri:
1 valkuainen
noin 5 dl tomusokeria
muutama tippa sitruunanmehu, teelusikan kärjellinen viinikiveä